Test: Local Government And Administration - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Local Government And Administration - 2


Description
This mock test of Test: Local Government And Administration - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Local Government And Administration - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Local Government And Administration - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Local Government And Administration - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Local Government And Administration - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat

Solution:

The correct option is A.
The gram panchayat is divided into wards and each ward is represented by a Ward Member or Commissioner, also referred to as a Panch of Panchayat Member, who is directly elected by the villagers. The panchayat is chaired by the president of the village, known as a Sarpanch.

QUESTION: 2

The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the

Solution:

B is the correct option.Sarpanch, the Panchayat president, is elected by all the members of a Gram Sabha. The Gram Panchayat has a secretary who is also the secretary of Gram Sabha.

QUESTION: 3

Which of the following is not the source of funds for the Panchayat?

Solution:

The income of the panchayat samiti comes from following sources:
1. taxes levied upon land and water usage, professional taxes, liquor taxes and others
2. income generating programmes
3. grants-in-aid and loans from the State Government and the local zila parishad
4. voluntary contributions
Tax on export is not the source of income of the Panchayats.

QUESTION: 4

How many villages are there in India approximately

Solution:
QUESTION: 5

Who is the head of the Tehsil

Solution:

C is the correct option.Tehsils are headed by Tehsildars . The Tehsildar and Naib Tehsildar, are the Key officer in the revenue administration and exercise powers of the Assistant Collector 2nd grade. While deciding partition cases; the Tehsildar assumes the powers of Assistant Collector 1st grade.

QUESTION: 6

Which among of the following is not considered as part of the Civil Society ?

Solution:

According to the World Bank: “Civil society ... refers to a wide array of organizations: community groups, non-governmental organizations [NGOs], labour unions, indigenous groups, charitable organizations, faith-based organizations, professional associations, and foundations.”

QUESTION: 7

What was the occupation of Mohan's friends

Solution:
QUESTION: 8

Maintaining law and order in the district is the most important responsibility of the

Solution:

A is the correct option.The district collector or the district magistrate is in charge of the administration of a district. ... He/she plays an important role in maintaining peace and order in the district and also passes orders to check the lawlessness and rioting in a district.

QUESTION: 9

Where did Mohan go after being beaten up by Raghu

Solution:

Mohan went to the police station to make complaints about Raghu. It is the duty of the officer in charge to supervise the good and bad works. 

QUESTION: 10

District collector is also known as

Solution:

The correct option is C.
Since district magistrates are responsible for the collection of land revenue in the district, the post is also referred to as the District Collector in terms of the revenue department, and as the office-bearer works under the supervision of a Divisional Commissioner.

QUESTION: 11

To whom did Mohan meet at the police station to complain about what had happened with him

Solution:

When they reached the police station Mohan went to the person in-charge (Station House Officer or S.H.O.) and told him what had happened. He also said that he wanted to give the complaint in writing.

QUESTION: 12

What type of game were Mala and her friend playing in the street

Solution:

One lazy Sunday afternoon Mala and her friends Shankar, Jehangir and Rehana were playing a game of cricket in the street.

QUESTION: 13

The big city like Delhi is divided into several

Solution:

Delhi is divided into eleven revenue districts. Each district is headed by a District Magistrate and has three subdivisions. A Subdivision Magistrate heads each subdivision.

QUESTION: 14

What was broken by the ball hit by Rehana

Solution:
QUESTION: 15

Why was Gangabai love respected

Solution:
QUESTION: 16

Maintain roads of villages, collection of local taxes etc are the work of

Solution:

B is the correct option.Main functions of the Gram Panchayat are: Maintenance and construction of water resources, roads, drainage, School buildings and CPR (common property resources). Levy and collect local taxes. Execute government schemes related to employment.

QUESTION: 17

What was Gangabai protested about

Solution:
QUESTION: 18

Job of contract workers are

Solution:

The correct option is B.
 workers are engaged only for a specific period of time, including fixed-term, project- or task-based contracts, as well as seasonal or casual work, including day labour.

QUESTION: 19

Which are the other tasks of a Municipal Corporation

Solution:
QUESTION: 20

Who takes the complicated decisions that affect the entire city

Solution:

 (Complicated decisions usually affect the entire city and therefore these decisions are taken by groups of Councillors who form committees to decide and debate issue. For example, if bus stands need to be improved or a crowded market place needs to have its garbage cleared more regularly, etc.

Similar Content