Test: Legislature


10 Questions MCQ Test Political Science Class 11 | Test: Legislature


Description
This mock test of Test: Legislature for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Legislature (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Legislature quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Legislature exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Legislature extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The members of parliament are free to raise any matter, which according to them is important, during

Solution:

Zero Hour where members are free to raise any matter that they think is important (though the ministers are not bound to reply), half-an –hour discussion on matters of public importance, adjournment motion etc. are some instruments of exercising control.

QUESTION: 2

Germany has a

Solution:

The two Houses are known as Federal Assembly and Federal Council.

QUESTION: 3

The constitutional article that mentions the conduct of business of the Houses of Parliament is:

Solution:

Article 118(1) of the Constitution empowers each House of Parliament to make rules for regulating its Procedure and the Conduct of its business.

QUESTION: 4

In every two years, one-third members of the Rajya Sabha get

Solution:

All members of the Rajya Sabha do not complete their terms at the same time. Every two years, one-third members of the Rajya Sabha complete their term and elections are held for those one-third seats only.

QUESTION: 5

Confidence or no-confidence can be moved only in

Solution:

The motion of no confidence (alternatively vote of no confidence, censure motion or confidence motion) is a parliamentary motion put before a parliament by the opposition in the hope of defeating or weakening a government, or rarely, by an erstwhile supporter who has lost confidence in the government. Lok sabha alone can move this motion.

QUESTION: 6

The total numbers of seats for Lok Sabha are

Solution:

At present there are 543 constituencies or seats for Lok Sabha and this number has not changed since 1971.

QUESTION: 7

The number of members from Uttar Pradesh to Rajya Sabha is

Solution:

In Rajya Sabha, a state with larger population gets more representatives than states with smaller population. So, a more populous state like Uttar Pradesh sends 31 members to the Rajya Sabha, while a smaller and less populous state like Sikkim has only one seat in the Rajya Sabha.

QUESTION: 8

The bill that enjoys the sitting of both the Houses due to deadlock is

Solution:

Until now, only three bills: the Dowry Prohibition Act (1961), the Banking Service Commission Repeal Bill (1978) and the Prevention of Terrorism Bill (2002) have been passed at joint sessions.

QUESTION: 9

"Hung House” means

Solution:

The ruling party should have a clear and stable majority in the legislature. In the event of a “hung parliament” a coalition government can also be formed. For example in India during the prime ministership of Mr. Deva Gowda (1996) Mr. I.K. Gujral(1998) we had hung parliament.

QUESTION: 10

The circumstances for the extension of the term of Lok Sabha are mentioned in the

Solution:

While a Proclamation of Emergency is in operation, the term of the Lok Sabha can be extended by a parliamentary law for a period not exceeding one year at a time under Article 83(2).

Similar Content

Related tests