Test: Level 3: Human Reproduction


25 Questions MCQ Test Biology New | Test: Level 3: Human Reproduction


Description
This mock test of Test: Level 3: Human Reproduction for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Level 3: Human Reproduction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level 3: Human Reproduction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Level 3: Human Reproduction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level 3: Human Reproduction extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is a primary sex organ of female?

Solution:

Ovary is the primary sex organ of female reproductive system in human beings. Egg is released from one of the ovary each month. It also release hormone.

QUESTION: 2

Seminal plasma in human males is rich in_____.

Solution:

Seminal plasma along with sperms forms the semen. The seminal plasma provides nourishment to sperms and rich in fructose and calcium ions.

QUESTION: 3

External genitalia of human female is called as _____.

Solution:

The external genitalia of human female is called vulva. Vulva includes mons pubis, labia majora, labia minora, hymen and clitoris.

QUESTION: 4

The primary sex organ of human male is_____.

Solution:

Testis is the primary sex organ in human male as it produce sperm or male gametes without which reproduction is not possible

QUESTION: 5

The endometrium in female is the lining of_______.

Solution:

The innermost lining of uterus is called endometrium. It is spongy layer that breakdown during menstrual cycle along with mucus through vagina.

QUESTION: 6

Each testis has about 250 compartment called as____.

Solution:

Each testis contains about 250 compartments called testicular lobules. Each testicular lobule contains one to three highly coiled seminiferous tubules that produce sperms.

QUESTION: 7

Sertoli cells present in the testis act as _____.

Solution:

Sertoli cell is the “nurse” in testes that regulates germ cell proliferation and differentiation. One Sertoli cell supports a certain number of germ cells during these processes

QUESTION: 8

A network of tubules present inside the testis to store the sperm is called_________.

Solution:

Seminiferous tubules of testis open into the vasa efferentia through rete testis. Rete testis is network of tubules inside the testis to store the sperm temporarily.

QUESTION: 9

Interstitial cells or leydig cells are present between______.

Solution:

Interstitial cells or leydig cells are found adjacent to seminiferous tubules in the testicles. They produce testosterone in presence of luteinizing hormones. Leydig cells are polyhedral in shape and have a large prominent nucleus , an eosinophilic cytoplasm and numerous lipid filled vesicles.

QUESTION: 10

A mature ovarian follicle is called________.

Solution:

A mature ovarian follicle is called Graafian follicle which consists of antrum and follicular cells

QUESTION: 11

In which part of sperm, mitochondria are present?

Solution:

Mitochondria are called power-house of the cell. Sperms need energy for active movement. Middle piece of sperm contain large number of mitochondria.

QUESTION: 12

Sperms are of_____.

Solution:

Half of the sperm contain X-sex chromosome and remaining half contain Y-sex chromosome. Hence two kinds of sperms are formed by human male.

QUESTION: 13

Conversion of spermatid into a spermatozoon is called?

Solution:

Each spermatid undergoes metamorphosis to develop into spermatozoa or sperms having head, neck and tail. Acrosome is present at the tip of head that contain enzyme for hydrolysis of wall of ovum during fertilisation.

QUESTION: 14

The number of polar bodies formed during oogenesis in human being is:

Solution:

2 polar bodies are formed during the complete process of oogenesis in human females.

QUESTION: 15

What is the number of sperms released in vagina in single insemination?

Solution:

In single insemination during coitus about 200-300 millions of sperms are released in the vagina of female. About 60% of them must have normal shape and size along with vigorous motility for fertilisation of ovum.

QUESTION: 16

Beginning of menstrual cycle is called as ___.

Solution:

At puberty, menstrual cycle begins in girls. The beginning of menstrual cycle is called menarche. It starts at the age of about 12 to 13 years in girls.

QUESTION: 17

Which of the following hormone is produced in female only during pregnancy?

Solution:

Relaxin is produced by corpus leteum and is responsible for the inhibition of uterine contraction. It also helps in dilation of the cervix. This hormone is produced only during pregnancy

QUESTION: 18

The …….. is the sexual intercourse between male and female sex.

Solution:

Transfer of male gametes (sperm) into female genital tract occurs during sexual intercourse that may leads to fertilisation of ovum for pregnancy. Sexual intercourse is called as coition or coitus.

QUESTION: 19

Ovulation occurs on the ------ day of menstrual cycle.  

Solution:

The release of ovum from ovary during menstrual cycle is is called ovulation. Ovulation occurs in the middle of menstrual cycle that is on 14-16th day of start of menstrual cycle.

QUESTION: 20

The cellular layer that disintegrates and regenerates again and again is_____.

Solution:

Endometrium is the inner lining of uterus which disintegrates and regenerates again and again during menstrual cycle.

QUESTION: 21

During which month of pregnancy first movement of fetus is observed?

Solution:

The movement of fetus is observed on fifth month of pregnancy. In first month heart is formed. In second months limbs and digits are formed. At the end of three months, all major organs and genital organs are formed.

QUESTION: 22

Which of the following arise from endoderm?

Solution:

Ectoderm is the germ layer that develops primarily into skin and neural tissue. Mesoderm primarily develops into muscle tissues and red blood cells. Endoderm develops into the gut tube and its derived organs, including the cecum, intestine, stomach, thymus, liver, pancreas, lungs, thyroid and prostate.

QUESTION: 23

The process of formation of primary organ rudiment is called?

Solution:

During gestation period organs formation started after three weeks these organs are not completely developed and called primary organ rudiment. The process of formation of primary organ rudiment is called tabulation.

QUESTION: 24

Hormone responsible for milk ejection after the birth of baby is:-

Solution:

Lactiferous glands present inside the mammary gland start producing milk due to release of hormone oxytocin from pituitary glands.

QUESTION: 25

The yellowish coloured milk secreted from the breast shortly after birth of the baby is called?

Solution:

After parturition, mammary glands start producing milk. The yellowish coloured milk is called colostrums. This milk contains antibodies that provide immunity newly born baby.

Related tests