Test: Machine Language Instruction Formats


10 Questions MCQ Test Microprocessors and Microcontrollers - Notes, Videos, MCQs | Test: Machine Language Instruction Formats


Description
This mock test of Test: Machine Language Instruction Formats for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Test: Machine Language Instruction Formats (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Machine Language Instruction Formats quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Test: Machine Language Instruction Formats exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Machine Language Instruction Formats extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

This set of Microprocessor Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Machine Language Instruction Formats”.1. Operation code field is present in :

Solution:

Machine language instruction format has one or more fields. The first one is the operation code field.

QUESTION: 2

A machine language instruction format consists of

Solution:

Machine language instruction format has both the fields.

QUESTION: 3

The length of the one-byte instruction is

Solution:

This format is only one byte long.

QUESTION: 4

The instruction format ‘register to register’ has a length of

Solution:

This format is 2 byte long.

QUESTION: 5

The R/M field in a machine instruction format specifies

Solution:

The LSBs(least significant bits) from 0 to 3 represent R/M field that specifies another register or memory location i.e. the other operand.

QUESTION: 6

In a machine instruction format, S-bit is the

Solution:

The S-bit known as sign extension bit is used along with W-bit to show the type of operation.

QUESTION: 7

The bit which is used by the ‘REP’ instruction is

Solution:

The Z-bit is used by the REP instruction to control the loop.

QUESTION: 8

If W-bit value is ‘1’ then the operand is of

Solution:

If W-bit is ‘1’ then the operand is of 16-bits, and if it is ‘0’ then the operand is of 8-bits.

QUESTION: 9

The instructions which after execution transfer control to the next instruction in the sequence are called

Solution:

The sequential control flow instructions follow sequence order in their execution.

QUESTION: 10

The instructions that transfer the control to some predefined address or the address specified in the instruction are called as

Solution:

The control transfer instructions transfer control to the specified address.

Related tests