Test: MCQs (One or More Correct Option): Compounds Containing Nitrogen | JEE Advanced


15 Questions MCQ Test Chemistry 35 Years JEE Main & Advanced Past year Papers | Test: MCQs (One or More Correct Option): Compounds Containing Nitrogen | JEE Advanced


Description
Attempt Test: MCQs (One or More Correct Option): Compounds Containing Nitrogen | JEE Advanced | 15 questions in 30 minutes | Mock test for JEE preparation | Free important questions MCQ to study Chemistry 35 Years JEE Main & Advanced Past year Papers for JEE Exam | Download free PDF with solutions
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

The products of reaction of alcoholic silver nitrite with ethyl bromide are

Solution:

TIPS/Formulae : Silver nitrite, being a salt of nitrous acid, occurs in two tautomeric forms.

 ion from AgNO2 may exist in two tautomeric forms, –O – N = O (nitrite ion) forming alkyl nitrites, and   (nitro group) forming nitroalkanes.

2 C2H5Br + 2AgNO2 → C2H5NO2 + C2H5ONO + 2 AgBr

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Reaction of  with a mixture of Br2 and KOH gives R-NH2 as the main product. The intermediates involved in this reaction are :

Solution:

This is an example of Hoffmann degradation of amides.


*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

When nitrobenzene is treated with Br2 in presence of FeBr 3, the major product formed is m-bromonitrobenzene.
Statements which are related to obtain the m-isomer are

Solution:

TIPS/Formulae : Nitro group decreases the electron density at the meta-position in comparison to ortho and para position due to –I and –M effects.

The above intermediate is a resonance hybrid of three structures, hence is more stable than the corresponding intermediate from ortho and paraattack

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Examine the following two structures for the anilinium ion and choose the correct statement from the ones given below:

Solution:

In Ist structure N has complete octet , whereas in IInd structure N has 10e in its valence shell.
Because of 1 double and 3 single bonds of N.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

p-Chloroaniline and anilinium hydrochloride can be distinguished by

Solution:

TIPS/Formulae : Anilinium hydrochloride has ionisable chlorine whereas chlorobenze has non ionizable chlorine. Thus anilium hydrochloride gives white precipitate of AgCl with AgNO3.


In chloroaniline, –Cl is directly attached to benzene ring, hence it is non-reactive.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Among the following compounds, which will react with acetone to give a product containing > C = N–bond ?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Benzenediazonium chloride on reaction with phenol in weakly basic medium gives

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

A positive carbylamine test is given by

Solution:

NOTE : Only primary amines give carbylamine test.
Hence 2,4-dimethylanilinc and p-methyl–benzylamine both give this test.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

In the reaction  2X + B2H6 →  [BH2(X)2]+ [BH4] the amine(s) X is (are)

Solution:

Lower amines like NH3, CH3NH2 and (CH3)2NH break diborane molecule unsymmetrically, while larger amines like (CH3)3N, C5H5N break diborane in symmetrical manner.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Hydrogen bonding plays a central role in the following phenomena

Solution:

In ice, water molecules are excessively H-bonded giving a cage-like structure which is lighter than water.
Primary amines are more basic than tertiary amine, because the protonated 1° amines are extensively H-bonded and hence more stable than the corresponding protonated 3° amines.

Acetic acid undergoes dimerisation in benzene.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

In the reaction shown below, the major product(s) formed is/ are

Solution:

group is acetylated by acetic anhydride in methylene chloride (solvent). Note that —CONH2 group does not undergo acetylation because here lone pair of electrons is delocalised.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

The major product of the reaction is

Solution:


                              

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

In the following reactions, the major product W is

Solution:


        

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

In the following reactions, the product S is

Solution:


                      

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

The product(s) of the following reaction sequence is(are)

Solution:


Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code