Test: Light - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Light - 1


Description
This mock test of Test: Light - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Light - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Light - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Light is a form of

Solution:

Light is a form of energy that enables us to see different objects around us.

QUESTION: 2

Bouncing back of light in same medium is called

Solution:

Bouncing back of rays of light after hitting a reflecting surface is called reflection of light.

QUESTION: 3

When light bounces off a surface, the surface is

Solution:

When rays of light bounces from a surface, the surface is called reflector.

QUESTION: 4

We can see an object when it

Solution:

We can see an object when it reflects or emits rays of light that enter our eyes.

QUESTION: 5

A common magnifying glass is an example of

Solution:

A common magnifying glass is an example of convex lens of short focal length.

QUESTION: 6

Concave mirror is used in head light of vehicles as

Solution:

Concave mirror is used in the headlight of a vehicle as it reflects a parallel beam of light.when the headlight is placed at the focus of the concave mirror it allows the light to spread out to infinity.

QUESTION: 7

Shaving mirrors are usually

Solution:

Shaving mirrors are usually concave mirrors to form virtual, erect and magnified image of face.

QUESTION: 8

The lens present in human eye is made up of

Solution:

Magine a transparent protein cadbury’s gems. that is how a lens in the eye look like. a biconcave lens. although the concavity on the inner surface is more when compared to concavity on the outer surface of the lens. The concavity of the lens can be changed with the contraction and relaxation of the ciliary muscles.

 

QUESTION: 9

The perpendicular to the reflecting surface is called

Solution:

The imaginary line perpendicular to the reflecting surface is called normal.

QUESTION: 10

Concave lens is also known as

Solution:

Concave lens is also known as diverging lens as it diverges the rays of light falling on it.

Related tests