Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit


Description
This mock test of Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mechanical Analogy of an Inductive Circuit extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What is the value of current in an inductive circuit when there is no applied voltage?

Solution:

The current in an inductive circuit is maximum when there is no voltage applied because the coils of the inductor store electric flux.

QUESTION: 2

What is the current in an inductive circuit when the applied voltage is maximum?

Solution:

The current in an inductive circuit is zero or minimum when the value of the applied voltage is maximum.

QUESTION: 3

 In an inductive circuit, the voltage_______ the current?

Solution:

In a pure inductive circuit the voltage leads the current and the current lags the voltage by a phase difference of 90 degrees.

QUESTION: 4

In an inductive circuit, the current________ the voltage?

Solution:

In a pure inductive circuit the voltage leads the current and the current lags the voltage by a phase difference of 90 degrees.

QUESTION: 5

Inductor does not allow sudden changes in?

Solution:

The inductor does not allow sudden changes in current because if current changes in the inductor occurs in zero time, the voltage becomes zero which is not possible.

QUESTION: 6

In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the current.

Solution:

Inductance is inversely proportional to current since, as the inductance increases, current decreases.

QUESTION: 7

 In a pure inductive circuit, the power factor is?

Solution:

In a pure inductive circuit, current is lagging by 90 degrees from the voltage. The power factor is the cosine of the angle in between the voltage and the current. If the angle between the voltage and current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

QUESTION: 8

What is the power in a pure inductive circuit?

Solution:

The power in a pure inductive circuit is zero because the phase angle is zero, due to which the power factor is zero and hence the power is zero.

QUESTION: 9

 What is the unit for inductive reactance?

Solution:

Inductive reactance is nothing but the impedance. Impedance is the AC equivalent of resistance, hence the unit for inductive reactance is ohm.

QUESTION: 10

If the current in a coil having a constant inductance of L henrys grows at a uniform rate, what is the value of the average current?

Solution:

The average current is the average of the current which flows in the inductor. Hence it is I/2.