Test: Melting Point


10 Questions MCQ Test Mass Transfer | Test: Melting Point


Description
This mock test of Test: Melting Point for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Melting Point (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Melting Point quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Melting Point exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Melting Point extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the melting point of chromium?

Solution:

Explanation: It is a chemical element with atomic number 24. It is a steely-gray, lustrous, hard and brittle metal and has a high melting point.

QUESTION: 2

What is the melting point of cobalt?

Solution:

Explanation: It is found only in chemically combined form. It occurs as two crystallographic structures i.e. hcp and fcc.

QUESTION: 3

 Which one is having highest melting point?

Solution:

Explanation: Melting point of beryllium is 1550 k while that of bismuth, cadmium and pure copper are 545 K, 594 K and 1358 K respectively.

QUESTION: 4

What is the melting point of germanium?

Solution:

Explanation: It is a lustrous, hard, grayish-white metalloid in the carbon group. It is a semiconductor which reacts and form complexes with oxygen in nature.

QUESTION: 5

Which one is having minimum melting point?

Solution:

Explanation: Melting point of germanium is 1211 K while that of tin, pure iron and gold are 1505 K, 1810 K and 1336 K respectively.

QUESTION: 6

 What is the melting point of nichrome?

Solution:

Explanation: Nichrome generally refers to an alloy of nickel, chromium and iron. Nichrome alloys are used in resistance wire.

QUESTION: 7

What is the melting point of palladium?

Solution:

Explanation: It is a rare and lustrous silvery-white metal. Palladium has the lowest melting point and is the least dense.

QUESTION: 8

Which one is having maximum melting point?

Solution:

Explanation: Melting point of pure platinum is 2045 K while that of palladium, magnesium and lead are 1827 K, 923 K and 601 K respectively.

QUESTION: 9

What is the melting point of tin?

Solution:

Explanation: It is a main group metal in group 14 of the periodic table. It has 10 stable isotopes, the largest number in the periodic table.

QUESTION: 10

Which one is having minimum melting point?

Solution:

Explanation: Melting point of zinc is 693 K while that of titanium, uranium and rhodium are 3269 K, 1406 K and 2236 K respectively.

Related tests