Test: Light, Shadows And Reflections - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Light, Shadows And Reflections - 1


Description
This mock test of Test: Light, Shadows And Reflections - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Light, Shadows And Reflections - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light, Shadows And Reflections - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Light, Shadows And Reflections - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light, Shadows And Reflections - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one is a transparent object?

Solution:

Transparent objects: If we are able to see anything clearly through an object, then such an object is said to be a transparent object. A medium that allows all the light incident on it to pass through it is called a transparent medium. Examples of transparent objects are plain glass, a reading glass, a plastic scale, window panes, a soap bubble and pure water.

QUESTION: 2

____________ help us to see the objects.

Solution:

Light, electromagnetic radiation that can be detected by the human eye. Electromagnetic radiation occurs over an extremely wide range of wavelengths, from gamma rays with wavelengths less than about 1 X 10−11 metre to radio waves measured in metres. Within that broad spectrum the wavelengths visible to humans occupy a very narrow band, from about 700 nanometres (nm; billionths of a metre) for red light down to about 400 nm for violet light. The spectral regions adjacent to the visible band are often referred to as light also, infrared at the one end and ultraviolet at the other. The speed of light in a vacuum is a fundamental physical constant, the currently accepted value of which is exactly 299,792,458 metres per second, or about 186,282 miles per second.

QUESTION: 3

Light is a form of

Solution: Light is a form of energy. As it gives sunlight which is a form of energy.
QUESTION: 4

To see a shadow we need

Solution:

A shadow is formed only when a source of light is obstructed by an opaque object.

QUESTION: 5

Which of the following will not form circular shadow

Solution:

Shoe box will not form a circular shadow as it is rectangular in shape.

QUESTION: 6

Which of the following absorbs light the most?

Solution:

A black wallet absorbs most of the light.

QUESTION: 7

In the morning, when the sun rises in the east, your shadow will be seen on the

Solution:

In the morning, when the sun rises in the east, your shadow will be seen on the west, i.e. on the opposite side.

QUESTION: 8

Which of the following is not a luminous object

Solution:

Sun, burning candle, glow worm are luminous body but unlit candle is a non-luminous body.

QUESTION: 9

Which of the following objects does not emit light of its own?

Solution:

The moon is a non-luminous object and cannot emit light of its own. It only reflects the light energy falling on it from the sun.

QUESTION: 10

All planets are

Solution:

All planets are non-luminous body because they do not emit their own light.

non-luminous body is an object that does not shines by its own light. It needs a luminous body in its surrounding whose light it can reflect and become visible.