Test: Metals And Non-metals (Easy)


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Metals And Non-metals (Easy)


Description
This mock test of Test: Metals And Non-metals (Easy) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Metals And Non-metals (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Metals And Non-metals (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Metals And Non-metals (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Metals And Non-metals (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Non-metals are never used in cooking utensils because:

Solution:

Non-metals are poor conductors of heat. So, they can't be used for cooking utensils.

 

 

QUESTION: 2

Iron burns in air to form:

Solution: Iron combusts in oxygen to form various iron oxides, mainly iron(III) oxide: 4 Fe (s) + 3 O2 (g) ==> 2 Fe2O3 (s) Iron in its usual bulk solid form will only burn when in pure oxygen with when a great deal of heat is supplied.

QUESTION: 3

Mercury is transported in the container's made up of

Solution: Mercury is a liquid which is transported in iron containers, as iron does not amalgamate with mercury.

QUESTION: 4

Which of the following is not a characteristic of metal?

Solution: Malleability, ductility, high conductivity are the various atomic characteristics of metals. Electronic configuration, valency, and reducing nature are the properties that determine the chemical properties of metals.

QUESTION: 5

Silver metal becomes black on exposure to air by the coating of

Solution: Silver articles get tarnished by reacting with atmospheric air to form black coating of silver sulphide.

QUESTION: 6

Which of the following metals reacts vigorously with oxygen?

Solution: Sodium is the metal that reacts with oxygen and water vigorously.

QUESTION: 7

Reactivity order of the above-mentioned metals is

Solution: Arrangement of metal in decreasing order of reactivity are

Sodium > Magnesium > Zinc > Iron > Copper

QUESTION: 8

Metals are refined by using different methods. Which of the following metals are refined by electrolytic refining?

(i) Au(ii) Cu(iii) Na(iv) K

Solution: The metals produced by various reduction processes described above are not very pure. They contain impurities, which must be removed to obtain pure metals. The most widely used method for refining impure metals is electrolytic refining. Many metals, such as copper and silver are refined electrolytically.
QUESTION: 9

Out of sulphur and gold, which will have a higher melting point?

Solution: Metals have a higher melting point than nonmetals. So, Gold will have a higher melting point as it is a metal.

QUESTION: 10

The ability of the metal to be drawn into sheets is known as

Solution:

The ability of the metal to be drawn into sheets is known as malleability.

 

 

QUESTION: 11

Which of the following metals exists in free state?

Solution: The metals at the bottom of the activity series are the least reactive. They are often found in a free state. For example, gold, silver, platinum and copper are found in the free state.

QUESTION: 12

Metals that produce ringing sounds are said to be

Solution:

Metals that produce ringing sounds are said to be sonorous.

QUESTION: 13

The molecules of metals and non-metals in vapour state are.

Solution: Metals form cations by losing electrons. The molecule of metals in the vapour state is generally monoatomic. Non-metals form anions (negative ions) by gaining electrons to complete their octet. Their molecules are usually polyatomic in the gaseous state.

QUESTION: 14

 Haematite is an ore of

Solution:

Hematite is heavy and relatively hard oxide mineral, ferric oxide (Fe2O3), that constitutes the most important iron ore because of its high iron content (70 percent) and its abundance. Its name is derived from the Greek word for “blood,” in allusion to its red colour.

QUESTION: 15

The maximum number is of:

Solution: There is the total of 118 elements that exist in the modern periodic table. Out of these, the maximum number is of metals which include 95 metals followed by the seventeen non-metal—the other six accounts for the Metalloids like Silicon, Arsenic, Boron, etc.