Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 D And F - Block Elements - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which among the following is not considered as a part of transition elements?

Solution:

A transition metal is one that forms one or more stable ions which have incompletely filled d orbitals. On the basis of this definition, scandium and zinc do not count as transition metals - even though they are members of the d block.

QUESTION: 2

Which among the following transition metal has lowest melting point?

Solution:

Zn has lowest melting point because it doesnot have any unpaired electrons.

QUESTION: 3

Transition metals with highest melting point is

Solution:

W belongs to 5d series and also it have lot of unpaired electrons thus it forms strong metallic bonding.

QUESTION: 4

Transition metals with lowest melting point is

Solution:

Zinc (Zn) has the lowest melting point in 3d series because of the absence of d-electrons.

QUESTION: 5

Which is the most stable oxidation state of iron?

Solution:

Fe has d5 configuration in +3 oxidation state.

QUESTION: 6

Electronic configuration of Cu3+ is

Solution:

Cu has atomic number 29.

QUESTION: 7

Maximum magnetic moment is shown by

Solution:

Magnetic moment is maximum for the element having maximum unpaired electrons.

QUESTION: 8

Maximum oxidation state is shown by

Solution:

Os shows maximum oxidation state of +8.

QUESTION: 9

Which one of the following compound is deliquescent?

Solution:

ZnClis deliquescent.

QUESTION: 10

Which of the following ion has smallest radii?

Solution:

In period when we move from left to right in a period atomic radii 1st decreases till nickel then starts increasing so Ni2+ has smallest radii.

QUESTION: 11

Which of the following pairs of ions have same paramagnetic moment?

Solution:

Cu2+, Ti3+ will have same unpaired electrons and hence same paramagnetic moment.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Which of the following metals have only one oxidation state?

Solution:

Sc,Al has only one oxidation state i.e. +3.

Co,Fe has various oxidation states; most common are +2 and +3.

QUESTION: 13

Mohr’s salt is a

Solution:

Mohr salt is an example of double salt. Mohr Salt is 

FeSO4 . (NH4)2 SO4.6H2O

QUESTION: 14

Red hot steel rods on suddenly immersing in water become

Solution:

Red hot steel rods on suddenly immersing in water become hard and brittle.

QUESTION: 15

Which of the following methods is based on distribution law?

Solution:

Parkes process is a process for removing silver from Pb. It is an example of Liquid liquid extractions

QUESTION: 16

Which is called chromic acid?

Solution:

Chromic Acid is a naturally occurring oxide with a formula H2CrO4.

QUESTION: 17

Which one of the following combines with Fe2+ ion to form a brown complex?

Solution:

[Fe(H2O)5NO]2+is brown color complex.

QUESTION: 18

Lucas reagent is

Solution:

Lucas Test is done to distinguish primary secondary and tertiary alcohols. Lucas reagent is ZnCl2 + HC

QUESTION: 19

Vitamin B12 contains?

Solution:

Vitamin B12 contains Co3+.

QUESTION: 20

Which is least soluble in water?

Solution:

Ag2S is least soluble in water.

QUESTION: 21

A reduction in the atomic size with increase in atomic number is characteristic of the elements of

Solution:

In f block elements with increase in atomic number atomic radii decreases smoothly.

QUESTION: 22

Nitrous oxide is evolved when Zn is treated with

Solution:

4Zn + 10HNO3 → 4Zn(NO3)2 + N2O + 5H2O

QUESTION: 23

Ferrous sulphate on heating gives

Solution:

FeSOon heating gives SO2 and SO3

QUESTION: 24

In the reaction, SnCl2 + HgCl2 → A + SnCl4

Solution:

SnCl2 + HgCl2 → Hg + SnCl4

QUESTION: 25

Ag+ ion is isoelectronic with

Solution:

Ag+ is isoelectronic with Cd2+

Related tests