Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength


Description
This mock test of Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Magnetomotive Force And Magnetic Field Strength extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What is a permeable substance?

Solution:

A permeable substance is one through which the magnetic lines of force can pass through easily.

QUESTION: 2

Materials having good retentivity are?

Solution:

Materials having low retentivity are temporary magnets because they can retain the magnetic strength for only some time.

QUESTION: 3

 Magnetic field exists along which of the following?

Solution:

Moving charges have a magnetic field associated with them because they have magnetic flux lines associated with it.

QUESTION: 4

 The direction of magnetic lines of force are?

Solution:

Magnetic lines of force originate at the north pole and terminate at the south pole hence they are from the north pole to the south pole.

QUESTION: 5

Magnetic force lines ___________ at the north pole.

Solution:

Magnetic force lines emerge at the north pole. Force lines seem to emerge at the north pole because they originate at the north pole.

QUESTION: 6

When a bar magnet is broken into two pieces, which of the following are true?

Solution:

When a bar magnet is broken into two pieces, it forms two differ bar magnets. This happens because the broken pieces of the magnet forms a separate north and south pole for itself as monopoles do not exist.

QUESTION: 7

When an electric current flows into the page, what is the direction of the magnetic field?

Solution:

when the current flows into the page, the magnetic field is clockwise because of the right hand thumb rule, we orient our thumb into the page and our fingers curl in the clockwise direction.

QUESTION: 8

When an electric current flows out of the page, what is the direction of the magnetic field?

Solution:

 when the current flows out of the page, the magnetic field is anti-clockwise because of the right hand thumb rule, we orient our thumb out of the page and our fingers curl in the anti-clockwise direction.

QUESTION: 9

Which of the following is used to determine the direction of magnetic field in a current carrying conductor?

Solution:

The right hand thumb rule determines the direction of magnetic field in a current carrying conductor. The rule states that when we align our right thumb in the direction of the current and curl our fingers around it, the direction of our fingers is the direction of the magnetic field.

QUESTION: 10

The relation between the direction of current and the direction of magnetic field is?

Solution:

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.