Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy)


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy)


Description
This mock test of Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Soil conservation is the process where_____________.

Solution: Soil conservation is a method of protecting soil from getting eroded either by wind or water.

Few soil conservation methods include:

i) Graduated terrace steps which are commonly used for farming on hilly or mountainous terrain. Terraced fields decrease both erosion and surface runoff.

ii) Windbreaks: Row of trees or a fence, wall, or screen that provides shelter or soil protection from the wind.

iii) Conservation tillage is a method of preparing soil from getting eroded. This technique involves leaving the previous year’s crop residues until the next crop is planted.

QUESTION: 2

Which type of soil develops due to high temperature and evaporation?

Solution: Arid soils develop due to high temperature and evaporation.

QUESTION: 3

The main reason for land degradation in Uttar Pradesh is__________.

Solution: In Punjab, Haryana, western Uttar Pradesh, over-irrigation is responsible for land degradation due to waterlogging leading to an increase in salinity and alkalinity in the soil.

QUESTION: 4

In which of the following regions gully erosion is found commonly?

Solution: The running water cuts through the clayey soils and makes deep channels as gullies. In the Chambal basin, such lands are called ravines.

QUESTION: 5

Soil conservation is best achieved by_____.

Solution: Soil erosion is the loss of the top fertile soil layer either by wind or by water. India is facing this problem in many parts. The area affected by soil erosion is 5, 00,000 square kilometres. It adversely affects the productivity and economy of the country. There are many techniques to prevent soil erosion. But the essential step is to increase the planting of trees or afforestation.

QUESTION: 6

Which one of the following crops is the most effective in controlling soil erosion?

Solution: Strip cropping is a farming method in which more than one variety of crops are grown in different strips. One of the essential crops that is usually grown along with other crops is a gram. This is because it has good soil holding capacity and prevents soil erosion.

QUESTION: 7

In the ocean,water moves horizontally over vast areas due to _________________.

Solution: In the ocean, water moves horizontally over vast areas due to Density differences. Ocean currents can be generated by wind, density differences in water masses caused by temperature and salinity variations, gravity, and earthquakes. Currents are cohesive streams of seawater that circulate through the ocean.

QUESTION: 8

Which of the following method is used in the Western and Central Himalayas for soil conservation?

Solution: Steps can be cut out on the slopes making terraces. Terrace cultivation restricts erosion. Western and central Himalayas have well-developed terrace farming.

QUESTION: 9

________determines thickness of soil profile.

Solution: Time determines the thickness of Soil pro le, climate determines the rate of weathering and formation of Humus; relief affects the soil accumulation.

QUESTION: 10

By which year is India anticipated to suffer from an absolute scarcity of water resources?

Solution: Although India is set to become water scarce country by 2025 due to demand-supply mismatch, the water sector is expected to see an investment of USD 13 billion from overseas players in the next few years, a new study has said.

QUESTION: 11

"It is the study of the interaction of the living organisms with the physical, chemical and

biological environment".The study is known as_____.

Solution: Ecology is the study of how organisms interact with one another and with their physical environment. The distribution and abundance of organisms on Earth are shaped by biological, living-organism-related, and abiotic, nonliving, or biological factors. An example of ecology is studying the food chain in a Westlands area.

QUESTION: 12

Choose the correct option to complete the sentences given below: Which one is not the Atmosphere layer?

Solution: The Biosphere is not the layer of the Atmosphere.

Layers of the atmosphere: The atmosphere is comprised of layers based on temperature. These layers are the troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. A further region at about 500 km above the Earth's surface is called the exosphere.

QUESTION: 13

Which of the following region faces water scarcity even after receiving high annual rainfall?

Solution: It sounds incredible, but it’s true that the world’s wettest town - Cherrapunji - is now suffering from a shortage of drinking water. The problem is that Cherrapunji lies atop a high limestone plateau. Rain falling on the town drains away immediately. Tiny rain collection occurs because the locals don’t like the taste of water running off rusty tin roofs. With a growth in the town population, water has to be carried up from the plains during the drier winter months.

QUESTION: 14

What is India's rank in the world concerning the amount of water available per person per year?

Solution: India receives nearly 4 per cent of the global precipitation and ranks 133 globally in terms of water availability per person per annum.

QUESTION: 15

Which water body separates Australia from New Zealand?

Solution: Tasman Sea: The Tasman Sea separates Australia from New Zealand. The Tasman Sea is a marginal sea of the South Pacific Ocean, situated between Australia and New Zealand. It measures about 2,000 km across and approximately 2,800 km from north to south. The sea was named after the Dutch explorer Abel Janszoon Tasman, the first recorded European to encounter New Zealand and Tasmania.