Test: Matter In Our Surroundings - 3


30 Questions MCQ Test Science Class 9 | Test: Matter In Our Surroundings - 3


Description
This mock test of Test: Matter In Our Surroundings - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Matter In Our Surroundings - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Matter In Our Surroundings - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Matter In Our Surroundings - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Matter In Our Surroundings - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following has the strongest interparticle force at the room temperature?

Solution:

Higher the melting point of a substance, greater will be the force of attraction between particles. The melting point of iron is considerably high, so the force of attraction between its particles is higher.

QUESTION: 2

What is volume of gases?

Solution:

A gas is a substance with no definite volume and no definite shape. Solids and liquids have volumes that do not change easily. A gas, on the other hand, has a volume that changes to match the volume of its container. The molecules in a gas are very far apart compared with the molecules in a solid or a liquid.

QUESTION: 3

The change of state from solid to liquid known as –

Solution:

The heat energy supplied per unit mass of a substance at its melting point to convert the state of the substance from solid to liquid is known as Latent heat of Fusion. Latent heat of Fusion of water is 334 Joules/gram of water.

QUESTION: 4

Dry ice is –

Solution:

Dry ice, sometimes referred to as "cardice", is the solid form of carbon dioxide. It is used primarily as a cooling agent. Its advantages include lower temperature than that of water ice and not leaving any residue. 

QUESTION: 5

The boiling point of water on kelvin scale is –

Solution:

Formula to change the value of celsius into kelvin is K = C + 273. As we know that boiling point of water is 100 c. SO, K = 100 + 273 K = 373 k.

QUESTION: 6

The process of change of a liquid into vapour at any temperature is called –

Solution:

The process of conversion of a substance from the liquid state to its vapor state at any temperature below boiling point is called evaporation or vaporization.

QUESTION: 7

Which factor affecting Evaporation - 

Solution:

The turning of any liquid into vapour is called Evaporation. The factors affecting the evaporation are:

1. Temperature. As the temperature increases, the rate of evaporation also increases.

2. Surface Area. As the Surface area increases, the rate of evaporation increases.

3. Density. As the density increases, the rate of evaporation decreases.

4. Wind Velocity. The velocity of the wind also affects the rate of evaporation. As the velocity of wind increases, the rate of evaporation increases.

QUESTION: 8

On increasing the temperature of the liquid the rate of evaporation is –

Solution:

The higher the temperature of liquid, the faster the rate of evaporation. This is due to the fact that as the liquid's temperature increase, the molecule of the liquid move about faster, thus increasing the rate of evaporation.

QUESTION: 9

Fluids are –

Solution:

A fluid is a substance that continually deforms under an applied shear stress. Fluids are a subset of the phases of matter and include liquids, gases, plasmas, and to some extent, plastic solids.

QUESTION: 10

Which substance undergo sublimation process –

Solution:

Naphthalene because it changes from solid to gaseous without undergoing liquid as it is a sublime substance.

QUESTION: 11

Condensation process is –

Solution:

The process of changing from gaseous state to liquid state on cooling is called condensation. On cooling the kinetic energy of particles decreases and intermolecular forces of attraction increases therefore gas converted into liquid.

QUESTION: 12

The temperature at which liquid starts boiling at atmospheric pressure known as –

Solution:

When a liquid is heated, it eventually reaches a temperature at which the vapor pressure is large enough that bubbles form inside the body of the liquid. This temperature is called the boiling point

QUESTION: 13

The melting point of ice is –

Solution:

The melting point (or, rarely, liquefaction point) of a substance is the temperature at which it changes state from solid to liquid. For ice, the melting point is 0°C at which ice a solid turn to water.

QUESTION: 14

The physical state of matter which can be easily compressed –

Solution:

In gases, the atoms are much more spread out than in solids or liquids, and the atoms collide randomly with one another. A gas will fill any container, but if the container is not sealed, the gas will escape. Gas can be compressed much more easily than a liquid or solid.

QUESTION: 15

Name the process by which a drop of ink spreads in a beaker of water –

Solution:

A drop of ink spreads in a beaker of water through diffusion. This is because the particles in liquids can move around each other, which means that eventually they are evenly mixed. Diffusion is the process of a substance spreading out to evenly fill its container or environment. In a solution, a concentrated solute diffuses to spread evenly in its solvent. concentration to low concentration. 

QUESTION: 16

The temperature at which a solid changes into liquid at atmospheric pressure is called –

Solution:

When a solid is heated, the particles are given more energy and start to vibrate faster. At a certain temperature, the particles vibrate so much that their ordered structure breaks down. At this point the solid melts into liquid. The temperature at which this change from solid to liquid happens is called the melting point. Each solid has a set melting point at normal air pressure. At lower air pressure, such as up a mountain, the melting point lowers.

QUESTION: 17

Convert the temperature of 373°C to the kelvin scale ?

Solution:

We know that ,K = °C + 273.15
= 373 deg C + 273.15 deg C 
= 646.15 deg C

QUESTION: 18

Convert the temperature of 270 K to the celsius scale –

Solution:

We know that °C = K - 273.15

QUESTION: 19

Plasma is the.......... state of matter 

Solution:

A plasma is a hot ionized gas consisting of approximately equal numbers of positively charged ions and negatively charged electrons. The characteristics of plasmas are significantly different from those of ordinary neutral gases so that plasmas are considered a distinct "fourth state of matter."

QUESTION: 20

The process for the change of a solid directly into its vapour is called 

Solution:

Sublimation is the process through which the solid substance changes directly into vapours or gaseous state without passing through liquid state. Dry ice is a common example of this process.

QUESTION: 21

Under which of the following conditions we can boil water at room temperature?

Solution:

The boiling point of a liquid depends on both temperature and pressure. As pressure increases, so does the boiling temperature. Pressure cookers are used in cooking to raise the temperature at which liquids within will boil. Conversely, the lower atmospheric pressure on a mountain top makes it harder to get boiling water hot enough for good tea or coffee. 

QUESTION: 22

Gases have highest rate of diffusion among all the three states of matter.

Solution:

Diffusion is the property of matter which is based on the motion of its particles. Diffusion occurs in gases, liquids and solids. Diffusion is fastest in gases and slowest in solids. The rate of diffusion increases on increasing the temperature of the diffusing substance.

QUESTION: 23

Evaporation causes heating

Solution:

Evaporation causes cooling because the process requires heat energy. The energy is taken away by the molecules when they convert from liquid into gas, and this causes cooling on the original surface.

QUESTION: 24

Camphor changes to gaseous state without changing into liquid.

Solution:

It's true because camphor is sublime and it changes directly into gas without passing through the state of liquid. The process in which solid directly changes into gas without passing through the state of liquid is called sublimation.

QUESTION: 25

Water has boiling point equal to 100°C.

Solution:

Boiling Point: The temperature at which the liquid boils and changes into gaseous state at the atmospheric pressure is called boiling point. For example, water boils at 100°C to form water vapour (at 76 cm pressure).

QUESTION: 26

Evaporation is a bulk phenomenon

Solution:

It is not bulk phenomenon because in this process liquid is not evapourated at same time .It takes time to evapourate whole liquid. Bulk means process that envolve molecules of both surface and inside part.

QUESTION: 27

Intermolecular forces are maximum in solids and minimum in gases.

Solution:

Intermolecular force refers to the force that exists between two or more molecules. 

Intermolecular force of attraction is maximum in solids. 

This is because molecules in solid remain very close to each other which allot a definite shape to the objects that are solid. 

It is lesser in liquids and least in the gases.

QUESTION: 28

Condensing is opposite to evaporating and freezing is opposite to melting.

Solution:

Evapouration is the process by which water turns to water vapour and condensation from vapours to water. So evapouration is opposite of condensation freezing is the process by which water turns to ice and melting is ice to water.so freezing is opposite of melting as both of them are true, Option A is correct!

QUESTION: 29

The large volumes of gases can be put into small volumes of cylinders because of their property known as compressibility.

Solution:

The large volumes of gases can be put into small volumes of cylinders because of their property known as compressibility. This is possible because of the large inter particle distance and weak force of attraction between the particles of gas.

QUESTION: 30

Kinetic energy of molecules is directly proportional to         

Solution:

The kinetic energy of molecules
K = 3/2 kB. T
K = average kinetic energy per molecule of gas (J)
kB = Boltzmann's constant ()
T = temperature (k)

Similar Content

Related tests