Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Surface Chemistry - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Adsorption increases when

Solution:

With increase in temperature, the molecules of absorbent come into vibratory motion and hence adsorption decreses. With low temperature molecules are not in motion hence greater adsorption.

QUESTION: 2

Which among the following is a property of physisorption?

Solution:

In physisorption no chemical reaction, only physical interactions hence, not specific.

QUESTION: 3

Powdered substances are more effective adsorbents than their crystalline forms because

Solution:

Greater the surface area, greater will be the area available for adsorption.

QUESTION: 4

Which among the following is true for chemisorptions?

Solution:

As chemical reaction takes place in chemisorption, it cant be reversed.

QUESTION: 5

In physisorption, adsorption is generally

Solution:

Physiorption includes physical forces of attraction, hence, multilayered is possible.

QUESTION: 6

Chromatography is based on the principle of

Solution:

Physical force of attraction between watt man filter paper (stationary phase) and adsorbent (mobile phase).

QUESTION: 7

The extent of adsorption increases with the

Solution:

More the surface area, more is available space for adsorption.

QUESTION: 8

A biochemical catalyst is

Solution:

Enzymes are biological catalyst, they catalize different chemical reactions in body.

QUESTION: 9

The number of phases in colloidal system are

Solution:

Dispersed phase, dispersion medium

QUESTION: 10

Which among the following substances is an example of multimolecular colloids?

Solution:

Multimolecular colloids are formed when a large number of atoms or molecules of a substance aggregate together to form speices having size in colloidal range. sulphur sol contains a thousand of S8 molecules.

QUESTION: 11

Which among the following is not the method of colloidal purification?

Solution:

Electrical Disintegration is not a method of colloidal purification.

QUESTION: 12

Tyndall effect in colloidal solution is due to

Solution:

Tyndall effect is defined as scattering of light by colloidal particles.

QUESTION: 13

Adsorption isobar is a curve showing variation of adsorption

Solution:

Isobar means whwn pressure is constant.

QUESTION: 14

Which step of enzyme catalysis mechanism is shown in figure?

Solution:

Substrate bind to specific site of enzyme known as active site to form a enzyme substrate complex.

QUESTION: 15

Which of the following statement is true about Langmuir’s adsorption?

Solution:

Langmuir isotherm assume monolayer formation only.

QUESTION: 16

When adsorption of oxalic acid is carried out on activated charcoal, then activated charcoal is known as

Solution:

Surface on which adsorption occurs is known as adsorbent.

QUESTION: 17

Which of the following metal solution cannot be prepared by Bredig’s arc method?

Solution:

Potassium due to very high reactivity, canot be used here.

QUESTION: 18

The average molecular mass of colloidal can be determined by

Solution:

Average molecular mass of colloidal solution is determined by Osmotic Pressure measurement.

QUESTION: 19

Which of the following processes does not involve a catalyst?

Solution:

Thermite process doesn’t require a catalyst.

QUESTION: 20

Which type of a property is the Brownian movement of colloidal solution?

Solution:

Movement is always a mechanical property.

QUESTION: 21

Ammonia is adsorbed by

Solution:

Charcoal act as an adsorbent.

QUESTION: 22

Which among the following is adsorbed greatly by activated charcoal?

Solution:

SOdue to high polarity and surface area is adsorbed maximum.

QUESTION: 23

Which among the following is an example of sorption?

Solution:

When chalk is dipped in ink, absorption and adsorption both takes place.

QUESTION: 24

The adsorbent used in decolouration of vinegar and sugar solution is

Solution:

It adsorbs the colour in solutions.

QUESTION: 25

The adsorbent used to adsorb the dye particles in the dying industry is

Solution:

Alum is used in dying industries.