Test: Matter In Our Surroundings (Easy)


15 Questions MCQ Test | Test: Matter In Our Surroundings (Easy)


Description
This mock test of Test: Matter In Our Surroundings (Easy) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Matter In Our Surroundings (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Matter In Our Surroundings (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Matter In Our Surroundings (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Matter In Our Surroundings (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

While mixing sugar with water, the level of water does not increase because

Solution: While mixing sugar with water, the water level does not increase because tiny particles of sugar adjust among the space between tiny particles of water.

QUESTION: 2

What is the effect on water's chemical and physical properties when the temperature is changed?

Solution: When the temperature is changed, water is converted from ice to water and then to steam depending upon the temperature. There is no change in the chemical properties of water and only physical state changes.

QUESTION: 3

During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of

Solution:

Evaporation of water through pores of earthen pot reduces temperature of immediate surroundings. This makes the water cool after some time.

Movement of water through plants and evaporation through its aerial parts is called transpiration.

Diffusion is the movement of a substance from an area of higher concentration to area of lower concentration If molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one it is called osmosis.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Meena experimented, as shown above. When she pushed the bottle into the basin of water, she could see bubbles escaping from the rubber tube into the beaker of water. What Can We infer from her experiment?

Solution:

As Meena pushes the bottle, the water level in the bottle increases and air present in the bottle gets pushed into the tube, which is bubbled out from the beaker. This experiment proves that air and water occupy some space, and only one matter can occupy space at any one time.

 

 

QUESTION: 5

Which of the following is a surface phenomenon?

Solution: Evaporation is defined as how the state of water from liquid to gaseous or to vapour state occurs. The melting of an ice cube is an example of evaporation. Evaporation of acetone which is used for removing nail paint is another everyday example of evaporation.

QUESTION: 6

During change of state in a matter, the temperature remains the same due to:

Solution: During the charge of the state of matter, the temperature remains the same due to latent heat.

QUESTION: 7

The rate of evaporation does not depend on:

Solution: The evaporation rate does not depend on the type of particles because it completely depends upon the liquid's surface area if the surface area is large evaporation will be maximum. Evaporation also depends upon wind speed; if the wind is flowing at a higher speed, then the rate of evaporation increases. Same will be applied in the case of humidity. Humidity decreases evaporation.

QUESTION: 8

 Bose-Einstein Condensate have 

Solution:

Bose-Einstein condensate (BEC), a state of matter in which separate atoms or subatomic particles, cooled to near absolute zero (0 K, − 273.15 °C, or − 459.67 °F; K = kelvin), coalesce into a single quantum mechanical entity—that is, one that can be described by a wave function—on a near-macroscopic scale.

QUESTION: 9

With the increase of temperature, which of these changes

Solution: The fraction of solute present in water as the temperature increases water concentration will decrease; hence, the fraction of solute present in water changes.

QUESTION: 10

Water Vapour At 373 K(100°C) have__________________________ energy than water at the same temperature.

Solution: Water vapours at 373 K(100°C) have more energy than water at the same temperature as water vapours have absorbed latent heat of vaporization, thereby having energy greater than water temperature.

QUESTION: 11

The best evidence for the existence and movement of particles in liquids was provided by:

Solution: Robert Brown: Diffusion - The best evidence for existence and movement of particles in liquids was given by Robert Brown. Diffusion: The spreading and mixing of a substance with another substance due to its particles' motion are called Diffusion.

QUESTION: 12

On placing an iron nail in a copper sulphate solution, it is observed that :

Solution: When an iron nail is dipped in copper sulphate solution, a brown coating of copper is formed in the surface of iron, and the colour of copper sulphate solution changes from blue to pale green.

QUESTION: 13

Rahul added 2 mL of barium chloride solution to 2 mL sodium sulphate solution in a test tube and observed that :

Solution: These two solutions react to form a white insoluble precipitate.

BaCl2 ​+ Na2SO4 ​ → 2NaCl + BaSO4 ​ ↓

This is a double displacement reaction as the two compounds exchange their ions to form two different compounds.

QUESTION: 14

While determining the boiling point of water, the teacher suggested adding some pumice stone pieces to the hard glass test tube containing water. This was done to :

Solution: Pumice stone is added to facilitate bubbles so that "Bumping." can be prevented. It frequently happens, especially when the distillation has to be carried out under greatly reduced pressure, that the liquid is liable to boil with bumping. Thus we can measure the boiling point of water more accurately.

QUESTION: 15

To determine the melting point of ice, a student immersed the thermometer bulb in crushed ice in a beaker and heated the beaker on a low flame. He would observe :

Solution: Since ice and water are in equilibrium, the temperature would be zero. When we heat the mixture, energy supplied is utilized in melting the ice and the temperature does not change till all the ice melts because of the latent heat of fusion. On further heating, the temperature of the water would increase.

Similar Content

Related tests