Test: Light - 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Light - 1


Description
Attempt Test: Light - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Light is a form of

Solution:

Light is a form of energy that enable us to see the different things around us.

QUESTION: 2

Splitting of white rays of light into seven colours is called

Solution:

Splitting of white rays of light into seven colour when passes through a prism is called dispersion of light.

QUESTION: 3

___________ help us to see the objects.

Solution:

Light enable us to see the objects around us. Reflected light enters the eyes to form image on retina.

QUESTION: 4

In human eyes, image is formed on

Solution:

In human eyes, image is formed on retina. Retina forms the backward parts of eye ball having rods and cones to form image.

QUESTION: 5

Object that emit light is called

Solution:

The objects that emit light is called luminous object. Sun, stars, bulb, tube etc are example of luminous object.

QUESTION: 6

Which type of lens is present in our eyes?

Solution:

Human eye contain convex lens made up of crystalline protein which is elastic and flexible.

QUESTION: 7

Speed of light is fastest in

Solution:

Speed of light is fastest in air. Speed of light decreases with increase in density. Light travels slowest in diamond.

QUESTION: 8

Band of seven colours obtained on screen after dispersion is called

Solution:

The band of seven colours obtained on screen when white colour of light possesses through a prism on screen after dispersion is called spectrum.

QUESTION: 9

What is the name of object through which light can pass?

Solution:

The object through which light can pass easily is called transparent object. Glass, water and thin plastic sheets are transparent object.

QUESTION: 10

Convex lens focus a real, point sized image at focus, the object is placed         

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code