Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Give the name of the following compound:

Solution:

The correct answer is option D(None of the above)
The given compound is 4-Bromo-3methylheptanal

QUESTION: 2

Arrange the following alcohols, hydrocarbon and ether in order of their increasing boiling points Pentan – 1 – ol, n – butane, pentanal, ethoxyethane.

Solution:

Alcohols have higher boiling points than aldehydes.

QUESTION: 3

The compound formed as a result of oxidation of ethyl benzene by KMnO4 is

Solution:

QUESTION: 4

Give IUPAC names of the following compound:

Solution:

This is 1-phenyl propan-1-one.

QUESTION: 5

The reagents to bring about the change from but – 2 – ene to ethanal  

Solution:

Reductive Ozonolysis of alkene forms aldehyde or ketone.

QUESTION: 6

Which of the following is correct?

Solution:

C2H5OH get oxidizes to CH3CHO and –COCH3 group is important for iodoform.

QUESTION: 7

A strong base can abstract an α – hydrogen from

Solution:

Because conjugate base that form will be stable in case of Ketone.

QUESTION: 8

Which of the following reagents can be used to convert a carboxylic acid directly into its corresponding acid chloride derivative?

Solution:

QUESTION: 9

The appropriate reagent for the transformation:

Solution:

In this reaction, a CO group is converted to CH2​ group.

This can be achieved by Wolff-Kishner reduction which uses reagent NH2​NH2​, OH (hydrazine in alkaline medium).


Clemmensen reduction (Zn(Hg)/HCl) cannot be used as in presence of HCl, the alcohol may undergo dehydration.

QUESTION: 10

What compound is produced when cyclohexene is treated with concentrated KMnO4?

Solution:

Conc KMnO4 will cause oxidation and ring opening forming adipic acid.

QUESTION: 11

Arrange the following compounds in decreasing order of their acid strength: i) trichloroacetic acid ii) trifluoroacetic acid iii) acetic acid and iv) formic acid

Solution:

Acidic strength of carboxylic acid -

–  More acidic than phenols or alcohols.

–  Acidity increase with the presence of a group with  -I effect in the alkyl group.Whereas it decreases with the presence of  +I group.

–  Acidity increases with increase in the number of halogen atoms on  - position.

–  It decreases with increasing distance of halogen from   

–  It increases with increase in the electronegativity of halogen.

- CF3COOH > CCl3COOH > HCOOH > CH3 COOH

QUESTION: 12

The combination of a carbonyl group and a hydroxyl group on the same carbon atom is called a __________ group.

Solution:

-COOH is carboxyl group.

QUESTION: 13

CH3CHO and C6H5CH2CHO can be distinguished chemically by:

Solution:

CH3CHO will give iodoform test and C6H5CH2CHO will not give iodoform test.

QUESTION: 14

The common name for pentanedioic acid is:

Solution:

Pentanedioic acid is glutaric acid.

QUESTION: 15

Which of the following acids does not exhibit optical isomerism?

Solution:

Maleic Acid shows Geometrical Isomerism but does not give optical isomerism.

QUESTION: 16

In the propanoate ion

Solution:

This is because of Resonance.

QUESTION: 17

Aldehydes are produced on reduction of the following by DIBAL – H

Solution:

Both Nitriles and esters are reduced to Aldehyde on reaction with DIBAL-H.

QUESTION: 18

Which of the following statements is not correct?

Solution:

Aldehydes and ketones have polar C=O group. Therefore they undergo nucleophilic addition reactions.

QUESTION: 19

What compound is produced when (CH3)2CHCH2Br is subjected to the following sequence of steps:
1. Mg, Et2
2. CO2
3. H3O+?

Solution:

QUESTION: 20

The oxidation of toluene to benzoic acid can be stopped at the aldehyde stage, to give benzadehyde, The reagent used for the purpose is one of the following.

Solution:

This is Etard Reaction.

QUESTION: 21

The oxidation of toluene to benzoic acid can be stopped at the aldehyde stage. The reaction is called?

Solution:

Etard is specific reaction for conversion of toluene to Benzaldehyde.

QUESTION: 22

The compound obtained when acetaldehyde reacts with dilute aqueous sodium hydroxide exhibits:

Solution:

CH3CH=CHCHO is the product which is suitably substituted so will show geometrical isomer.

QUESTION: 23

In Hell – Volhard Zelinsky reaction, halogen reacts with

Solution:

Alpha Hydrogen containing carboxylic acids undergo HVZ reaction.

QUESTION: 24

The following reaction is

 

Solution:

This is Wolff Kishner reduction of Carbonyls to alkanes.

QUESTION: 25

Many naturally occurring aldehydes and ketones are used in the blending of perfumes and flavouring agents. But the preferred ones are

Solution:

Higher aldehydes are preferred.