Test: Kingdom Protista- 1


30 Questions MCQ Test Botany for Class 11 - Notes and Tests | Test: Kingdom Protista- 1


Description
Attempt Test: Kingdom Protista- 1 | 30 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Botany for Class 11 - Notes and Tests for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Soap box like cell wall is characteristic of :-

Solution:

The cell walls construction of diatoms is known as Frustule which consists of two thin overlapping shells fitting into each other just as a soap-box. Their walls are made up of silica. When the diatoms die, the silica in their cell walls gets deposited in the form of diatomaceous earth. This diatomaceous earth is very soft and quite inert. It is used in filtration of oils, sugars, and for other industrial purposes.

QUESTION: 2

Pseudoplasmodium is characteristic of

Solution:

Slime molds are placed under myxomycetes and are characterized by the presence of different morphology at different life stages. The vegetative stage of cellular slime molds is a haploid amoeboid cell and is known as pseudoplasmodium. Thus, the correct answer is D. 

QUESTION: 3

Besides erythrocytes, the plasmodium attacks one more type of cells in our body; these are

Solution:

Besides erythrocytes, the plasmodium attacks one more type of cells in our body this are hepatocytes (lever cells)

QUESTION: 4

Armoured cell wall and biflagellated cells are characteristic of :-

Solution:

Pyrrophyta/Dinoflagellates are unicellular protistan algae with complex cell wall structure. The orderly arrangement of cellulosic plates forms armoured plates known as thecae (sing: theca). Thus, the name armoured algae. They have two unequal flagella: pinnate and whiplash. 
Eugnelophyta is unicellular flagellated eukaryotic protists that lack cell wall but have pellicle which is a semi-rigid proteinaceous structure. They are biflagellates with one very short and one long hairy flagellum. Bascillariophyta, protistian algae, is characterised by the presence of silica-rich cell wall composed of two parts or frustules and absence of flagella.
Cyanophyta (Kingdom Monera) is characterised by the presence of peptidoglycan cell wall and absence of flagella. 

QUESTION: 5

Highest degree of differentiation of the body is reached in

Solution:

Paramecium is a unicellular organism with a shape resembling the sole of a shoe. It ranges from 50 to 300um in size which varies from species to species. It is mostly found in a freshwater environment. It is a single-celled eukaryote belonging to kingdom Protista and is a well-known genus of ciliate protozoa.

QUESTION: 6

Oils and Leucosine are characteristic stored food in :-

Solution:

Diatoms are unicellular eukaryotes placed under kingdom Protista; they are the primary photosynthetic producers in marine food chains and store their food as oil and polysaccharide leucosine. Thus, the correct answer is option C.

QUESTION: 7

Armoured algae are :-

Solution:

The dinoflagellates are a classification subgroup of algae. They are a large group of flagellate eukaryotes that constitute the phylum Dinoflagellata. Most are marine plankton, but they also are common in freshwater habitats.

QUESTION: 8

The diatoms do not easily decay like most of the other Algae because:-

Solution:

Diatoms are unicellular eukaryotes placed under kingdom Protista; option D is incorrect. Cell of Diatoms are surrounded by cell wall having two parts or frustules; frustules make two overlapping halves (the epitheca and the hypotheca). Presence of numerous tiny pores in frustules connects the protoplast of the cell with the outside environment; this makes option A incorrect as their wall are in contact with surrounding water through pores. The pectic substance of cell wall is richly impregnated with silica, which creates patterns of minute perforations and striations. Around 90 percent of diatomaceous cell wall is silica. Shells of diatoms are highly resistant to decomposition due to presence of silica and are deposited in ocean beds leading to formation of diatomaceous earth. This makes option B incorrect and option C correct. Thus, the correct answer is option C. 

QUESTION: 9

Slime-moulds are included in which class of protista kingdom:-

Solution:

Long classified together in the Myxomycophyta as part of the Fungi, slime "molds" are now known to be quite unrelated to the fungi. There are three main groups of slime molds, which do not form a clade. Plasmodial slime molds, like Physarum shown here, are basically enormous single cells with thousands of nuclei.

QUESTION: 10

"Keiselgurh" a heat resistant material is obtained from :-

Solution:

Cell of Diatoms are surrounded by cell wall, frustules, which has silica deposits. Shells of diatoms are highly resistant to decomposition due to presence of silica and are deposited in ocean beds leading to formation of diatomaceous earth. Extraction, grounding, sieving and sinteration of diatomaceous earth obtain Keiselguhr which is used in filtration techniques. Presence of silica makes it chemically inactive and heat resistant. Calcium carbonate is present in cell wall of red algae; it makes the cell permeable to small molecules but impermeable to macromolecules. Red algae secrete calcium carbonate shells which are accumulated in sea bottom and forms red corals. The cell wall of Brown algae has an inner cellulose layer and outer gelatinous coat which is composed mainly of algin; it is used as emulsifymg agent and a stabilizer. Fungal cell wall is composed of chitin and lack cellulose. Correct answer is option C.

QUESTION: 11

Which kingdom incorporates phytoplanktons and zooplanktons

Solution:

Zooplankton belong to the KingdomProtista. This kingdom contains many unicellular organisms which do not fit into any other kingdom. Protists are classified as any organism which is not an animal, plant, or fungus. Although this kingdom contains mostly unicellular organisms, it can also contain some multicellular organisms which include algae. Members of this kingdom can be either heterotrophic or autotrophic.

QUESTION: 12

The diatomaceous earth is used to insulate boilers and steam pipes because:-

Solution:

Cells of diatoms are surrounded by the cell wall, deposited with silica called as frustules which are composed of two overlapping halves (the epitheca and the hypotheca). Shells of diatoms are highly resistant to decomposition due to the presence of silica and are deposited in ocean beds leading to the formation of the diatomaceous earth. This is used as filters because its silica content makes it chemically inactive and uncompressible during insulation.

QUESTION: 13

Contractile vacuole is present in

Solution:

Protozoa living in fresh water are subjected to a hypotonic environment. Water flows across their plasma membrane since their cytosol is always hypertonic to the environment. Many wall-less protozoa have an organelle, the contractile vacuole complex (CVC), that collects and expels excess water.

QUESTION: 14

In protozoa contractile vacuole is generally absent in the class

Solution:

Because members of this class are exclusively endoparasites.

QUESTION: 15

"Diatomite" (Kieselguhr) is obtained from:–

Solution:

Cell of diatoms are surrounded by cell wall, frustules, which has silica deposits. Shells of diatoms are highly resistant to decomposition due to presence of silica and are deposited in ocean beds leading to formation of diatomaceous earth. Extraction, grounding, sieving and sinteration of diatomaceous earth obtain keiselguhr which is used in filtration techniques. Diatoms are placed in class Bacillariophyceae which makes option B correct. Myxophyceae includes slime molds which are characterized by presence of different morphology at different life stages and absence of cell wall. Pheophyceae includes brown algae which are characterized by presence of aliginic acid with cellulose in cell wall and obtains algin, it is used as emulsifying agent and a stabilizer. Rhodophyceae includes red algae which have calcium carbonate in cell wall, it makes the cell permeable to small molecules but impermeable to macromolecules. Red algae secrete calcium carbonate shells which are accumulated in sea bottom and forms red corals. "Diatomite" (Kieselguhr) is obtained from.

QUESTION: 16

Sargasso sea is named after an algae Sargassum which is a

Solution:

Sargassum, also called gulfweed or seaholly, genus of about 150 species of brown algae(family Sargassaceae) generally attached to rocks along coasts in temperate regions or occurring as pelagic (free-floating) algae in the open sea.

QUESTION: 17

Most characteristic feature of diatoms is :–

Solution:

Diatoms

  1. produce thin, delicate cell walls rich in silicon (found in glass)
  2. Cell walls fit together like a box (the top is just slightly larger than the bottom
  3. ​The shells of dead diatoms are mined and ground up to be used as an abrasive in toothpaste and scouring powders.
QUESTION: 18

Taxonomically the most controversial group is :–

Solution:

Euglenoids carry characters similar to both plants and animals. The presence of chloroplast and photoautotrophic mode of nutrition make them similar to plants but the absence of cell wall and holozoic heterotrophic mode of nutrition in absence of sunlight excludes them from kingdom Plantae and put under kingdom Animalia

QUESTION: 19

Decomposer protists are:-

Solution:

Some examples of decomposer protists are oomycetes, chytrids, labyrinthulomycetes, molds, etc. Oomycetes are fungus-like protists and typically grow on dead animals. Slime molds are also fungus-like protists and are commonly found on rotting logs and compost.

QUESTION: 20

Dead remains of Diatoms at sea bed are called as

Solution:

Cells of Diatoms are surrounded by the cell wall, frustules, which has silica deposits. Shells of diatoms are highly resistant to decomposition due to the presence of silica and are deposited in ocean beds leading to the formation of the diatomaceous earth. Extraction, grounding, sieving and sinteration of diatomaceous earth obtain Kieselguhr which is used in filtration techniques. Thus, the correct answer is option A. 

QUESTION: 21

Besides the flagellary movement, Euglenoids can also perform special movement by membrane undulations called "Euglenoid movement".Euglenoids are included in :-

Solution:

All unicellular eukaryotes r placed under protista .as euglena r the same so they r placed in the following kingdom.

QUESTION: 22

Taxonomists feel difficulty in classification of :-

Solution:

Diverse nutritional habits ranging from autotrophic to obligate intracellular parasite; thus they can be autotrophs like plants, heterotrophs like animals and decomposers/saprotrophs like algae. They are classified on the basis of phylogenetic relationship based on rRNA sequences. Option B is correct. Prokaryotes are characterized by absence of true membrane bound nucleus and intracellular membranous structures; these characters differentiate them from eukaryotic organisms. Option A is incorrect. Plants are eukaryotic organisms with characteristic cell wall and autotrophic mode of nutrition. Option C is incorrect. Animals differ from plants by absence of cell wall and heterotrophic mode of nutrition. Option A is incorrect. Thus, the correct answer is option B.

QUESTION: 23

Maximum types of nutrition occur in which kingdom :-

Solution:

Maximum nutritional diversity is shown by the members of kingdom - Monera. Some of them are autotrophic (e.g. photosynthetic autotrophic or chemosynthetic autotrophic) while the vast majority are heterotrophs (e.g., saprotrophic or parasitic). Ecologically, these may be producers or decomposers.

QUESTION: 24

Which of the following unicellular algae reproduce by auxospores, have silicified cell wall and store food in the form of fats, leucosine and chrysolaminarin :-

Solution:

Cell of diatoms are surrounded by cell wall having two parts or frustules. The pectin substance of cell wall is richly impregnated (around 90%) with silica, which creates patterns of minute perforations and striations. Diatoms are the primary photosynthetic producers in marine food chains and store their food as oil, polysaccharide leucosin and chrysolaminarin.  

During asexual reproduction, each daughter cell inherits only one valve of frustules and makes the smaller one within it causing decrease in the average size of diatom cells with successive generations. After reduction in size to considerable limit, diatoms enter sexual phase wherein isogamous or anisogamous auxospores/gametes are produced that fuse to form zygote and increase the cell size back to the normal. 

QUESTION: 25

Dinoflagellates glow during dark because :-

Solution:

Dinoflagellates are the bioluminescent algae. They have pigment luciferin, which is acted upon by the enzyme luciferase, causing the production of light without any heat that makes them glow in dark. 

QUESTION: 26

Paramylum is stored food of :-

Solution:

Paramylon is conversion product of starch, wherein successive glucose residues are joined by beta 1,3 linkages and branched points have beta 1,6 linkages. The chloroplasts found in Euglena contain chlorophyll which aids in the synthesis of carbohydrates to be stored as starch granules and paramylon. Paramylon is made in the pyrenoids of Euglena.

QUESTION: 27

The most efficient locomotion in protists is through :-

Solution:

Cilia are mostly present in hundreds, projecting out of the holes of the pellicle since basal bodies of all cilia are linked to common kinetodesmata. They beat in the coordinated rhythmic manner to produce paddle stroke effect. Due to their occurrence all over the body, they perform the fastest locomotion i.e., 400-2000 micrometer/second. So, they are the most efficient organs of locomotion.

QUESTION: 28

A colourless dinoflagellate which is also classified as protozoa :-

Solution:

Noctiuca, the night light, is a colourless dinoflagellate which exhibits holozoic nutrition and exhibits bioluminescence. Dinoflagellates are characterized by presence of pigment luciferin which is acted upon by the enzyme luciferase causing production of light without any heat; the bioluminescence. Absence of armoured cell wall, a characteristic feature of dinoflagellates, and presence of pellicle make them a protozoan. Option C is correct. Euglena is a eugneloid; a unicellular biflagellated alga that exhibits eugneloid movement, presence of histone proteins makes it distinct from dinoflagellates. Option A is incorrect. Ceratium is a dinoflagellate with characterstic armoured cellulosic cell wall and typical golden brown color; option B is incorrect. Gonyaulax is a red dinoflagellates; option D is incorrect. Thus, the correct answer is option C.

QUESTION: 29

The class of phylum protozoa to which 'Noctiluca' belongs, is

Solution:

Noctiluca belongs to order Dinoflagellata of class Mastigophora. They are large, peach shaped, colorless and have vacuolated cytoplasm. They are phosphorescent and reproduce by binary fission and spore formation.

QUESTION: 30

The name "Protist" proposed by C. Cuvier and the group protista raised by Haeckel to include

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code