Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag)


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag)


Description
This mock test of Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Metallurgy Of Some Important Metals - I (Cu, Fe & Ag) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-10) This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. 

Which one of the following is the major impurity in pig iron?

Solution:

It is an impure form of iron cast into blacks (Pigs) obtained from iron over by blast furnace process.
Graphite is the major impurity in pig iron. Pig-iron is later converted into cast iron or steel.

QUESTION: 2

In smelting the furnace most suitable is

Solution:

Blast furnace is most suitable for smelting which is used for the manufacture of cast iron.

QUESTION: 3

Silver from argentiferous lead is obtained by

Solution:

Cyanide process is used for gold and silver as follow

QUESTION: 4

Which of the following has lowest carbon content?

Solution:

Wrought iron is an iron with a very low carbon (less than 0.08%) content in contrast to cast iron (2.1 to 4%). Stainless steel contain maximum of 0.15 % carbon. Chrome steel contains high carbon content.

QUESTION: 5

During the process of electrolytic refining of copper, some metals present as impurity settle as anode mud. These are

Solution:

The impurities of more electropositive metais remain as ions in the bath whereas impurities of less electropositive metals (Ag and Au) remain unionised and settle down under the anode as anode mud or anode sludge.

QUESTION: 6

2CuCO3 . Cu(OH)2 is the formula of

Solution:

Azurite is an copper Ore [2CuCO3​⋅Cu(OH)2​]

QUESTION: 7

The temperature of the slag zone in the metallurgy of iron using blast furnace is

Solution:

Slag zone is the zone of blast furnace where flux and gangue mix to form slag.

QUESTION: 8

The Puddler’s candles are produced due to the burning of

Solution:

In the conversion of cast iron into wrought iron, the carbon impurities present as Fe3C are oxidised and escapes as carbon monoxide.

QUESTION: 9

In the extraction of copper, the metal formed in the Bessemers convertor is due to the reaction

Solution:

Cuprous sulphide (Cu2S) and cuprous oxide (Cu2O) react with each other to form copper metal along with evolution of SO2 gas.

QUESTION: 10

Native silver metal forms a water soluble complex with a dilute aqueous solution of NaCN in the presence of

Solution:

Ag2S + 4NaCN + 2O2 →2Na[Ag(CN)2] + Na2SO4

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 11-15) This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. 

Which one of the following reactions, take place during the extraction of iron?

Solution:

QUESTION: 12

Annealing improves

Solution:

The correct answer is option D.

Annealing is a heat treatment process which alters the microstructure of a material to change its mechanical and electrical properties. Typically, in steels, annealing is used to reduce hardness, increase ductility and help eliminate internal stresses. With continued time at the annealing temperature, some of the newly formed grains grow at the expense of neighboring grains.  There is some further decrease in strength and increase in ductility as the average grain size increases during the grain growth phase of the annealing process.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

The statements that are correct among the given are

Solution:

Collectors enhance the non-wettability of the ore particles and froth stabilises (e.g. cresols and aniline.)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Which of the following process is not based on the formation of complex compounds ?

Solution:

Poling is employed when the crude metal contains impurities of the oxide of metal itself.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Which of the following are white in colour?

Solution:

CuSO4 . 5H2O is blue vitriol.

QUESTION: 16

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 16-17) This section contains a paragraph, describing theory, experiments, data, etc.
Two questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

Steel is the most important commercial variety of iron. The % of carbon in this form of iron is midway between that of cast iron and wrought iron i.e. 0.25 to 2 %.
There are many varieties of steel depending on the amount of carbon present in it such as mildj^teels, hard steels and special steels. Steel mixed with small amount of Ni, Co, Cr, W, Mo, Mn etc., acquire special properties. Such products are called alloy steels.

Q. 

Which of the following is used to make permanent magnets?

Solution:

Alnico is Fe, Al, Ni, Co.

QUESTION: 17

Passage

Steel is the most important commercial variety of iron. The % of carbon in this form of iron is midway between that of cast iron and wrought iron i.e. 0.25 to 2 %.
There are many varieties of steel depending on the amount of carbon present in it such as mild steels, hard steels and special steels. Steel mixed with small amount of Ni, Co, Cr, W, Mo, Mn etc., acquire special properties. Such products are called alloy steels.

Q. 

Steel used in making pendulums, measuring tapes

Solution:

Invar steel is Fe and Ni.

QUESTION: 18

Matching List Type

Direction (Q. No. 18 and 19) Choices for the correct combination of elements from Column I and Column II are given as options (a), (b), (c) and (d), out of which one is correct.

Q. 

Match the Column I with Column II and mark the correct option code.

Solution:

(i) → (q), (ii) → (p), (iii) → (s), (iv) → (p)

QUESTION: 19

Match the Column I with Column II and mark the correct option code.

Solution:

(i) → (r,s), (ii) → (p), (iii) → (r), (iv) → (t)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 20-24) This section contains 5 questions. When worked out will result is an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

The percentage of copper in duralumin is


Solution:

Duralumin is an alloy having Al (95%), Cu(4%) and Mg (1%).

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

The percentage of silver in German silver is


Solution:

German silver is the alloy of CU+ Zn + Ni.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

Mohr’s salt is a double salt with the formula FeSO4(NH4)2SO4xH2O. Here, value of x is


Solution:

Mohr’s salt formula FeSO4(NH4)2SO4 . 6H2O.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

Number of unpaired electrons in the complex [Ag(CN)2]- are


Solution:

[Ag(CN)2]- complex having configuration of central atom (Ag) as [Kr]4d10 have zero unpaired electron.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

The number of silver containing compounds among Nessler’s reagent, Tollen’s reagent, Baeyer’s reagent, Corrosive sublimate, Horn silver, Ruby silver, Calomel.


Solution:

Nessler’s reagent (K2[HgI4]), Tollen's reagent [Ag(NH3)2]+ , Baeyer's reagent AIk. KMnO4, Corrosive sublimate (HgCI2), Horn silver (AgCI), Ruby silver (3Ag2SSb2S3), Calomel (Hg2CI2).

QUESTION: 25

Statement Type

Direction (Q. No. 25) This section is based on Statement I and Statement II. Select the correct answer from the codes given below.

Q. 

Statement I : Silver is obtained from its cyanide complex during leaching.

Statement II : Copper can be extracted by poling process when it contain Cu2O as impurities.

Solution:

Statement II does not explains the statement correctly.

Similar Content

Related tests