Test: Magnetic Field Of A Solenoid


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Magnetic Field Of A Solenoid


Description
This mock test of Test: Magnetic Field Of A Solenoid for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Magnetic Field Of A Solenoid (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Magnetic Field Of A Solenoid quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Magnetic Field Of A Solenoid exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Magnetic Field Of A Solenoid extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The magnetic field strength of a solenoid can be increased by inserting which of the following materials as the core?

Solution:

The Magnetic field of a solenoid increases when we insert a iron core because, iron is a ferromagnetic material and ferromagnetic materials help in increasing the magnetic property.

QUESTION: 2

If a coil is wound around a steel core and electric current is passed through the coil, the steel core acts as a?

Solution:

When a coin is wound around a steel core, the steel core behaves as a permanent magnet because it is a ferromagnetic material and once it becomes magnetic it does not lose its magnetic property.

QUESTION: 3

What is the formula for magnetic field due to a solenoid?

Solution:

The magnetic field due to a solenoid is:
B= μnI, where μ is the permeability, n is the number of turns per unit length and I is the current in the solenoid.

QUESTION: 4

What happens to the magnetic field in the solenoid when the number of turns increases?

Solution:

The magnetic field of a solenoid is directly proportional to the number of turns in it. Hence as the number of turns increases, the magnetic field also increases.

QUESTION: 5

What happens to the magnetic field in the solenoid when the current increases?

Solution:

The magnetic field of a solenoid is directly proportional to the current in it. Hence as the current increases, the magnetic field also increases.

QUESTION: 6

What happens to the magnetic field in the solenoid when the length of the solenoid increases?

Solution:

The magnetic field of a solenoid is inversely proportional to the length. Hence as the length increases, the magnetic field decreases.

QUESTION: 7

 What is the magnetic field outside a solenoid?

Solution:

There are no magnetic lines of force outside a solenoid, hence the magnetic field outside a solenoid is zero.

QUESTION: 8

The current in a solenoid is 30A, the number of turns per unit length is 500 turns per metre. Calculate the magnetic field if the core is air.

Solution:

The magnetic field in a solenoid is given by:
B=μnI
Substituting the values in the given values in the equation, B=18.84mT.

QUESTION: 9

The magnetic field of the solenoid is 18.84mT, the number of turns per unit length is 500 turns per metre. Calculate the current if the core is air.

Solution:

 The magnetic field in a solenoid is given by:
B=μnI
Substituting the values in the given values in the equation, I=30A.

QUESTION: 10

The magnetic field of the solenoid is 18.84mT, the current is 30A. Calculate the number of turns per unit length if the core is air.

Solution:

The magnetic field in a solenoid is given by:
B=μnI
Substituting the values in the given values in the equation n=500 turns/m.