Test: Microbes In Human Welfare- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Microbes In Human Welfare- 1


Description
This mock test of Test: Microbes In Human Welfare- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Microbes In Human Welfare- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Microbes In Human Welfare- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Microbes In Human Welfare- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Microbes In Human Welfare- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Micro-organisms that grow in milk and convert it to curd is commonly called?

Solution:

The micro-organisms that grow in milk and convert it to curd is commonly called lactic acid bacteria. Micro-organism such as Lactobacillus and others commonly called as lactic acid bacteria (LAB).

QUESTION: 2

Ethanol is commercially produced through a particular species of

Solution:

Saccharomyces is an yeast which is used to ferment sugar to produce ethanol in absence of oxygen or by anaerobic respiration.

QUESTION: 3

The puffed-up appearance of dough is due to production of?      

Solution:

The puffed-up appearance of dough is due to production of CO2 gas. Baking soda (sodium hydrogen carbonate) on heating release carbon dioxide gas along with sodium carbonate.

QUESTION: 4

Which of the following bacterium produces butyric acid?

Solution:

Clostridium butylicum is used to produce butyric acid. Butyric acid is important industrial chemicals used to process food items.

QUESTION: 5

The most common fungal partners of mycorrhiza are ______ species.

Solution:

Mycorrhiza is symbiotic association between fungus and angiosperms. The most common fungal partners of mycorrhiza are Glomus species.

QUESTION: 6

Yeast is used in the production of

Solution:

Yeast is used in the production of bread and beer. Beer production involves production of ethyl alcohol. Bread is produced by fermentation process.

QUESTION: 7

Which of the followings is also called sac fungi that live parasitically and in various habitats?

Solution:

Ascomycetes is called as sac fungi that live parasitically and in various habitats. They are responsible for a number of fungal disease in plants.

QUESTION: 8

Humulin is a_____.

Solution:

Humulin is protein that contains insulin isophane and insulin regular. It’s a manmade hormone that lowers the blood sugar level in blood.

QUESTION: 9

First organic acid produced by microbial fermentation is_________.

Solution:

The first organic acid produced by microbial fermentation was lactic acid. Lactic acid is produced by anaerobic respiration of glucose.

QUESTION: 10

Vinegar is obtained from molasses with the help of

Solution:

Vinegar is chemically diluted acetic acid which is produced by fermentation molasses in presence of yeast and Acetobactor.

QUESTION: 11

Treatment of waste water is done by

Solution:

Treatment of waste water is done by the heterotrophic microbes naturally present in the sewage. This treatment is carried out in two stages: primary treatment and secondary treatment.

QUESTION: 12

The amount of oxygen that would be consumed if all the organic matter in one liter of water were oxidized by bacteria is called?

Solution:

Biochemical Oxygen Demand is the amount of oxygen that would be consumed if all the organic matter in one liter of water are oxidized by bacteria. it is used as indicator of water pollution.

QUESTION: 13

Cyanobacteria serves as important biofertilizers in the fields of

Solution:

Cyanobacteria are isolated, identified, multiplied and used as an inoculums in fogg's medium from rice field soil sample experiment. This element is usually supplied to the rice crop as the commercially available fertilizer urea.

QUESTION: 14

Which of the followings is mainly produced by the activity of anaerobic bacteria on sewage?

Solution:

Anaerobic bacteria are used in water treatment process during which marsh gas is produced. This gas have pungent smell and highly flammable.

QUESTION: 15

Secondary treatment of sewage is also called?

Solution:

Secondary treatment of sewage is also called biological treatment because in this treatment aeration of sewage water is done that increase the microbes that decompose the organic materials in sewage water.

QUESTION: 16

High value of BOD shows?

Solution:

Biological oxygen demand is the amount of oxygen required to completely decompose the organic waste present in one liter of water by bacteria. High value of BOD shows that water is highly polluted.

QUESTION: 17

Which of the following is a gram-negative bacterium?

Solution:

Escherichia coli is a gram-negative bacterium. The bacterium that do not retain the Gram stain are called gram negative bacteria.

QUESTION: 18

The common nitrogen-fixer in paddy fields is_______.

Solution:

Nitrogen is obtained by plants either in nitrate or nitrite forms. Some microbes convert atmospheric nitrogen into nitrate and nitrite. The common nitrogen-fixing microbe in paddy field is Azospirillum.

QUESTION: 19

The most important of the symbiotic nitrogen fixing bacteria which forms nodules on the roots of legume plants is _____.

Solution:

Rhizobium is a nitrogen fixing bacteria found in the nodule of leguminous plants root. It increases the fertility of soil.

QUESTION: 20

Which of the following organisms not fix atmospheric nitrogen?

Solution:

Spirogyra is a filamentous alga. This alga does not fix atmospheric nitrogen. Anabaena, Nostoc and Oscillatoria can heterocyst that can fix atmospheric nitrogen.

QUESTION: 21

Cyanobacteria serves as important biofertilizers in the fields of___________.

Solution:

Rice field contain water all the time. In this water Cyanobacteria grows easily that have ability to fix atmospheric nitrogen into nitrates and nitrites that increase the fertility.

QUESTION: 22

Baculoviruses are pathogens that

Solution:

Baculoviruses are pathogens that attack insects and other arthropods. The majority of baculoviruses used as biological control agents falls under genus Nucleopolyhydrovirus.

QUESTION: 23

Assertion: Biofertilizers are organisms that enrich the nutrient quality of soil.

Reason: Organic farming is the farming technique in which no chemical is used as fertilizers or insecticides.

Solution:

Bio-fertilizers are organisms that enrich the nutrient quality of soil. Rhizobium bacteria present in root nodule of leguminous plants fix atmospheric nitrogen. Organic farming is farming without use of chemicals.

QUESTION: 24

The main source of bio-fertilizers are

Solution:

Bio-fertilizer enriches the nutrient in the soil. The main sources of bio-fertilizers are bacteria, fungi and cyanobacteria.

QUESTION: 25

In which of the following microbes are not used extensively?
a. Converting milk into curd.
b. Making cheese of different flavor and taste.
c. Production of viral drugs.
d. Production of antibiotics.
e. As bio-fertilizers.
f. Production of inorganic fertilizers

Solution:

Microbes are not used in production of antiviral drugs and production of inorganic fertilizers. Although, microbes are used in converting milk into curd, antibiotic production, sewage treatment, bread and cheese industry etc.