Test: Light and shadow


10 Questions MCQ Test Science for Class 2 | Test: Light and shadow


Description
This mock test of Test: Light and shadow for Class 2 helps you for every Class 2 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 2 Test: Light and shadow (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Light and shadow quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 2 students definitely take this Test: Light and shadow exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Light and shadow extra questions, long questions & short questions for Class 2 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The direction in which shadows form in the morning

Solution:

In the morning, when the sun rises in the east, your shadow will be seen on the west, i.e. on the opposite side. In the morning time sun rises in east. The principal of shadow is the shadow form behind the object when the light come from the direction east then the shadow form behind west direction.

QUESTION: 2

Light needs to enter our eyes for us to ....

Solution:

Eyes alone cannot see any object. It is only when light from an object enters our eyes that we see the object. Light may have been emitted by the object, or it may have been reflected.

QUESTION: 3

Mark the objects which are sources of lights,

Solution:

The Sun is the major source of light for the earth. The sun is a massive ball of fire, at the center of which nuclear fusion produces massive energy.

QUESTION: 4

What gives us light at noon?

Solution:

The Sun is our nearest star. The Sun provides us with light and heat. It also gives out dangerous ultraviolet light which causes sunburn and may cause cancer. 

QUESTION: 5

Light cannot pass through a dictionary. Why is this?

Solution:

Translucent objects allow light to pass through them but they distort it. Example: frosted or stained glass. Opaque objects do not allow light to pass through them.

QUESTION: 6

What gives us light at night?

Solution:

At the point when the earth faces the sun during its rotation, the vitality from the sun gives us light and warmth. The moon has a circle around the earth and we can see it during the night. The moon sparkles since its surface reflects light from the sun.

QUESTION: 7

At what times of day are outside shadows longest?

Solution:

Shadows are longest in the early morning and late afternoon/early evening when the sun appears low in the sky. As the Earth rotates on its axis, the sun hits each location in the morning at an angle. This becomes more vertical as the sun appears to pass more directly overhead around noon.

QUESTION: 8

Which thing gives out light?

Solution:

An oil lamp is an object used to produce light continuously for a period of time using an oil-based fuel source. The use of oil lamps began thousands of years ago and continues to this day, although their use is less common in modern times.

QUESTION: 9

A shadow is created when

Solution:

A shadow is light blocked by an object. The object can block all or part of the light. Shadows change size based on how close they are to the light source.

QUESTION: 10

Which one is not the source of light?

Solution:

A ball is a round object with various uses. It is used in ball games, where the play of the game follows the state of the ball as it is hit, kicked or thrown by players. Balls can also be used for simpler activities, such as catch or juggling.

Similar Content

Related tests