Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1


Description
This mock test of Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Maratha Kingdom And Confederacy - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is ‘Saranjam’ of the Marathas?

Solution:

A Saranjam is grant of land (initially non-hereditary) for maintenance of troops or for military service found among the Chandraseniya Kayastha Prabhu, Pathare Prabhu, Maratha and Somvanshi Kshatriya Pathare communities in Maharashtra and the former Maratha administered regions of India, including territories in present-day Karnataka and Madhya Pradesh. The grant was bestowed by a king or regional ruler of a princely state.

QUESTION: 2

The new post of ‘Prathinidhi’ came into existence during the reign of which Maratha ruler?

Solution:

The Pratinidhi was an important member of the ministry in the Maratha Empire. The title of Pratinidhi means the representative of the King, and such officials were entitled to sign and seal papers and to issue orders in the absence of the Ruler. Shivaji's ministry of the eight - the Ashta Pradhan didn't include a Pratinidhi. Later the post of Pant Pratinidhi was created during the Rajaram I reign and a person holding this office exercised powers over all ministers of the Maratha court including the Peshwas. 

QUESTION: 3

Who among the following had the title of ‘Sena Karte’?

Solution:

Shahu conferred the title of Sena-karte (organiser of forces) on Balaji Vishwanath and elevated him to the post of Peshwa in 1713. From now onwards the Chatrapati became just a figure-head. Balaji Vishwanath by his ability and statesmanship made the Peshwa ship hereditary in his family. Balaji Vishwanath (1713-20):

QUESTION: 4

Sambhaji was captured by a Mughal noble and executed in 1689 on the orders of Aurangazeb.Who was the Mughal noble and where was he captured?

Solution:

Shambaji Maharaj was captured by Muqurrab khan and his contingent of 25000 mughal troops in Sangameshvar. He was presented before the mughal emperor who ordered his execution. Muqurrab khan has also taken part in many seiges and he also became the defectors ruler of golcanda.

QUESTION: 5

Who among the following is the first Maratha ruler to get legal recognition from the Mughals?

Solution:

Chhattrapati Shahu, a grandson of Shivaji, was released by the Mughals after the death of Emperor Aurangzeb. Following a brief struggle with his aunt Tarabai, Shahu became ruler and appointed Balaji Vishwanath, and later, his descendants, as the peshwas or prime ministers of the empire.

QUESTION: 6

What is the historical sequence of the following Peshwas?

I. Balaji vishwanath

II. Balaji Baji Rao

III. Baji Rao-I

IV. Narayan Rao

V. Madhav Rao

Solution:

Balaji Vishwanath, reigned from 1713 to 1720, was the first Peshwa. He was succeeded by his son Baji Rao I (1720-1740). He was followed by Balaji Baji Rao or Nana Saheb (1740-61), Narayan Rao (1772-73) and Madhav Rao were the next Peshwas.

QUESTION: 7

What is the ascending order of the following army officials of the Marathas?

I. Naik

II. Hazari

III. Havaldar

IV. Paik

V. Jumladar

Solution:

The correct answer is C as the accurate  order for the army  officials of marathas are in option C

QUESTION: 8

Arrange the following events of Shivaji’s reign in the chronological sequence:

I. Conquest of the Javali fort.

II. Attack on Shaista Khan’s military camp.

III. Coronation at Raigarh

IV. Conquest of Jinji, Vellore etc.

Solution:

The correct answer is A as events of Shivaji’s reign in the chronological sequence is in option A .

QUESTION: 9

Which of the following statements about the Treaty of 1719 between the Marathas and the Mughals are true?

I. According to it, Shahu was recognised as the king of his “Swarajya” by the Mughals.

II. It was signed by Balaji Vishwanath with Husain Ali, the elder of the Sayyid brothers.

III. Shahu was permitted to collect the Chauth and Sardeshmukhi of the six Mughal provinces of the Deccan.

IV. The Marathas were, in turn, asked to maintain a contingent of 15,000 horsemen for the service of the Mughals.

V. Shahu’s mother as well as the other member of his family were released by the Mughals.

Solution:

The correct option is D.
All the  statements about the Treaty of 1719 between the Marathas and the Mughals are true.

QUESTION: 10

Which of the following statements about the Maratha Civil war between 1707 and 1714 are true?

I. It broke out between Sahu and Tarabai immediately after the latter’s release by the Mughals.

II. It broke out between Sambhaji and Tarabai.

III. In the battle of Khed in 1708 Shahu was able to defeat Tarabai and occupy Satara.

IV. But only in 1714 Tarabai was finally defeated and imprisoned by Shahu.

Solution:

hahu was released in 1707 after Aurangzeb’s death. Very soon a civil war broke out between Shahu at Satara and his aunt Tara Bai at Kolhapur who had carried out an anti-Mughal struggle since 1700 in the name of her son Shivaji II after the death of her husband Raja Ram. Maratha sardars, each one of whom had a large following of soldiers loyal to himself alone, began to side with one or the other contender for power.

QUESTION: 11

Which factor did not play an important part in making of the Maratha nation ?

Solution:
QUESTION: 12

Which of the following was a matter of guerilla warfare and utilised the services of the Marathas against the Mughals?

Solution:

The Guerilla warfare for which the Marathas are best known was pioneered by Malik Ambar. He was a Siddi military leader in the Deccan region of India. He was also the mobilizing force behind the Marathas, the farmers turned into great warriors by Malik Ambar. Guerilla warfare is a type of warfare fought by irregulars in fast-moving, small-scale actions against orthodox military and police force either independently or in conjunction with a larger political-military strategy.

QUESTION: 13

To which family did Shivaji’s father, Shahji belong?

Solution:

Shivaji's father Shahji belonged to the Bhonsle clan, which claimed patrilineal descent from the Sisodia Rajput royal family of Mewar. His mother Jijabai came from the aristocratic Jadhav family, which traced its lineage to the Yadavas of Devagiri.

QUESTION: 14

Which statement of the Maratha confederacy is correct?

Solution:

The correct option is D.
All of the given statements are correct.

QUESTION: 15

From whom did Shahji receive Poona as a jagir?

Solution:
QUESTION: 16

Shahji played  the role of a king-maker for

Solution:

The correct option is A.
Shahaji Bhosale (1602–1664) was a military leader of 17th century India, who served the Ahmadnagar Sultanate, the Bijapur Sultanate, and the Mughal Empire at various points in his career.

QUESTION: 17

For about 30 years, starting from 1636, Shahji served the sultan of

Solution:
QUESTION: 18

Match the following:

Solution:
QUESTION: 19

Shivaji was born at the fort of

Solution:

Shivaji Maharaj, son of Shahaji Raje Bhonsle & Jijabai, was born on Fort Shivneri. This fort is located in Junnar taluka of Pune district in Maharashtra. The generally accepted date of birth of Shivaji Maharaj is February 19, 1630; although some historians do put the year as 1627.

QUESTION: 20

 Which hill-men of the Western Ghats helped Shivaji in organising predatory expeditions?

Solution:

A is the correct option.After consolidating his control over Pune, Shivaji crossed the Western Ghats, and entered the Konkan region on the western coast of India.The Mavalis of the Western Ghats helped Shivaji in organising predatory expeditions.

QUESTION: 21

The  first fort captured by Shivaji was

Solution:

Torna Fort, also known as Prachandagad, is a large fort located in Pune district, in the Indian state of Maharashtra. It is historically significant because it was the first fort captured by Chatrapati Shivaji Maharaj in 1646, at the age of 16, forming the nucleus of the Maratha empire.

QUESTION: 22

Which Maratha principality’s conquest in 1656 strengthened Shivaji and gave him an open door to the South?

Solution:
QUESTION: 23

The adoption of Persian language, dress, manners and etiquette by the courtiers, employment of Muslims in the army and the deference shown by Shivaji to  Muslims, reveals that

Solution:
QUESTION: 24

Afzal Khan was a military  commander who had been sent to punish Shivaji. He belonged to

Solution:

Afzal Khan was the most powerful General or Sardar in the court of the Bijapur Sultanate who fought against Shivaji. In 1659, he led an army of about 10,000 elite troops and pursued Shivaji persistently. He was killed at a meeting with Shivaji by Shivaji's lieutenant Sambhaji Kavji.

QUESTION: 25

Which port on the western coast was attacked and plundered by Shivaji in 1664?

Solution:

According to James Grant Duff, a captain in the British India Regiment, Surat was attacked by Shivaji on 5 January 1664. Surat was a wealthy port city in Mughal empire for the sea trade of the era.

QUESTION: 26

Which   statement  is incorrect about the Treaty of Purandar (1665) that was signed between Shivaji and the Mughal general Raja Jai Singh of Amber?

Solution:
QUESTION: 27

Who wrote “We shall hem Shivaji in   like the centre of a circle”?

Solution:

A is the correct option.Raja Jai Singh considered the Alliance with Shivaji as a starting point of the conquest of Birajpur and the entire Deccan. And once this has been done, shivaji would have no other choice but to remain as an Ally to the Mughals and aice Jai Singh wrote this to Aurangzeb “We shall hem Shivaji in like the centre of a circle”

QUESTION: 28

Shivaji escaped from Mughal detention at  Agra in

Solution:

Shivaji reached Agra on June 11, 1666, accompanied by his son and a small force. When he reached the Mughal durbar, Aurangzeb ignored him. He was made to stand in courtiers' row and this angered Shivaji and when he made his move he realised he was under house arrest.

QUESTION: 29

Shivaji sacked Surat again in 1670. After  this he also raided the Mughal provinces of Berar, Baglana and Khandesh. What factor helped Shivaji?

Solution:
QUESTION: 30

In 1674 Shivaji was coronated at a place which became his capital. Identify it.

Solution:

In 1674Shivaji crowned himself formally at Raigarh. It placed him on a pedestal much higher than any of the Maratha chiefs, some of whom had continued to look upon him as an upstart.