Test: Level - 1 Biomolecules - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Biomolecules - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Biomolecules - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Biomolecules - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Biomolecules - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Biomolecules - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Biomolecules - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The following molecule is called as?

Solution:

It is aldohexoses.

QUESTION: 2

D – ribose and 2 – deoxy – D – ribose are

Solution:

They are pentose sugar

QUESTION: 3

The sugar constituent of DNA is.

Solution:

Sugar constituent of DNA is D-2-deoxy ribose.

QUESTION: 4

Protein is.

Solution:

Protein is condensation polymer.

QUESTION: 5

Complete hydrolysis of RNA yields

Solution:

Complete hydrolysis of RNA yields a pentose sugar, phosphoric acid and nitrogeneous base.

QUESTION: 6

The spatial arrangement of the molecule is denoted by

Solution:

D and L denotes configuration and D correctly represents the OH group is on RHS on 2nd last Carbon whereas L for LHS
"d" and "l" are used for dextro and laevo.

Hence A is correct.

QUESTION: 7

Choose the appropriate answer(s) for the below representation from the options given 

Solution:

They are, enatiomers as 1 is R, other is S. Therefore are stereo isomers. And dextro and levo.

QUESTION: 8

Protein is generally a polypeptide with _______ amino acid residues

Solution:

In protein more than 100 amino acids combine to form proteins

QUESTION: 9

Fibrous protein is.

Solution:

Keratin is fibrous protein

QUESTION: 10

The bond –CO–NH– is called

Solution:

Peptide linkage is present in proteins formed by combination of amino acids.

QUESTION: 11

Oxime is formed by treating glucose with

Solution:

Oxime is combination of carbonyl group and and hydroxyl groups.

QUESTION: 12

In aqueous solution, amino acids behave like:

Solution:

As both acidic and basic group is present and zwittter ion is formed

QUESTION: 13

Enzymes are used in the reaction as they are

Solution:

Enzymes are bio catalyst

QUESTION: 14

DNA fingerprinting means the

Solution:

DNA fingerprinting means sequence of bases on DNA is unique for a person.

QUESTION: 15

The “Repeating Unit” of glycogen is

Solution:
QUESTION: 16

Phospholipid is

Solution:

Phospholipid is esters of glycerol with phosphoric acid.

QUESTION: 17

Bees – wax is

Solution:

Bees wax is myricylpaimitate.

QUESTION: 18

Example of a typical homopolysaccharide is

Solution:

Polysaccharides are branched or unbranched polymer of monosaccharides. Homopolysaccharides contain a single type of monomers, .e.g., starch, glycogen, cellulose etc.

QUESTION: 19

The most appropriate structure for knowing about the sequence of nucleotides in the DNA chain is

Solution:

The most appropriate structure for knowing about the sequence of nucleotides in the DNA chain is primary structure.

QUESTION: 20

Acetylation of glucose yields

Solution:

Acetyl group adds in glucose, giving acetylation reaction.

QUESTION: 21

Which of the following is most soluble in water?

Solution:

As they have polar interactions in water hence are soluble.

QUESTION: 22

Which one is not the essential amino acid in the ones given below?

Solution:

The correct answer is option C
Leucine is an essential, branched-chain amino acid (BCAA), required for the growth and repair of muscle, skin and bone. Leucine is suspected to be the only amino acid that can stimulate muscle growth and help prevent the deterioration of muscle with age

QUESTION: 23

An example of antibody is

Solution:

Antibody gamma globulin

QUESTION: 24

The major component of starch is:

Solution:

Amylopectin is major component of starch.

QUESTION: 25

The vitamin that cannot be stored (except vitamin B12) in our body is

Solution:

Vitamin C is water soluble so cannot be stored in our body.

Related tests