Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities


10 Questions MCQ Test Physics For JEE | Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities


Description
This mock test of Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities exercise for a better result in the exam. You can find other Test Level 2: Dimensions Of Physical Quantities extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify the pair whose dimensions are equal.

[AIEEE 2002]

Solution:

The dimensions of torque and work are [ML2T-2]

QUESTION: 2

The physical quantities not having same dimensions are

[AIEEE 2003]

Solution:

Planck's constant (in term of unit)
(h) = j-s
= [ML2T-2][T]
= [ML2T-1]
Momentum (p) = kg-ms-1
=[M][L][T-1] = [MLT-1]

QUESTION: 3

Dimensions of  where symbols have their usual meaning, are

[AIEEE 2003]

Solution:

As we know that formula of velocity is

QUESTION: 4

Which one of the following represents the correct dimensions of the coefficient of viscosity?

 [AIEEE 2004]

Solution:

By Newton's formula



QUESTION: 5

Out of the following pairs, which one does not have identical dimensions ?

[AIEEE 2005]

Solution:

I = mr2
∴[I] = [ML2]
and = moment of force = 
 = [L][MT-2]=[ML2T-2]

QUESTION: 6

The 'rad' is the correct unit used to report the measurement of

[AIEEE 2006]

Solution:

'rad' is used to measure biological effect of radiation.

QUESTION: 7

Which of the following units denotes the dimensions [ML2/Q2], where Q denotes the electric charges ?

   [AIEEE 2006]

Solution:

Magnetic energy 
[L→ inductance, i → current]
Energy has the dimension = [ML2T-2]
Equate the dimension, we have  

QUESTION: 8

A body of mass m = 3.513 kg is moving along the x-axis with a speed of 5.00 ms-1. The magnitude of its momentum is recorded as   

 [AIEEE 2008]

Solution:

m = 3.513 kg and v = 5.00 ms-1
So momentum, p = mv = 17.565 As the number of significant digits in m is 4 and in v is 3, so p must have 3 (minimum) significant digits.
Hence, p = 17.6 kg ms-1

QUESTION: 9

The dimensions of magnetic field in M, L, T and C (coulomb) is given as

[AIEEE 2008]

Solution:

We know that F = q v B where q is charge, v is velocity and B is magnetic field.
Hence we get B = F / q v
Therefore [B] = [F] / [q] [v]
= MLT-2 / C.LT-1
= MCT-1

QUESTION: 10

In an experiment the angles are required to be measured using an instrument. 29 divisions of the main scale exactly coincide with the 30 divisions of the vernier scale. If the smallest division of the main scale is half-a-degree (= 0.5°), then the least count of the instrument is  

[AIEEE 2009]

Solution:


Related tests