Test: Major Domains Of The Earth - 1


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by IRS Mehtab Ahmed | Test: Major Domains Of The Earth - 1


Description
This mock test of Test: Major Domains Of The Earth - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Major Domains Of The Earth - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Major Domains Of The Earth - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Major Domains Of The Earth - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Major Domains Of The Earth - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The uppermost solid layer of the earth is called

Solution:

Geologists call the outermost, brittle, mechanical layer the lithosphere. The lithosphere is made of the crust plus the uppermost part of the mantle.

QUESTION: 2

The water mass of the earth including oceans, seas, rivers etc in the atmosphere

Solution:

If you look at Earth from outer space, one thing is obvious: Earth is blue. Water is everywhere. Approximately 71% of Earth is covered in water. Water is found in rivers, lakes, streams, and oceans. Water is stored underground as groundwater. Some water is trapped in ice. Water can even be found in our atmosphere in the form of water vapor. All of the water found on Earth is called a hydrosphere .

QUESTION: 3

How many oceans are there?

Solution:

The surface of the planet is approximately 71% water and contains (5) five oceans, including the Arctic, Atlantic, Indian, Pacific and Southern.

QUESTION: 4

Which of the following is not a continent?

Solution:

India is a country except the other three continents.

QUESTION: 5

The major constituent of atmosphere by percent is

Solution: Nitrogen is 78% in our atmosphere.
QUESTION: 6

The ____ ocean is named after a country

Solution:

The only ocean named after a country is the Indian Ocean. Indian ocean is named after the country 'India' and is the third largest ocean in the world. The area occupied by the ocean is 20% of the earth's total surface area. The Indian Ocean is, both geographically and politically, the most complex ocean of the world.

QUESTION: 7

Which of the following is not among the major domains of the earth?

Solution:

LITHOSPHERE
HYDROSPHERE
ATMOSPHERE
BIOSPHERE
Are the four major domains of the earth

QUESTION: 8

Atmosphere is

Solution:

An atmosphere is a sheet of gases that surround material body or a planet. It is controlled by the gravity of that body. Argon, oxygen and nitrogen form the three main constitutions of the atmosphere.

 

QUESTION: 9

The domain of the earth consisting of solid rocks is

Solution:

The lithosphere (from the Greek for "rocky" sphere) is the solid, outermost shell of a rocky planet. In the case of the Earth, the lithosphere includes the crust and the upper layer of the mantle that is joined to the crust. The lithosphere contains a rich variety of minerals

QUESTION: 10

Which one of the following is the largest continent?

Solution:

By area, Asia is the largest continent at 44,391,162 square km. It is also the largest by population with more than 4 billion people. There is quite a bit of debate as to how many continents there are. Some areas of the world combine Asia and Europe into one continent called Eurasia.

Related tests