Test: Local Government & Administration- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Local Government & Administration- 1


Description
This mock test of Test: Local Government & Administration- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Local Government & Administration- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Local Government & Administration- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Local Government & Administration- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Local Government & Administration- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The ______ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean

Solution:

There is a big organisation called the Municipal Corporation that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean.

QUESTION: 2

If there are dangerous electrical wires hanging down then the local _____can help them get in touch with the electricity authority

Solution:

When the problems are within a ward then the people who live in the ward can contact their councillors. For example, if there are dangerous electrical wires hanging down then the local Councillor can help them get in touch with the electricity authority.

QUESTION: 3

While the _____ Committees and the councillors decide on issues, the Commissioner and the ____ implement these.

Solution:

The Ward Councillors are elected members. They are responsible for the welfare of the people of their wards. They listen to their problems and get them solved. Sometimes, they have to make complicated decisions that affect the entire city. At such moments, groups of councillors who form committees gather together to decide and debate issues. While the Councillor's Committees and the councillors decide on issues, the Commissioner and the administrative staff implement these decisions.
All of the Ward Councillors meet and they make a budget and the money is spent according to this. The Ward Councillors try and ensure that the particular demands of their wards are placed before the entire council. These decisions are then implemented by the administrative staff.
 

QUESTION: 4

The Commissioner and the administrative staff are ___, Councillors are.

Solution:

The Commissioner and the administrative staff are appointed, Councilors are elected.

QUESTION: 5

The city of Surat had a plague scare in

Solution:

In September 1994, plague struck Surat, a city in the state of Gujarat in western India. The government officials declared an international public health emergency by reporting an epidemic of pneumonic plague.

QUESTION: 6

Surat had a plague in 1994 because

Solution:

The correct option is A.
 The plague which paralysed the city in 1994 had given the city the dirtiest city title. Today, Surat is one of the cleanest and well planned cities of Gujarat. And perhaps the plague of '94 had shaken the city managers and made them realise

QUESTION: 7

Who form the Gram Panchayat

Solution:

The correct answer is A as Each village is divided into smaller unit called Wards. Each ward selects or elects a representative who is known as the Ward Member Or Panch. All the members of the Gram Sabah also elect a Sarpanch who is the president of the Panchayat.

QUESTION: 8

The Gram Panchayat is elected for

Solution:
QUESTION: 9

Who plays an important role in keeping an eye on the elected representatives and in making them responsible to the persons who elected them

Solution:

The Gram Sabha is a key factor in making the Gram Panchayat play its role and be responsible. The Gram Sabha prevents the Panchayat from doing wrong things like misusing money or favouring certain people. It plays an important role in keeping an eye on the elected representatives and in making them responsible to the persons who elected them.

QUESTION: 10

Urban Adminstration is divided into

Solution:

The correct answer is C as Urban Administration is divided into WARDS headed by ward officers.

Similar Content