Test: Materials Metals And Non Metals - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Materials Metals And Non Metals - 2


Description
This mock test of Test: Materials Metals And Non Metals - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Materials Metals And Non Metals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Materials Metals And Non Metals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Materials Metals And Non Metals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Materials Metals And Non Metals - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Metal oxides are :

Solution:

Metal oxides are basic in nature. When metal oxides react with water, they form bases. Water soluble bases are called s alkalis.

QUESTION: 2

Bases turn :

Solution:

Bases turns red litmus blue but acids turn blue litmus red. Litmus is extracted from lichens that give different colour with different pH.

QUESTION: 3

When non-metals react with water then        

Solution:

Non-metals don't react with water but the non-metal oxides do react with water and they produce acids. One example is chlorine gas (chlorine oxide) reacts with clouds (water) to form acids which come down as acid rain.

QUESTION: 4

The metal which can form a barrier layer of oxide on its surface is :

Solution:

Aluminium form a barrier layer of oxide on its surface which prevents the further corrosion of aluminium on heating in presence of water.

QUESTION: 5

Metal are hard but _____ can be cut with a knife

Solution:

Most of the metals are hard but potassium is very soft metal which can be cut with knife. It is stored in kerosene oil to prevent accidental fire.

QUESTION: 6

Oxides of non-metals are :

Solution:

Oxides of non-metal are acidic in nature. Non-metal oxide like SO2 and NO2, when dissolve in water they form sulphuric acid and nitric acid respectively.

QUESTION: 7

Metal oxides react with water to produce :

Solution:

Metal oxides react with water to produce hydroxides of metal which are basic in nature.

QUESTION: 8

If metallic Zinc is added to copper sulphate solution :

Solution:

Zn +CuSO4→ZnSO4 +Cu.Zn +CuSO4→ZnSO4 +Cu.If Zinc is added to copper sulphate solution, Copper is displaced by Zinc because zinc is more reactive than copper.

QUESTION: 9

Copper is more reactive than :

Solution:

Copper is more reactive than Silver but less reactive than magnesium, zinc and iron. Reactivity depends upon ability to loose electrons more easily.

QUESTION: 10

Metals that react with oxygen include :

Solution:

Metals reacts with oxygen to form metal oxide , which are basic in nature. Iron, copper and aluminium reacts with oxygen to form their respective oxides.

QUESTION: 11

Calcium disappears into water forming :

Solution:

When calcium hydroxide (lime water) is passed through carbon dioxide gas water turns milky due to formation of calcium carbonate, which is soluble in water.

QUESTION: 12

Metals that react with both acids and bases are called :

Solution:

Metals that reacts with both acids and bases are called amphoteric. Amphoteric oxides are acidic as well as basic in nature.

QUESTION: 13

How many electrons are generally present in metals in their valence shell?

Solution:

Metals generally have 1, 2 or 3 electrons in their outermost orbit or valence shell. e.g.,

The number of valence electrons in sodium, magnesium and aluminium metals are 1, 2 and 3 respectively.

QUESTION: 14

Brass is an alloy of :

Solution:

Homogenous mixture of two or more metal or non-metal is called alloy. Alloy of zinc and copper is called brass.

QUESTION: 15

Zinc reacts with hydrochloric acid to form :

Solution:

Zinc reacts with hydrochloric acid to form zinc chloride with evolution of hydrogen gas. Zn+2HCl→ZnCl2+ H2

QUESTION: 16

When Silver is added to Copper Nitrate solution result is :

Solution:

When silver is added to copper nitrate solution, no reaction takes place because silver is less reactive than copper.

QUESTION: 17

Rust formation is called:

Solution:

Formation of rust on metal surface like iron is also called as corrosion. Corrosion occurs in presence of water and oxygen.

QUESTION: 18

That property of a metal by virtue of which it can be drawn into wires is 

Solution:

The property of a metal by virtue of which metal can be drawn into thin wires is called ductility. Gold is the most ductile metal.

QUESTION: 19

The metal alloyed with gold for making jewellery :

Solution:

You can wear red gold jewellery with your pieces in white and yellow gold without worrying about the metals clashing. Pure gold is too soft for everyday wear, so it is alloyed with a mixture of metals like silver, copper, platinum, palladium, and zinc to give it strength and durability.

QUESTION: 20

Gas evolved when Calcium oxide reacts with water is/are :

Solution:

When Calcium oxide reacts with water, hydrogen gas is evolved.