Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard)


Description
This mock test of Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Hard) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Many subatomic nuclear particles are ____ and nearly _____: they are hard to track as well as to detect.

Solution: Subatomic particles are hard to track means that they are 'elusive'. Even if they are charged, you can only detect them - electrons. And in a stable state - uranium.

QUESTION: 2

What does the zig-zag line indicate on the map of India?

Solution: In the given map the line represents a ‘water divide’ between east-flowing rivers like Mahanadi, Godavari, Krishna, Cauvery, etc., and west-flowing rivers like Narmada and Tapti.

QUESTION: 3

The example of a common property resource is

Solution:

The use of the term "common property resource" to designate a type of good has been criticised because standard property protocols do not necessarily govern common-pool resources. Examples of common-pool resources include irrigation systems, fishing grounds, pastures, forests, water, or the atmosphere.

QUESTION: 4

______is the use of land for different purposes like agriculture, forestry, mining, construction of buildings, houses, industries, and road.

Solution: Plains and river valleys offer suitable land for agriculture. Hence, these are the densely populated areas of the world. The land is used for different purposes such as agriculture, forestry, mining, building houses, roads, and industries. This is commonly termed Land use.

QUESTION: 5

Which of the following determines the use of land?

Solution: The use of land is determined by physical factors such as topography, soil, climate, minerals, and availability of water. Human factors such as population and technology are also important determinants of land use patterns.

QUESTION: 6

Australia uses its most considerable portion of its area for

Solution: 1. Pastures play a significant role in agricultural enterprises and contribute over $3 billion annually.

2. It contributes to Western Australia through animal production, improvements to crop rotations, and conserved fodder.

3. In a typical year, pastures occupy up to half the land in low to medium rainfall areas and over two-thirds of the land in high rainfall areas.

4. Improved pastures are increasingly being used to play a more comprehensive role in farming systems to address emerging challenges for environmental protection and food production.

QUESTION: 7

The lowermost layer of the soil is:

Solution: Their colour and size of particles can easily observe the layers of soils. The main layers of the earth are topsoil, subsoil, and parent rock. Each layer has its characteristics.

QUESTION: 8

Which is not an example of groundwater?

Solution: Groundwater is water that exists underground in saturated zones beneath the land surface. The upper body of the saturated zone is called the water table. It fills the pores and fractures in underground materials such as sand, gravel, and other rock, much like water fills a sponge.

QUESTION: 9

Which of the following is a famous bird sanctuary?

Solution: A bird sanctuary is an area of land where birds are protected and encouraged to breed. Or Bird sanctuaries are nature facilities that advocate the conservation of various species of birds and their natural habitats while promoting rehabilitation and survival. Keoladeo National Park is previously called Bharatpur Bird sanctuary. It is a famous bird sanctuary located at Bharatpur. Rajasthan is a famous avifauna (the birds of a particular region, habitat, or geological period)sanctuary that hosts thousands of birds, especially during the winter season. Hence a famous bird sanctuary is the Keoladeo Ghana sanctuary.

QUESTION: 10

Why is it necessary to increase the area under forests?

Solution: It is essential to raise the area under forest because forests are essential for maintaining the ecological balance. Forest also provides several goods that are required for industry and medicines etc. Forest also helps in soil conservation and rainfall.

QUESTION: 11

Large scale destruction of forests cover and arable land has occurred due to the following:

Solution: Growing population and their ever-growing demand have led to large-scale forest cover and arable land destruction. Afforestation, land reclamation, regulated use of chemical pesticides and fertilisers, and checks on overgrazing are standard methods to conserve land resources.

QUESTION: 12

The quality of land differs from place to place.

Solution: Quality of land differs from place to place. Land quality varies from one place. It depends on factors like the soil, climate, rainfall, and nature of the coast-line determine whether land produces much or little for example, Kerala is situated along the coastal lines.

QUESTION: 13

Natural resources are essential for the economic development of a country.

Solution: Natural resources, both renewable and non-renewable, and ecosystem services are a part of the real wealth of nations. They are the natural capital out of which other forms of money are made. They contribute towards fiscal revenue, income, and poverty reduction.

QUESTION: 14

How much per cent of the earth’s area is occupied by land?

Solution: Land is among the essential natural resources. It covers only about thirty per cent of the total area of the earth's surface, and all parts of this small percentage are not habitable.

QUESTION: 15

Private land properties are owned by

Solution: Private properties are lands and buildings owned by individuals and corporations. The owner of private property has the right to use, occupation, sell, or lease his/her property.

QUESTION: 16

Which of the following steps is a significant threat to the environment?

Solution: Desertification affects the topsoil, land cover, surface runoff, human, animal, and plant population. There will be water scarcity which leads to dried crops. Due to the less amount of crops and plants, it has a significant effect on the environment.

QUESTION: 17

The type of soil is determined by

Solution: The amount of sand, silt, and clay present in the soil determine soil texture. In coarse-textured soils: sand is predominant (sandy soils). In medium-textured soils: mud is dominant (loamy soils).

QUESTION: 18

As the exposed rock break off and start decaying due to temperature change, this process is called

Solution: Weathering describes the breaking down or dissolving of rocks and minerals on the surface of the Earth. Water, ice, acids, salts, plants, animals, and temperature changes are all agents of weathering. Once a rock has been broken down, a process called erosion transports the bits of rock and mineral away.

QUESTION: 19

Soil is made up of

Solution: Soil is the thin layer of material covering the earth's surface and is formed from rocks’ weathering. It is made up mainly of mineral particles, organic materials, air, water, and living organisms—all of which interact slowly yet frequently.

QUESTION: 20

Mass movement of rocks down the hills could be a sign of

Solution: Mass movement, also called Mass Wasting, bulk movements of soil and rock debris down slopes in response to the pull of gravity, or the rapid or gradual sinking of the Earth’s ground surface in a predominantly vertical direction. Formerly, the term mass wasting referred to a variety of processes by which large masses of crustal materials are moved by gravity from one place to another. More recently, the term mass movement has been substituted to include mass wasting processes and the sinking of confined areas of the Earth’s ground surface. Mass movements on slopes and sinking mass movements are often aided by water, and the significance of both types is the part each plays in the alteration of landforms.