Test: Mechanism Of Breathing


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Mechanism Of Breathing


Description
This mock test of Test: Mechanism Of Breathing for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Mechanism Of Breathing (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mechanism Of Breathing quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Mechanism Of Breathing exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mechanism Of Breathing extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In breathing movements, the air volume can be estimated by

Solution:

Spirometry is the process of recording the changes in the volume and movement of air in and out of the lungs and the instrument used for this purpose is called spirometer or respirometer.

QUESTION: 2

R.Q. for glucose is

Solution:

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

R.Q.

QUESTION: 3

Respiratory quotient is defined as

Solution:

The respiratory quotient (RQ) is the ratio of CO2 produced to O2 consumed while food is being metabolized:

RQ = CO2 eliminated/O2 consumed

QUESTION: 4

The vital capacity of the lungs includes​

Solution:

The vital capacity (VC) is the maximum volume exhaled after maximum inhalation (IRV + TV + ERV). The total lung capacity (TLC), about 6 L, is the maximum amount of air that can fill the lungs (IRV + TV + ERV + RV).

QUESTION: 5

Dead space air in man is​______

Solution:

Dead space is the volume of air which is inhaled that does not take part in gas exchange because it remains in the conducting airways or it reaches alveoli that are not perfused or poorly perfused.

QUESTION: 6

A person breathes in some volume of air by forced inspiration after having a forced expiration. This quantity of air taken in is

Solution:

The maximum volume of air that a person can breathe in after forced expiration or the maximum volume of air that a person can breathe out after forced inspiration is called vital capacity. The value of vital capacity varies from 3400 mL to 4800 mL. 

On the other hand, tidal volume is the air inspired or expired during normal breathing. Total lung capacity is the volume of air present in lungs and respiratory passage after maximum inspiration. Whereas, inspiratory capacity is total volume of air that a person can inspire after normal inspiration.

QUESTION: 7

Which of the following statements is correct?

Solution:

During inspiration, the diaphragm and external intercostal muscles contract, causing the rib cage to expand and move outward, and expanding the thoracic cavity and lung volume. During expiration, the diaphragm and intercostals relax, causing the thorax and lungs to recoil.

QUESTION: 8

In humans, which among these is not a step in respiration?​

Solution:

The aerobic respiration involves utilization of oxygen for the breakdown of chemical bonds in glucose to release energy in high amounts. All the organisms that obtain energy by aerobic respiration cannot live without the oxygen. This is because if there is no oxygen, they cannot get energy from the food which they eat. Option a is incorrect.

QUESTION: 9

The amount of volume of air which can be inspired/expired normally is called

Solution:

Tidal volume (TV) measures the amount of air that is inspired and expired during a normal breath.

QUESTION: 10

Residual volume is

Solution:

Tidal volume is approximately 500ml while residual volume is 1100-1200 ml.

Related tests