Test: Metals & Non-Metals - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Metals & Non-Metals - 2


Description
This mock test of Test: Metals & Non-Metals - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Metals & Non-Metals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Metals & Non-Metals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Metals & Non-Metals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Metals & Non-Metals - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The non-metal which is a liquid at room temperature–

Solution: Bromine is the only non-metal at room temperature because the intermolecular forces are strong enough so that it does not vaporize at room temperature.
QUESTION: 2

Non-metal generally form –

Solution:

Nonmetals tend to form anions. With one, two, or three valence electrons metals tend to lose electrons to achieve a noble gas configuration. (It would require more energy to gain the 5 – 7 electrons needed to fill their valence shell.)

QUESTION: 3

Which is the least conductor of heat –

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following metal can we cut with the knife –

Solution:
QUESTION: 5

Metal have ............no. of electrons in their outer most shell –

Solution:

Metals have 1-3 electrons in their outermost orbit. They are present on the extreme left of the periodic table. They tend to donate electrons and obtain the stable electronic configuration of the nearest noble gas. The valency on metals also ranges from 1-3 .

QUESTION: 6

Which oxide is neutral ?

Solution:

Neutral oxides show neither basic nor acidic properties and hence do not form salts when reacted with acids or bases, eg., water H2O,  carbon monoxide CO  etc. are neutral oxides. 

QUESTION: 7

Which hydride commercially known as hydrolith –

Solution:

Calcium hydride is called hydrolith because CaH2 is a saline hydride,meaning that its structure is salt-like.

QUESTION: 8

Which of the following elements is metalloid –

Solution:
QUESTION: 9

Which metal does not react with oxygen –

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following metal reacts neither with cold water nor with hot water but reacts with hot steam to produce hydrogen gas?

Solution:

Iron neither reacts with cold water nor with hot water but reacts with steam to produce hydrogen gas.

QUESTION: 11

Which non-metal have semi conductor property–

Solution:

Silicon is doped with other Microelements to increase its conductivity. It is used in transistors, solar cells, semiconductor devices.

QUESTION: 12

Which metal has high melting point

Solution:

Of all metals in pure form, tungsten has the highest melting point (3,422 °C, 6,192 °F).

QUESTION: 13

Al2.O3 2SiO2.2H2O is the chemical formula of –

Solution:

China Clay is also known as kaolin & white clay. Primary clay formed by natural kaolinisation process. it is formed by decomposition of some part of feldspar mineral.White in color , Used in ceramic slip casting process, Pressing processes and forming process as a body former and filler.

QUESTION: 14

An alloy is –

Solution:
QUESTION: 15

Which chemical is known as king of chemicals –

Solution:

Sulfuric acid is commonly supplied at concentrations of 78, 93 or 98 percent. Sulphuric acid is sometimes referred to as the " King of chemicals " because it is produced. 

QUESTION: 16

Which non-metal is the best conductor of electricity –

Solution:
QUESTION: 17

Which compound is used in photography –

Solution:

Silver chloride, silver bromide (AgBr) and silver iodide (AgI) are the three silver "halide" compounds used in photography.

QUESTION: 18

NaHCOis chemical formula of –

Solution:

Sodium bicarbonate, also commonly known as baking soda, is commonly seen as a white, fine powder and has the chemical formula NaHCO3. It has one sodium atom, one hydrogen atom, one carbon atom, and three oxygen atoms. It is a very useful chemical that is alkaline in nature.

QUESTION: 19

Carnallite is the mineral of –

Solution:

Carnallite is an evaporite mineral a hydrated potassium magnesium chloride. It is variably colored yellow to white, reddish or blue. It occurs with a sequence of potassium and magnesium evaporite.

QUESTION: 20

The sodium metal can be stored in –

Solution:

Sodium is stored under kerosene because of its high chemical reactivity with almost all of other elements (for example oxygen from air which oxidizes it instantly). Kerosene and mineral oil are the only chemicals that make the sodium inert.

QUESTION: 21

The magnesium is used in –

Solution:

The magnesium is used in Flash bulb, Grignard reagent, Electron - alloy. When magnesium burns, it makes very bright white light. Elektron is an alloy containing magnesium (90%) , zinc, aluminum (9%) and other  other Metals (1%) .

QUESTION: 22

In the reaction M + O2 →MO2 (super oxide) the metal is -

Solution:

M + O2 -- MO2 (super oxide)

Metal that has tendency to form super oxide : K (Potassium due to its large size)

QUESTION: 23

The most malleable metal is –

Solution:

The most malleable metal is Gold (Au).It must be surprising as most of us have never come across gold foils or gold leaf that often in our lives unlike aluminium,iron,copper foils.One reason for this must be because of the cost of this noble metal,gold.

QUESTION: 24

Cinnabar is an ore of –

Solution:

Cinnabar is a toxic mercury sulfide mineral with a chemical composition of HgS. It is the only important ore of mercury. It has a bright red color that has caused people to use it as a pigment, and carve it into jewelry and ornaments for thousands of years in many parts of the world. Because it is toxic, its pigment and jewelry uses have almost been discontinued.

QUESTION: 25

The constituent of haemoglobin is –

Solution:

Iron is an essential element for blood production. About 70 percent of your body's iron is found in the red blood cells of your blood called hameoglobin.