Test: Keeping Quiet- 1


10 Questions MCQ Test English Class 12 | Test: Keeping Quiet- 1


Description
Attempt Test: Keeping Quiet- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 12 preparation | Free important questions MCQ to study English Class 12 for Class 12 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What does the title of the poem suggest?

Solution: The title of the poem suggests that we must keep quiet for a moment. There will be silence and all will set together and realise the value of collectiveness. The poem stresses the significance of mutual understanding and necessity for introspection.
QUESTION: 2

What is poet's pen name?

Solution: Pablo Neruda (1904-1973) is the pen name of Neftali Ricardo Reyes Basoalto who was born in the town of Parral in Chile. Neruda's poems are full of easily understood images which make them no less beautiful. He won the Nobel Prize for Literature in the year 1971.
QUESTION: 3

What is the essence or message of the poem?

Solution: The message of the poem "Keeping Quiet" is that we should be quite and silent for some time and introspect. By doing this we will have more time for understanding each other and we will realise how our activities are damaging the earth.
QUESTION: 4

Why does the poet ask people not to speak?

Solution: People of the world speak in different languages. They indulge in unnecessary debates and disputes. Most of these arguments lead to destructive wars. The poet urges people to stop speaking in any language. They must speak through their hearts. So far men have moved their arms only to harm others. Therefore, the poet wants that they should not move their arms so much. Let these arms rest for once. Let a feeling of mutual understanding , be created among human beings.
QUESTION: 5

How will keeping quiet protect our environment?

Solution: Keeping quiet and introspecting will initiate peace and brotherhood among men, halting all destructive activities like waging wars which harm people besides damaging the environment. Thus, the environment will be protected.
QUESTION: 6

What does the poem Keeping Quiet teach us?

Solution: The main theme of the poem Keeping Quiet is Peace, Fraternity and Unity. Throughout the poem, the poet talks about destruction caused by greed and selfishness. We are destroying our environment, killing our brothers and hurting ourselves and while doing all this, we never introspect ourselves and our actions.
QUESTION: 7

What should not be confused with total inactivity or death?

Solution: We should not confuse total inactivity with stillness and silence. Total inactivity brings death while stillness entails rest for a moment so that we can have calm introspection. The poet wants no truck with death. Stillness will keep us start out activities again in a purposeful way.
QUESTION: 8

What does the earth symbolise?

Solution: The poet uses the Earth as a symbol from nature to convey that there can be life under apparent stillness. Earth teaches us that despite a dreary stillness, nature continues to work and everything comes to life again. The poet advocates keeping quiet and inactivity but he does not want these to be confused with death.
QUESTION: 9

What does the poet want people to do for one second?

Solution: The poet wants us to keep quiet and still and not move our arms and legs too much in the poem, Keeping Quiet. This will give us the time to introspect over our actions and also help to create a feeling of mutual understanding among human beings.
QUESTION: 10

Why is the moment of silence called Exotic?

Solution: Pablo Neruda wishes for that exotic moment when mankind will be free from greed, cruelty and harmful actions. Unnecessary rush and noise have caused unpleasantness and troubles. The poet wishes the noise of engines and machines should cease and peace and tranquility should prevail.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related tests