Test: Measurement Of Capacity - 3


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) for Class 3 | Test: Measurement Of Capacity - 3


Description
This mock test of Test: Measurement Of Capacity - 3 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Measurement Of Capacity - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Measurement Of Capacity - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Measurement Of Capacity - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Measurement Of Capacity - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Dextor is doing an experiment in his laboratory. He wants test tubes and beakers of different sizes for different types of solutions. He wants to arrange same test tubes and beakers as given in following questions. Help Dextor in arranging them.

Arrange the following in order biggest to smallest



Solution:

Therefore, the answer is option (b) CADB

QUESTION: 2

Direction: Dextor is doing an experiment in his laboratory. He wants test tubes and beakers of different sizes for different types of solutions. He wants to arrange same test tubes and beakers as given in following questions. Help Dextor in arranging them. 




Arrange the following test tubes from smallest to biggest

Solution:

Therefore, the answer is option (c) CDAB

QUESTION: 3

Jacky was comparing the water in three jars and wrote some sentences after comparing them. Look at the jars given below and write true/false for the statements.

A: Jar A contains less water than jar C
B: Jar B contains more water than jar A
C: Jar C contains less water than jar B
D: Jar A contains more water than jar B

Solution:

Since, jar A contains more water than jar C so statement A is false. Statement B is true. Statement C is true. Since, jar A contains less water than jar B so statement D is false. Therefore, the answer is option (c) FTTF

QUESTION: 4

Four friends were playing Holi. All of them decided to fill their bucket using a bottle they all had with them. All the buckets were same in size. Mini had to fill her bottle 12 times from the tap to fill her bucket. But Monu had to fill his bottle only 9 times to fill his bucket. Sonu filled his bottle 11 times from the tap to fill his bucket while Rini filled her bottle 10 times from the tap to fill her bucket. Whose bottle can hold maximum water?

Solution:

Menu's bottle can hold maximum bottle. Since, Menu's bottle was filled less time than others. Therefore, the answer is option (b) Monu.

QUESTION: 5

Direction: Read the passage given below and answer the questions that follow:
Milky man organized a milk shake drinking competition for students of class 3. Everybody was very excited to see the competition. Many students took part in the competition. The competition started when Milky man opened all the milk shake bottles for the children. All the children had 1 hour with them and they had to drink as much milk shake as they can in that 1 hour. The rule was that the child who will drink maximum capacity of milk shake would win the competition. Teetu was very excited so he drank 3 litres of milk shake. Peetu drank  litres of milk shake. Meetu drank one litre more than Teetu. Neetu drank one litre less than Peetu. Beetu drank? litre more than Teetu. After 1 hour the competition was stopped and the capacity of milk shake drank in by the children was recorded for each child. In the end, the winner was rewarded with a huge bottle of milk shake.

Who was the winner of the competition?

Solution:

Teetu drank 3 liter of milk shake Peetu drank  liter of milk shake Meetu drank 4 liter of milk shake Neetu drank  liter of milk shake Beetu drank  liter of milk shake Since, Peetu drank maximum capacity of milk shake so he is the winner. Therefore, the answer is option (b) Peetu.

QUESTION: 6

Direction: Read the passage given below and answer the questions that follow:
Milky man organized a milk shake drinking competition for students of class 3. Everybody was very excited to see the competition. Many students took part in the competition. The competition started when Milky man opened all the milk shake bottles for the children. All the children had 1 hour with them and they had to drink as much milk shake as they can in that 1 hour. The rule was that the child who will drink maximum capacity of milk shake would win the competition. Teetu was very excited so he drank 3 litres of milk shake. Peetu drank  litres of milk shake. Meetu drank one litre more than Teetu. Neetu drank one litre less than Peetu. Beetu drank? litre more than Teetu. After 1 hour the competition was stopped and the capacity of milk shake drank in by the children was recorded for each child. In the end, the winner was rewarded with a huge bottle of milk shake.

Who drank minimum capacity of milk shake?

Solution:

Since, Teetu drank 3 litres of milk shake which is minimum of all. Therefore, the answer is option (a) Teetu

QUESTION: 7

Direction: Read the passage given below and answer the questions that follow:
Milky man organized a milk shake drinking competition for students of class 3. Everybody was very excited to see the competition. Many students took part in the competition. The competition started when Milky man opened all the milk shake bottles for the children. All the children had 1 hour with them and they had to drink as much milk shake as they can in that 1 hour. The rule was that the child who will drink maximum capacity of milk shake would win the competition. Teetu was very excited so he drank 3 litres of milk shake. Peetu drank  litres of milk shake. Meetu drank one litre more than Teetu. Neetu drank one litre less than Peetu. Beetu drank? litre more than Teetu. After 1 hour the competition was stopped and the capacity of milk shake drank in by the children was recorded for each child. In the end, the winner was rewarded with a huge bottle of milk shake.

What capacity of milk shake did Neetu drink?

Solution:

Neetu drank  litres of milk shake. Therefore, the answer is option (b) 

QUESTION: 8

My aunty is working in her kitchen. She collected all different containers and started thinking about their capacities. She wrote few sentences about them. Write true/false for the sentences she wrote. 
A: A cup can hold more coffee than a saucepan.
B: A spoon can hold less sugar than a bowl.
C: A glass can hold more water than a bottle.
D: A saucepan can hold more tea than a cup.

Solution:

Since, a cup is smaller than saucepan so it cannot hold more coffee than saucepan. So Statement A is false. Statement B is true. Since, a glass is smaller than a bottle so it cannot hold more water than a bottle so Statement C is false. Statement D is true. Therefore, the answer is option (c) FTFT.

QUESTION: 9

A chef had 1 liter of oil. After using the oil for the recopies he was left with 175 ml of oil. How much did he use for the recopies?

Solution:

Volume of oil chef had before looking = 1 It = 1000 ml. Volume of oil left after cooking = 175 ml Volume of oil chef use = 1000 ml - 175 ml = 825 ml. Therefore, the answer is option (c) 825 ml.

QUESTION: 10

Direction: Using numbers (0 - 9) only answer the following questions: How many mugs (500 ml) of water are needed to fill a 4 ltr bucket? 

Solution:

Capacity of mug = 500 ml Capacity of bucket = 4 It = 4000 ml Since. 500 x 8 = 4000 ml. Number of mugs needed to fill the bucket =8. Therefore, the answer is option (d) 8.

QUESTION: 11

Direction: Using numbers (0 - 9) only answer the following questions: How many glasses (200 ml) of milk are needed to fill 1 ltr. jug?

Solution:

Capacity of glass = 200 ml Capacity of jug = 1 It = 1000 ml Since. 200 x 5 = 1000 ml 
∴ Number of glasses needed to fill the jug = 5. Therefore, the answer is option (a) 5.

QUESTION: 12

Direction: Using numbers (0 - 9) only answer the following questions: How many cups (10 ml) of oil are needed to fill a 70 ml frying pan? 

Solution:

Capacity of cup = 10 ml Capacity of frying pan = 70 ml Since. 10 x 7 = 70 ml 
∴ Number of cups needed to fill the frying pan = 7. Therefore, the answer is option (c) 7.

QUESTION: 13

Direction: Regroup each of the following into Kilometre and Metre. 6842 m

Solution:
QUESTION: 14

Direction: Regroup each of the following into Kilometre and Metre. 16 km + 3864 m

Solution:
QUESTION: 15

Regroup the following in metre and centimetre. 909 cm

Solution:
QUESTION: 16

What should be added in 640 ml to get a litre?

Solution:
QUESTION: 17

Add the following:
4 km 308 m, 6 km 812 m

Solution:
QUESTION: 18

Subtract the following:
6 km 589 m from 7 km 320 m

Solution:
QUESTION: 19

Which among the following cannot be measured in metre?

Solution:
QUESTION: 20

Which one among the following is not a unit of measurement for weight.

Solution:

Related tests