Test: Materials Metals And Non Metals - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Materials Metals And Non Metals - 1


Description
This mock test of Test: Materials Metals And Non Metals - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Materials Metals And Non Metals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Materials Metals And Non Metals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Materials Metals And Non Metals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Materials Metals And Non Metals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gold : metal :: Silicon : _____

Solution:

Gold is metal and Silicon is a metalloid. Those elements that shows the property of both metal and non-metal are called metalloids.

QUESTION: 2

The property by which metals can be beaten into sheets is known as ___

Solution:

Malleability is a physical property of metals that defines their ability to be hammered, pressed, or rolled into thin sheets without breaking. In other words, it is the property of a metal to deform under compression and take on a new shape.

QUESTION: 3

Non metal that conducts electricity is :

Solution:

Non-metal are generally bad conductors of electricity but Graphite is an allotrope of carbon which is a good conductor of electricity.

QUESTION: 4

Pick the odd one from the following elements.

Solution:

Out of these only Carbon (C) is a non-metal whereas the others are all metals.

QUESTION: 5

Rust formation is called :

Solution:

Formation of rust on metal surface like iron is also called as corrosion. Corrosion occurs in presence of water and oxygen.

QUESTION: 6

A metal is characterised by :

Solution:

Metal is characterised by high electrical conductivity. Metals are malleable, ductile, sonorous and good conductor of heat and electricity.

QUESTION: 7

Non metals occur as:

Solution:

Non-metals are found in nature in solid, liquid and gaseous state. On the other hand metals are found in solid state except mercury that is liquid at room temperature.

QUESTION: 8

Which of the following metals can be cut with a knife?

Solution:

Metals like sodium and potassium are soft and can be cut with a knife.

QUESTION: 9

Metalloids are also known as :

Solution:

Those elements that show the property of both metal and non-metal both are called metalloid or semi metals. Silicon, germanium etc are common metalloid.

QUESTION: 10

Metals are solid except:

Solution:

All metals are found in solid state at normal room temperature except mercury, which is liquid at room temperature.