CAT  >  Level-wise Tests for CAT  >  Test Level 1: Para Completion Download as PDF

Test Level 1: Para Completion


Test Description

10 Questions MCQ Test Level-wise Tests for CAT | Test Level 1: Para Completion

Test Level 1: Para Completion for CAT 2022 is part of Level-wise Tests for CAT preparation. The Test Level 1: Para Completion questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The Test Level 1: Para Completion MCQs are made for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Test Level 1: Para Completion below.
Solutions of Test Level 1: Para Completion questions in English are available as part of our Level-wise Tests for CAT for CAT & Test Level 1: Para Completion solutions in Hindi for Level-wise Tests for CAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt Test Level 1: Para Completion | 10 questions in 20 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study Level-wise Tests for CAT for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Test Level 1: Para Completion - Question 1

Directions: In the following passage, the opening statement has been deleted. From among the statements given below, choose the statement that should precede the passage.
It was a complex legislation, with different valuation norms and a rate as high as 85%, all of which resulted in endless litigation. Collections were also poor, fetching a mere Rs 20 crore (0.4% of total direct tax collections) in FY 1984-85. On similar grounds, wealth tax was abolished by Jaitley from fiscal 2015-16. 'Should a tax, which leads to a high cost of collection and a low yield, be continued or should it be replaced with a low cost and higher yield tax?' Jaitley had asked in his Budget speech.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 1

The passage is about a legislation which was not effective and resulted in low yield. The words 'on similar grounds ... was abolished' indicate that this legislation was also abolished. So, we need an option which mentions a legislation and its abolishment. This is found only in option E.

Test Level 1: Para Completion - Question 2

Directions: In the following passage, the opening statement has been deleted. From among the statements given below, choose the statement that should precede the passage.
In that eventuality, world growth would be hit including in India, even if Indian growth is not driven by net exports and lower oil prices would be welcome. On the other hand, a slowing or recessionary US is no longer a safe harbour in which funds take shelter from the storms of a global slowdown. Emerging markets like India are seen as relatively safe places that offer superior returns.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 2

The first sentence talks about an 'eventuality'. This 'eventuality' is negative as indicated by 'world growth would be hit'. Moreover, 'recessionary US' indicates a recession. So, only option D fits.

Test Level 1: Para Completion - Question 3

Directions: Read the given lines from a poem and answer the question that follows. 
Perpetuating hatred --
It's happening every day,
While many who contribute
Would be the first to say,
"Don't call me a bigot.
I'm broadminded as can be.
It's just that I don't believe 
In a mixed society."

Which of the following options is the closest expression of the poet's feelings?

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 3

Option 1 is an exaggeration and therefore incorrect. Option 3 is incorrect as only those who are bigoted do not believe in living in a mixed society. Option 4 is incorrect as 'peace' is not mentioned in the given poem. Option 5 is extraneous as it is not stated in the poem that 'hypocrisy is forbidden.'
Option 2 aptly summarizes the poet's feelings and is, therefore, the right answer.

Test Level 1: Para Completion - Question 4

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).
The health of discoms is a crucial issue. The much publicised UDAY programme called for a reduction of debts in the discom balance sheets. However, in many ways, this is no more than a transfer of debt from discoms to the state treasury, thereby resulting in a cosmetic reduction in the cost of power at the discom level. ___________ Similarly, in the case of regulated capacities, discoms pay pre-agreed fixed cost based on plant availability criteria even if they do not offtake the contracted capacity. This results in discoms far fewer units, pushing up the power purchase cost per unit. Hence, the average cost of supply for discoms is higher.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 4

The preceding sentence talks about 'cosmetic reduction' which means the decrement in the cost of power at the discom level was just superficial. The same is further elaborated in sentence B, hence making it the correct answer. The given passage revolves around the cost of power at the disom level, therefore this option is most appropriate.

Test Level 1: Para Completion - Question 5

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best option out of the answer choices given, to fit in the blank and make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

Most items made of plastic have become history in Maharashtra since March. The state government, which already banned certain type of plastic bags, banned disposable containers, flags, flex boards, banners and non-woven polypropylene bags, among others. ________________ Similarly, plastic containers and sachets that are used to package products such as milk, grains, pulses and other goods were not banned.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 5

The preceding sentence to the blank refers to the items that were 'banned' and the succeeding sentence mentions the things that 'were not be banned.' The succeeding sentence begins with the adverb 'similarly', implying that the sentence that will take place of the blank will also touch upon the things that were not banned. Thus, we can infer that option B is the right answer as only this option specifies what else was exempted from the ban. Other options fail to fit this context.

Test Level 1: Para Completion - Question 6

Directions: This question has a portion of text followed by five alternative summaries. Choose the option that best captures the essence of the text.
The Union Cabinet approved a new hydroelectricity policy that, among other things, included large hydro projects within the ambit of renewable energy. Prior to the policy, only small hydro projects of a capacity of less than 25 MW were treated as renewable energy. Large hydro projects were treated as a separate source of energy. With the inclusion of large hydro in renewable energy, the energy mix changes drastically. It must be noted that this is a purely cosmetic change. No additional resources have been created through this policy. It is a reclassification of existing capacity. Whereas earlier, wind energy contributed nearly 50% of all renewable energy capacity, it will now make up only 29.3%. Similarly, solar energy's share will fall from 34.68% to 21.61%. The hydro sector, however, will see its share grow from just over 6% to over 41%.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 6

The passage is about 'reclassification' of hydro projects and increasing the share of hydro energy to increase renewable energy capacity targets. So, the last option is correct. Other options are about hydro energy and are extraneous to the passage.

Test Level 1: Para Completion - Question 7

Directions: In the following question a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best option out of the answer choices given, to fit in the blank and make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).
It's been fifty years since Gornick first took up her post at The Village Voice, where she became a polemicist for the radical feminist movement. Gornick describes most of her years as a freelance writer as 'a miracle, really.' She says that writing her 1973 debut non-fiction book, In Search of Ali Mahmoud, served as the backbone for her work as a 'personal journalist.' The book, for which she went to Egypt to make a study of middle class Cairenes, was a Finalist for the 1974 National Book Awards for Contemporary Affairs. Her following book, The Romance of American Communism (1977), was written in part to demystify the lives of people with whom she'd grown up. As years went on, Gornick's writing became more personal still. Her memoir about her mother, Fierce Attachments (1987), cemented her status as a great American memoirist, the mode she became most famous for. __________________.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 7

The last statement mentions that Gornick has cemented her status as a great American memoirist. This is particularly due to the works that she had released. Therefore, the concluding statement would include a reference to Gornick being famous as a memoirist.

(A) - This is a vague statement. Nothing about the 'people' has been mentioned in the passage. The passage revolves around the life of Gornick, and option 1 has no reference to it.
(B) - No reference to Gornick writing memoirs only of her youth has been described in the passage.
(C) - This statement has no relevance with the entire passage. Nothing about the reputation of Gornick as a memoirist can be inferred from this statement.
(D) - Since it is mentioned in the previous statement that Gornick 'cemented her status as a great American memoirist', option 4 logically follows as the result or conclusion of the preceeding statement. Gornick is now regarded as the most definitive memoirist of the city block.
(E) - Nothing about the 'village' can be inferred.
 

Test Level 1: Para Completion - Question 8

Directions: Read the following lines from a poem and answer the question that follows.
Even hope may seem but futile, 
When with troubles you're beset, 
But remember you are facing 
Just what other men have met. 
You may fail, but fall still fighting; 
Don't give up, whate'er you do; 
Eyes front, head high to the finish. 
See it through!

Which of the following options is the closest expression of the poet's feelings?

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 8

Option A conveys the opposite of what has been implied by the poet. Option B is not implicit as the poet makes no assertion about many men being 'capable'. Option C is close but not the right answer as 'fear of failure' is not the focus of the poet. Option D captures the essence succinctly and is, therefore, the right answer.

Test Level 1: Para Completion - Question 9

Directions: Read the following poem and answer the question that follows.
This traffic light inside my head
Is always green and never red.
My thoughts, my dreams, and all my fears,
They all speed past my listening ears.
I close my eyes to block it out,
But inside my head they rush about.
I take a breath to slow it down,
But upon my face appears a frown.

Which of the following would best capture the ESSENCE of the poem above?

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 9

The first lines indicate that there is always something on the poet's mind and it's not just limited to thoughts or fears. The second stanza highlights that the poet is unable to control all these things that are running through his mind. All this indicates that the poet finds it hard to control his mind.
A is incorrect as 'best effort' can't be inferred. 
B and E are rendered incorrect by 'disturbing thoughts.'
C is incorrect as it just focuses on the negative aspects whereas the poet also talks about his 'dreams.' 
So, the correct answer is 'D'.

Test Level 1: Para Completion - Question 10

Directions: This question has a portion of text followed by some alternative summaries. Choose the option that best captures the essence of the text.

The scientists tested the ability of bacteria in sludge from a sewage treatment plant to break down two widely used pharmaceutical products: naproxen, a non-steroidal anti-inflammatory drug, and guaifenesin, an expectorant in many cough and cold medications. They also tested two common compounds in personal care products: oxybenzone, a key ingredient in many sunscreens, and methylparaben, a preservative in many cosmetics. Bacteria that don't require oxygen to grow in the sludge broke down methylparaben, but the microbes only partially broke down the three other chemicals -- and created new contaminants in the process, according to the study. Contaminants of emerging concern, including pharmaceuticals and personal care products, are increasingly found at low levels in surface water, according to the U.S. Environmental Protection Agency. There is concern that these chemical compounds may have an impact on aquatic life and human health.

Detailed Solution for Test Level 1: Para Completion - Question 10

The last two lines clearly outline the potential risks caused by the "new contaminants." This point is found only in option B. Other options present only minor details or are out of context.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Test Level 1: Para Completion Page
In this test you can find the Exam questions for Test Level 1: Para Completion solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Test Level 1: Para Completion, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice