Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium)


Description
This mock test of Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Land Soil Water Natural And Wildlife Resources (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Terracing is an effective method of soil conservation in_____________.

Solution: On hilly slopes, terraces act as bunds and prevent the soil from being washed away by running water.

QUESTION: 2

Soil conservation means_________.

Solution:

Soil conservation protects soil from erosion and other deterioration types to maintain soil fertility and productivity. It generally includes watershed management and water use.

QUESTION: 3

In Tamil Nadu soil erosion by___________is very common in Kambam valley.

Solution: Soil erosion meremovingl of the top layer of the soil, which makes the soil infertile.

QUESTION: 4

Planting of trees on a large scale to check soil erosion is known as__________.

Solution: Reforestation is the natural or intentional restocking of existing forests and woodlands that have been depleted, usually through deforestation. Reforestation activities promote the gradual depletion of CO2 from the atmosphere through absorption during photosynthesis.

QUESTION: 5

Mulching is associated with use of________________.

Solution: A mulch is a layer of material applied to the surface of an area of soil. It’s used for the following purposes: 1. to conserve moisture. 2. to improve the fertility of earthsoil. 3. to reduce weed growth.

QUESTION: 6

Where does approximately 69% fresh water on the earth occur?

Solution: 70 per cent of freshwater occurs as ice sheets and glaciers in Antarctica, Greenland and the mountainous regions of the world, while a little less than 30 per cent is stored as groundwater in the world’s aquifers and only close to 1% as surface water in rivers, lakes, etc.

QUESTION: 7

In India which irrigation sources have the maximum area?

Solution: Sources of irrigation in India includes a network of major and minor canals from Indian rivers, groundwater well-based systems, tanks, and other rainwater harvesting projects for agricultural activities. Irrigation in India helps improve food security, reduce dependence on monsoons, improve agricultural productivity and create rural job opportunities. India’s total area under irrigation is 64.7 million hectares. Of this maximum 45% is shared by tube wells followed by Canals and wells. So, in India wells and tubewells has the maximum area.

QUESTION: 8

Soil erosion is prevalent in__________.

Solution: Most common is when rivers or streams overflow their banks. Excessive rain, a ruptured dam or levee, rapid ice melting in the mountains, or even an, unfortunately, placed beaver dam can overwhelm a river and send it spreading over the adjacent land.

QUESTION: 9

It is important to make small check dams across the flooded bullies because they-

(i) hold water for irrigation.

(ii) hold water and prevent soil erosion.

(iii) recharge groundwater.

(iv) hold water permanently. Select the correct options from the above-stated reasons-

Solution: A check dam is a small, often temporary, dam constructed across a swale, drainage ditch, or waterway to counteract erosion by reducing water flow velocity.

QUESTION: 10

Match the freshwater lake on the map of India (I, II, III, IV) with their respective names.

A. Bhimtal

B.Loktak

C. Barapani

D. Dal Lake

Solution: In the given map following are the freshwater lakes depicted

1) Bhimtal Lake is in Uttarakhand

2) Loktak Lake is in Manipur

3) Barapani Lake is in Meghalaya

4) Dal Lake is in Jammu and Kashmir

QUESTION: 11

Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?

Solution: Gully erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines. Ravines are a type of fluvial erosional feature and are formed as a result of constant vertical erosion by streams and rivers flowing over semi-arid and arid regions.

QUESTION: 12

In which of the following ways can soil be conserved?

1. Contour Ploughing

2. Terracing

3. Shifting cultivation

4. Crop rotation

Solution: Techniques for improved soil conservation include crop rotation, cover crops, conservation tillage and planted windbreaks, affect both erosion and fertility. When plants die, they decay and become part of the soil. Code 330 defines standard methods recommended by the U.S. Natural Resources Conservation Service.

QUESTION: 13

Soil can be conserved in a best on the hills by which of the cultivation methods?

Solution: Ploughing along the contour lines can decelerate the flow of water down the slopes. This is called contour ploughing. This is the best method to reduce soil erosion in hilly areas.

QUESTION: 14

Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?

Solution: Over irrigation is the main cause of land degradation in Punjab due to waterlogging leading to an increase in salinity and alkalinity in the soil. Punjab, Haryana, Uttar Pradesh are the states facing the issue of land degradation.

QUESTION: 15

The removal of top soil by water or wind is called___________.

Solution: Soil erosion is the displacement of the upper layer of soil; it is a form of soil degradation. This natural process is caused by the dynamic activity of erosive agents, that is, water, ice, snow, air, plants, animals, and humans.

QUESTION: 16

Which one of the following is not a biosphere reserve?

Solution: A biosphere reserve is an ecosystem with plants and animals of unusual scientific and natural interest. It is a label given by UNESCO. India has 18 biosphere reserves From the given options, Kaziranga national park located in Assam is not a biosphere reserve.

QUESTION: 17

The phenomenon of the erosion of the highlands is called_______________.

Solution: In highlands, the erosion is mainly natural or due to human-induced process that negatively affects the land. This comes under land degradation. The human-induced process includes deforestation, clearing fertile land for settlements, slashing, burning the trees for agriculture, surface mining, and many others. Natural process which leads to land degradation is recurrent droughts and climate change.

QUESTION: 18

In which of the following continents is Tanzania situated?

Solution: Map showing where is Tanzania located in the World. The given Tanzania location map shows that Tanzania is located in the central-east part of Africa continent.

QUESTION: 19

Which of the following is the most important natural resource?

Solution: All are important natural resources because

1. Air is very important without air we cannot survive

2. Water is also very important without water no plants are grown and also our body may not get minerals

3. Land is also important because we cultivate and live on land if land does not exist we might not be here now.

QUESTION: 20

The uneven distribution of population in the world is due to the varied characteristics of

Solution: The uneven distribution of the population in different parts of the world is mainly due to varied characteristics of land and climate. Because in every region the climate, topography and other factors are different.