Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Alcohols Phenols And Ethers - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ketones are reduced to the corresponding alcohols by catalytic hydrogenation to form

Solution:

Ketones are reduced to secondary alcohols.

QUESTION: 2

Which of the following reagents can be used to oxidise primary alcohols to aldehydes?

Solution:

All of these are mild oxidizing agent which can oxidize alcohols to aldehyde and ketone.

QUESTION: 3

Ketones react with Grignard reagent to produce

Solution:

QUESTION: 4

In the reaction

Solution:

Phenols are acidic in nature so they react with bases to form phenoxide ion.

QUESTION: 5

What is the correct order of reactivity of alcohols in the following reaction?

Solution:

Because 3o carbocation is most stable.

QUESTION: 6

Phenol can be distinguished from ethanol by the reactions with _________.

Solution:

(a), (c)

(a) Br2/water

(c) Neutral FeCl3

QUESTION: 7

Primary alcohols are prepared by reduction of carboxylic acids. Though lithium aluminium hydride is a strong reducing agent, it is not used in the reaction. Because 

Solution:

LiAlH4 is quite expensive.

QUESTION: 8

The reaction  C2H5ONa + C2H5I → C2H5OCH5 + NaI   is known as

Solution:

Rxn of sodium ethoxide with alkyl halide is known as Williamsons synthesis.

QUESTION: 9

How many alcohols with molecular formula C4H10O are chiral in nature?

Solution:

Here, again carbon is not chiral in nature.
So, only one alcohol is chiral in nature

QUESTION: 10

Preparation of ethers by acid dehydration of secondary or tertiary alcohols is not a suitable method.

Solution:

Foe the given conditions elimination domintes over substitution. And alkenes are formed.

QUESTION: 11

Aldehydes are reduced to the corresponding alcohols by addition of hydrogen in the presence of catalysts to form

Solution:

QUESTION: 12

Alcohols have high boiling points because of

Solution:

Alcohols have strong H bonding.

QUESTION: 13

Lucas test is associated with

Solution:

Lucas test is distinguishing test for alcohols.

QUESTION: 14

An organic compound containing oxygen, upon oxidation forms a carboxylic acid as the only organic product with its molecular mass higher by 14 units. The organic compound is ______.

Solution:

When –CH2OH group is replaced by –COOH group then only molecular wt will increase by 14units.

QUESTION: 15

The process of converting alkyl halides into alcohols involves_____________.

Solution:

Converstion of alcohol to alkyl halide is via substitution reaction.

QUESTION: 16

Which of the following compounds will react with sodium hydroxide solution in water?

Solution:

The correct answer is Option A.
Phenol (C6H5OH) will react with sodium hydroxide solution in water , as phenols are more acidic than alcohols.

QUESTION: 17

The reaction which involves dichlorocarbene as an electrophile is

Solution:

The correct answer is Option A.

Reimer Tiemann reaction which converts phenol to ortho- hydroxybenzaldehyde involves the formation of dichlorocarbene which acts as an electrophile and attacks on the ortho position of phenol.

QUESTION: 18

An organic compound X is oxidised by using acidified K2Cr2O7. The product obtained reacts with Phenyl hydrazine but does not answer silver mirror test. The possible structure of X is

Solution:

Since the product of oxidation reacts with phenyl hydrazine, it is a carbonyl compound. Since it does not answer silver mirror test, it must be a ketone. Ketones are produced by the oxidation of secondary alcohols. So the compound X is isopropyl alcohol

QUESTION: 19

Methyl bromide is converted into ethane by heating it in ether medium with

Solution:

Wurtz reaction.

QUESTION: 20

One of the following alcohol is a poison and Ingestion of even small quantities can cause blindness and large quantities causes even death.

Solution:

Methanol is apoison and ingestion of even trace quantity can be fatal.

QUESTION: 21

The starting material for picric acid is,

Solution:

Pictric acid is trinitroderivative of phenol.

QUESTION: 22

Give IUPAC name of the compound given below.

Solution:

The correct answer is Option C.
Given molecule:

For IUPAC nomenclature following steps are followed:
1. Identify the functional group and their priority: -OH and -Cl are the side groups in the given molecule. OH has higher priority thus the name will have the suffix "ol".
2. Identify parent chain: The longest carbon chain that contains the functional group. Here its 6 C chain i.e hexyl
3. Assign locant number: lowest number to the main functional group and side chains i.e. 2-ol 
4. Identify side chains/groups: its chloro, and 5-chloro in the given molecule.

IUPAC name is: 5-chlorohexan-2-ol
 

QUESTION: 23

Phenol is less acidic than ______________.

Solution:

Phenol is less acidic than O−nitrophenol. Nitro group is an electron-withdrawing group. It decreases electron density on benzene ring and delocalizes negative charge of phenoxide ion. It increases acidity. Hence, O−nitrophenol is more acidic than phenol. 

 

On the other hand, methoxy group is an electron releasing group. It increases electron density on benzene ring and does not delocalizes negative charge of phenoxide ion. It decreases acidity. Hence,  p−methoxyphenol is less acidic than phenol. Also, alcohols (2− methylpropanol and 2,2− dimethyl pentanol) are neutral.

QUESTION: 24

A hydrocarbon C5H10 does not react with chlorine in dark but gives a single monochloro compound C5H9Cl in bright sunlight. The hydrocarbon is

Solution:

Since monochlorinated compound is formed so that menas all the hydrogens are same.

QUESTION: 25

Which of the following species can act as the strongest base?

Solution:

RO- has more electron density.