Test: Lines, Angles & Triangles - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 | Test: Lines, Angles & Triangles - 1


Description
Attempt Test: Lines, Angles & Triangles - 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for Class 5 preparation | Free important questions MCQ to study Mathematics for Class 5 for Class 5 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

How many of the following figures have parallel lines?

Solution:

As shown in above figures, figure 2, figure 4 and figure 5 are the figures which has  the pair of parallel lines

Hence the correct answer is option B 

QUESTION: 2

How many pairs of parallel lines are there in the figure?

Solution:

Pair of parallel lines in above figure  2 pair of parallel lines.

QUESTION: 3

Four pupils each made a statement about the given figure.

Jyoti : "I can see 6 pairs of perpendicular lines".
Harsha: "There are 7 angles in the figure".
Jiya : "There is only one pair of parallel lines".
Harsh : "6 of the angles are less than a right angle".
Which pupil make the correct statement?

Solution:

Here, 6 pairs of perpendicular lines are CB⊥ AB, BC ⊥ CD, ED ⊥ CD, DE⊥ EF, FG⊥ EF and FG ⊥ HG.

 

Hence Jyoti made the correct statement..

solution

QUESTION: 4

How many of the given letters have perpendicular lines?

Solution:

Letters M, T and H have perpendicular lines.

QUESTION: 5

The clock shows the time in the morning. ∠X represents ____ angle.

Solution:

Any angle which is larger than 180o but smaller than 360o is called as a reflex angle.

Here, the angle shown is larger than 180o but smaller than 360o. 

Hence, it is a reflex angle.

Therefore, option C is correct.

QUESTION: 6

At 3:25, the smaller angle formed between the two hands of a clock is ____.

Solution:

QUESTION: 7

Which type of angle best describes angle Q?

Solution:

Measure of angle Q is more thaan 90o but less than 180o.

Hence the ∠Q is an obtuse angle.

QUESTION: 8

There are six angles below. How many of them are greater than a right angle?

Solution:

Figure A, Figure B and Figure C are the angles that are greater than the right angle.

Hence the correct answer is option C

QUESTION: 9

Which of the following is greater than a right angle?

Solution:

The question asks us to mark the correct option in which the angle formed by the two lines is greater than a right angle which means greater than 90∘90∘. To solve the question we need to move anticlockwise from the horizontal line to the other line and check whether the angle is greater than 90∘90∘ or not.
So on analysing option A we see that the angle formed between the two lines is 90∘90∘, as the lines are perpendicular. The image shows that the two lines are horizontal and vertical.
On analysing the second option we see that when we move anticlockwise along the line we see that the angle formed is less than 90∘90∘.
Moving to option C, since the angle is measured anticlockwise so on measuring the angle we see that the angle is present in the 3rd3rd quadrant. The angle formed is less than 90∘90∘as we move anticlockwise along the horizontal line given in the image.
In the fourth option we see that the angle formed on moving your hand anti-clockwise along the horizontal line we get an angle which is greater than 90∘90∘also called obtuse angle.

So, the correct answer is “Option D”.

QUESTION: 10

An angle which measures more than 90 but less than 180∘ is called_____.

Solution:

An obtuse angle is an angle whose measure is greater than 90 degrees but less than 180 degrees.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code