Test: Level - 2 D & F Block - 1


30 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 2 D & F Block - 1


Description
This mock test of Test: Level - 2 D & F Block - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 2 D & F Block - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 2 D & F Block - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 2 D & F Block - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 2 D & F Block - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

(T) imparts violet colour (V) Red gas (W) Red ppt.

(W) Red ppt.  white ppt.

(U)  gas (gives white fumes with HCl)

sublimes on heating Identify (T) to (Z).

Solution:

The correct answer is option B

QUESTION: 2

The number of moles of acidified KMnO4 required to convert one mole of sulphite ion into sulphate ion is-

Solution:

QUESTION: 3

N2(g) + 3H2 (g)  2NH3(g) ; Haber's process, Mo is used as -

Solution:

MO is catalytic promoter & it improves catalytic properties as catalyst

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Potash alum is a double salt, its aqueous solution shows the characteristics of-

Solution:

K2SO4 .Al2(SO4)3.24 H2O + H2O

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Cr2O72-  2CrO42-, X and Y are respectively-

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Addition of non-metals like B and C to the interstitial sites of a transition metal results the metal-

Solution:

Interstitial compound results in
(A) hardness increses
(B) Malleability (decreases)
(C) Ductality (decreases)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Mercury is a liquid at 0°C because of-

Solution:

Weak metallic bond as due to poor shielding of d & f orbital its ionisation energy became high & kernel formation becomes  difficult.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

CrO3 dissolves in aqueous NaOH to give-

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

The correct statement(s) about transition elements is/are-

Solution:

All statements are comeet
[Ni(CO)4], [Fe(CO)5] [Cr(CO)5]

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

An ornament of gold having 75% of gold, it is of .............. carat.

Solution:

100% – 24 carat

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

Solution of MnO4- is purple-coloured due to-

Solution:

MnO4 has purple colour due to change transfer

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

The ionisation energies of transition elements are-

Solution:

Ionisation energies are between s & p-block.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Transition elements having more tendency to form complex than representative elements (s and p-block elements) due to-

Solution:

Complex pormation α (Zeff = Z –σ) tendency

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

During estimation of oxalic acid Vs KMnO4, self indicator is-

Solution:

KMnO4 acts as self indicator.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

The metal(s) which does/do not form amalgam is/are-

Solution:

Fe, Pt  Refer metallurgy

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

Which of the following statements concern with transition metals ?

Solution:

O.S. different by 1 unit

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Correct statement(s) is/are-

Solution:


exothermic reaction
(volcanic reaction)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 18

The highest oxidation state among transition elements is-

Solution:

O5 (Xe)4f14 sd6 6s2
O58+(Xe) 4f4

*Multiple options can be correct
QUESTION: 19

A compound of mercury used in cosmetics, in Ayurvedic and Yunani medicines and known as Vermilon is-

Solution:

Vermilon cantain floulsmelly HgS.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 20

Acidified chromic acid

X and Y are - (blue colour)

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 21

X(Blue colour ),X and Y are

Solution:


CuSO4 + dilH2SO4 → [Cu(H2O)4]SO4

*Multiple options can be correct
QUESTION: 22

Transition elements are usually characterised by variable oxidation states but Zn does not show this property because of-

Solution:

Fully pilled d-subshell
Zn →Zn2+ + 2e- 
3d104s2 3d10

*Multiple options can be correct
QUESTION: 23

(NH4)2Cr2O7 (Ammonium dichromate) is used in fire works. The green coloured powder blown in air is-

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 24

The d-block element which is a liquid at room temperature, having high specific heat, less reactivity than hydrogen and its chloride (MX2) is volatile on heating is-

Solution:

HgCl2 is volatile is reffered as corrosive sublimate.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 25

Coinage metals show the properties of-

Solution:

Cu, Ag, Au, are coinage metal used in coin in older days.

QUESTION: 26

Iron becomes passive by..................due to formation of ................

Solution:

Fe + HNO3 → Fe2O3 + NO2 + H2O    
80%

QUESTION: 27

Bayer's reagent used to detect olifinic double bond is-

Solution:

Cold dilute alkaline KMnO4 is Bayer’s neagent.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 28

Amphoteric oxide(s) is/are-

Solution:

oxide of Be, Al, Zn, Cr, Pb, Sn, As, are amphoteric

*Multiple options can be correct
QUESTION: 29

Interstitial compounds are formed by-

Solution:

Transition element froms intershtial compound.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 30

The transition metal used in X-rays tube is-

Solution:

Mo is used become of its high melting point.