Test: Measurement Of Length - 1


10 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) for Class 3 | Test: Measurement Of Length - 1


Description
This mock test of Test: Measurement Of Length - 1 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Measurement Of Length - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Measurement Of Length - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Measurement Of Length - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Measurement Of Length - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Billu want to measure the length of a cloth. Which measuring instrument among the following he should use to measure the cloth?

Solution:

Since, cloth is very long in length so it should be measured using metre rod. Therefore, the answer is option (c) metre rod.

QUESTION: 2

Pintu want to measure the length of different things. Match the things given in List I with the measuring instrument given in List II to help Pintu find the length of the, items. 

Solution:

Since, length of a kurta is measured using measuring tape. So, A → 3.

Since, length of a book is measured using ruler. So, B → 1.

Since, length of a dupatta is measured using metre rod. So, C → 4.

Since, length of a carpet is measured using foot. So, b →  2.

Therefore, the answer is option (d) 3142

QUESTION: 3

Donald duck is swimming in a pond from one place to another in the pond as given below. Can you find the distance he swim from the shore? 

Solution:

Since, the front of Donald duck ends at 6 cm on the scale so he swim at a distance of 6 cm from the shore. Therefore, the answer is option (c) 6 cm.

QUESTION: 4

Srishti bought a measuring tape from the market. She was amazed to see that some of the numbers were missing on the measuring tape. Can you find the numbers for her given by 'A' ? 

Solution:

38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46

QUESTION: 5

Srishti bought a measuring tape from the market. She was amazed to see that some of the numbers were missing on the measuring tape. Can you find the numbers for her denoted by 'B'

Solution:

So, A →  39 B → 46

QUESTION: 6

Help Jiggy find the missing

Ruler : Centimeter : : Measuring Tape :?

Solution:

Since, Measuring tape measures in meter.
Therefore, the answer is option (b) Metre.

QUESTION: 7

Help Jiggy find the missing

Distance from one house to next house: Meters: : Distance from house to school : ?

Solution:

Since, distance from house to school is more, it will be in kilometers. Therefore, the answer is option (d) Kilometers

QUESTION: 8

Hathi bhai is a Carpenter. He wants to construct a door and a table. He has a Meter rod only to measure the length of wood needed. Can you tell which of the following will be more than 1 meter?    

Solution:

Since, the door is long hence length of the door will be more than 1 metre. Therefore, the answer is option (a) length of the door.

QUESTION: 9

Direction: Banku is making a list of things whose length will be in centimeters and a list whose length will be in meters. Find the odd one among them in the following questions:

Things which will be in centimeters

Solution:

Since, length of a kurta will be in centimeters. Therefore, the answer is option (d) length of kurta.

QUESTION: 10

Direction: Banku is making a list of things whose length will be in centimeters and a list whose length will be in meters. Find the odd one among them in the following questions:

Things which will be in meters.

Solution:

Since, height of a cat will be in meters. Therefore, the answer is option (c) Height of a cat.

Related tests