Test: Matter In Our Surrounding- 5


25 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Matter In Our Surrounding- 5


Description
This mock test of Test: Matter In Our Surrounding- 5 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Matter In Our Surrounding- 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Matter In Our Surrounding- 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Matter In Our Surrounding- 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Matter In Our Surrounding- 5 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the physical state of water at 1000C?

Solution:

The boiling point of water is 100°C. The physical state of water at its boiling point temperature of 100 degree Celsius will be both liquid state as well as gaseous state.

QUESTION: 2

An Almirah is a solid because its

Solution:

An almirah is solid because it is hard and rigid, have fixed shape and have very high density. All these properties are possessed by solid substance only.

QUESTION: 3

Find the incorrect statement

Solution:

The normal room temperature is 298K or 25C. Evaporation is a surface phenomenon but boiling is bulk phenomenon. Liquid having low boiling points evaporate faster. Cooling is not caused during boiling.

QUESTION: 4

Which of the following does not affect rate of evaporation?

Solution:

Cooling is field due to evaporation of acetone. Acetone is a highly volatile material which means it evaporates too fast at normal temperature also and it process of evaporating it takes the latent heat from hand to change its state from liquid to gas that's why we feel cool when we apply acetone.

QUESTION: 5

Convert 300K into Celsius

Solution:

QUESTION: 6

Arrange the following substances in increasing order of attraction between the particles: water, sugar, oxygen.

Solution:

Particles of solids have a very high force of attraction, particles of liquid have less force of attraction than solids and particles of gases have very less force of attraction. So the correct order of increasing attraction between particles is Oxygen, water and sugar.

QUESTION: 7

Which of the following will not sublimate ?

Solution:

Camphor, ammonium chloride and iodine are sublimable substance. 

QUESTION: 8

Match the following with correct response. 

Solution:

Change of solid state into liquid state is known as Fusion. Change of liquid state into gaseous state is known as Vapourization. Change of  vapour state into liquid state is known as condensation. Change of liquid state into solid state is known as Solidification. 

QUESTION: 9

Which of the following does not affect rate of evaporation?      

Solution:

Solid and liquid have fixed volumes but gas has no fixed volume it is because the particles of gas have large intermolecular space but very very low intermolecular forces and the particles of gases can move freely.

QUESTION: 10

The interparticle forces are the strongest in

Solution:

Solids substances have the strongest interparticle force of attraction. In the given substances, sodium bromide is solid, ethyl alcohol is liquid and ammonia and carbon dioxide are gases. So, the particles of Sodium bromide have the strongest force of attraction.

QUESTION: 11

Which one of the following decreases the extent of evaporation of water?

Solution:

Evaporation of water increases with increase in temperature, surface area and wind speed but decrease with increase in humidity. So, larger humidity will decrease the rate of evaporation.

QUESTION: 12

Match the following with correct response. 

Solution:

The change of solid directly into vapours is called  Sublimation. The change of liquid state into vapours without coming to it's boiling point is called Evaporation. The latent heat of Vaporization is the heat required to change the state of 1 kg into vapours. Latent heat of fusion is the heat required to Change the state of 1 kg of solid  into liquid.

QUESTION: 13

Name the state of matter that ‘has minimum interparticle attraction’

Solution:

Gases have no definite shape and volume and are highly incompressible. solid poses rigidity and liquid and gases possess fluidity.

QUESTION: 14

Pressure on the surface of a gas is increased. What will happen to the inter-particle forces?

Solution:

When the pressure on the surface of a gas is increased. The particles of gases come closer that increase the inter-particle force of attraction.

QUESTION: 15

A desert cooler given comfort due to cooling caused by evaporation of water. Under which one of the following conditions it works more effectively?

Solution:

Desert cooler causes cooling effect due to evaporation of water as evaporation causes cooling effect. A desert cooler works more effectively when the weather is hot and dry.

QUESTION: 16

Match the following with correct response. 

Solution:

Boiling point of water 100oC +273 = 373k 

Melting point of water 0oC = 273 K

Boiling point of Acetone = At atmospheric pressure acetone has a boiling point of 56°C

Melting poitn of aluminium = 660.3 °C

QUESTION: 17

Identify the incorrect statement

Solution:

Ether and Acetone is most volatile. Alcohol is moderately volatile and water is least volatile. So, the statement, Acetone is least volatile is an incorrect statement.

QUESTION: 18

Statement A: A substance is said to be in the liquid state if under normal pressure its M. P. is below the room temperature. 
Statement B: The melting point of solid and the freezing point of liquid is different.
Q. Which of the two statements is true?

Solution:

A substance is said to be in liquid state if under normal pressure its melting point is below the room temperature. Melting point of solid and the freezing point of liquid is are the same. So, statement A is correct but B is wrong.

QUESTION: 19

When alcohol is kept in a china dish it evaporates, temperature falls and cooling is produced. Which one is the correct method to record the temperature?

Solution:

Alcohol is a volatile substance and when kept in a china dish it start evaporating. Evaporation causes a cooling effect. The method used to measure the temperature change in above observation is by using a thermometer.

QUESTION: 20

Identify the incorrect statement about evaporation 
A. It causes cooling 
B. It increase with increase in humidity 
C. It decreases with increase in temperature 
D. It increases with increase in wind speed

Solution:

On increasing temperature more number of particles get enough K.E. to go into the vapour sate. Humidity is the amount of water vapour present in air. When humidity of air is low, the rate of evaporation is high and water evaporates more readily. When humidity of air is high, the rate of evaporation is low and water evaporates very slowly.

QUESTION: 21

Statement A: Celsius scale is the best scale for measuring temperature. 
Statement B: CO2 is heavier gas than both N2 and O2
Which of the two statements is true?

Solution:

Kelvin scale is used as standard unit of temperature. CO2 is heavier gas than N2 and O2.

QUESTION: 22

Find the incorrect statement

Solution:

Gases have maximum fluidity and least rigidity. The particles of solids have negligible kinetic energy. Inter-particle attraction depends on the physical state of the matter. Potassium permanganate is purple in colour.

QUESTION: 23

In an endothermic process heat is absorbed, in an exothermic process heat is evolved and in an athermic process no thermal change is observed. What is the nature of evaporation of ether?

Solution:

The chemical reaction in which heat is absorbed is called the endothermic reaction. The reaction in which heat is evolved is called exothermic reaction and the reaction in which no thermal changes occur is called a thermic process. Evaporation of ether occurs due to absorption of heat by surrounding. So, it an aendothermic process.

QUESTION: 24

What is the physical state of water at 10°C?

Solution:

The physical state of water at 10°C is liquid state. Below 0°C water is in solid state and above 100°C water is in vapour state.

QUESTION: 25

Which of the following statements is not true?

Solution:

Matter is composed of very small particles called atoms, hence matter is not continuous but particulate in nature