Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues


10 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues


Description
This mock test of Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Meristematic Tissues & Permanent Tissues extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Jute fibres are obtained from the

Solution: Jute fibres are composed primary of the plant materials cellulose and lignin. It falls into the bast fibres category (fibre collected from bast or skin of the plant or secondary phloem) along with flax, ramie etc. So the Crt opt is D.
QUESTION: 2

The type of support tissues that consists of uneven thickened primary walls with elongated cells is called

Solution: Collenchyma tissue is composed of elongated cells with irregularly thickened walls. They provide structural support, particularly in growing shoots and leaves.  Collenchyma cells are usually living, and have only a thick primary cell wall made up of cellulose and pectin.
QUESTION: 3

 Intercalary meristem leads in

Solution: Primary growth in shoots. Just as in roots, primary growth in stems is a result of rapidly dividing cells in the apical meristems at the shoot tip. Subsequent cell elongation then leads to primary growth.
QUESTION: 4

 Fascicular, interfascicular and extrastellar cambium together constitute

Solution:

Lateral meristems produce new cells that make the stems and roots thicker. This type of growth is called secondary growth. There are two kinds of lateral meristems, the vascular cambium and the cork cambium. These lateral meristems form rings within the plant body as the stem increases in thickness. The vascular cambium divides to produce new xylem cells toward the inside of the vascular cambium and new phloem cells toward the outside.
Therefore, the correct answer is option A.

QUESTION: 5

The long plants are capable of standing erect due to the presence of

Solution:

Since plants do not have bones for structure and support they must have cell walls around all of their cells. This leads to the need for very unique cells in plants. Sclerenchyma cells are specialized plant cells that exist to provide strength and support. They are present in all kinds of plants including grasses, trees, and flowering plants.

So, the correct answer is 'Sclerenchyma.'

QUESTION: 6

Cells of this tissue are living and show angular wall thickening. They also provide mechanical support. The tissue is

Solution:

Collenchyma cells mainly form supporting tissue and have irregular cell walls. They are found mainly in the cortex of stems and in leaves. The major function of sclerenchyma is support. Unlike collenchyma, mature cells of this tissue are generally dead and have thick walls containing lignin.

QUESTION: 7

 Which of the following is nucleated?

Solution:

The companion cells are specialized parenchyma cells in the phloem tissues of the angiosperms. They are nucleated living cells with several ribosomes, plastids, and mitochondria. Their nuclei and nucleoli are relatively large (an indication of being metabolically active). They are closely associated with the sieve tube elements. They connect to them via the plasmodesmata. They provide energy to the sieve elements during food transport (translocation).

QUESTION: 8

Radial conduction of water takes place by

Solution: Radial conduction of water due Ray parenchyma cell that is type of parenchyma.
QUESTION: 9

Match the following and choose the correct option from below:

Solution:

QUESTION: 10

At maturity, which of the following is non-nucleated?

Solution:

Sieve cells are elongated, living cells without a nucleus. These are mainly involved in transport of sugars from the leaves to different parts of the plant.
Thus, the correct answer is option D.

Related tests