Test: Mineral Nutrition- 2


25 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Mineral Nutrition- 2


Description
This mock test of Test: Mineral Nutrition- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Mineral Nutrition- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral Nutrition- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Mineral Nutrition- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral Nutrition- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An immobile element in plants is

Solution:

The deficiency symptoms tend to appear first in the young tissues whenever the elements are relatively immobile and are not transported out of the mature organs. Example, calcium.

QUESTION: 2

The requirement of micro nutrient are always low if the concentration increases it leads to

Solution:

The requirement of micronutrients is always in low amounts while their moderate decrease causes the deficiency symptoms and a moderate increase causes toxicity.

QUESTION: 3

Amino acid derivatives in which –OH component of carboxylic group is replaced by another amino group are called

Solution:

Amides are obtained from the replacement of –OH component of carboxylic group of amino acid by another amino group

QUESTION: 4

Non-symbiotic nitrogen fixing prokaryote is

Solution:

Most of the prokaryotic nitrogen fixing prokaryotes are symbiotic in nature. Azatobacter is bacteria is non-symbiotic nitrogen fixing prokaryote.

QUESTION: 5

The enzyme involved in biological nitrogen fixation are

Solution:

The conversion of atmospheric nitrogen to ammonia by nitrogenase enzyme complex found in nitrogen-fixing bacteria(biological nitrogen fixation).

QUESTION: 6

Magnesium is component of

Solution:

It is absorbed by plants in the form of divalent Mg2+.Magnesium is a constituent of the ring structure of chlorophyll and helps to maintain the ribosome structure.

QUESTION: 7

The excess of manganese may induce deficiency in

Solution:

Excess of manganese may, in fact, induce deficiencies of iron, magnesium and calcium. Thus, what appears as symptoms of manganese toxicity may actually be the deficiency symptoms of iron, magnesium and calcium.

QUESTION: 8

Mineral absorption into the plant is always against the concentration gradient and use ATP as source of energy, it is an / a

Solution:

Mineral absorption into the plant is always against the concentration gradient and use ATP molecules as source of energy is an active process. As concentration of minerals are always higher in cell than soil.

QUESTION: 9

Main role of minor elements is to act as

Solution:

Micronutrients are required in very small quantity. The main role of micronutrients is to act as cofactor of enzyme. Co-factors increase the efficiency of enzymes.

QUESTION: 10

Choose the odd one out among the following

Solution:

Except pseudomonas all other bacteria are free living, nitrogen fixing microbes.

QUESTION: 11

Which element essential for photolysis of water?

Solution:

Chlorine is absorbed in the form of chloride anion (Cl–). Along with it Na+ and K+, it helps in determining the solute concentration and the anioncation balance in cells. It is essential for the water-splitting reaction in photosynthesis.

QUESTION: 12

The cupric ions are essential for

Solution:

Copper is absorbed as cupric ions (Cu2+)which are essential for the overall metabolism in plants.

QUESTION: 13

Which one is prerequisite for nitrogen fixation?

Solution:

During nitrogen fixation atmospheric nitrogen is converted into nitrates and nitrites. When deficiency of nitrate occurs in soil, nitrogen fixation occurs. So, nitrate deficiency is prerequisite for nitrogen fixation.

QUESTION: 14

Which one of the following mineral elements plays an in biological nitrogen fixation?

Solution: Iron, Molybdenum as well as Phosphorous play important role in BNF. Nitrogen fixation needs an enzyme called nitrogenase. The nitrogenase enzyme has two kinds of proteins viz. Iron Protein, and Iron-Molybdenum protein.
QUESTION: 15

Which among the following is NOT the source of nitrogen?

Solution:

The xylem is the part of plant which conducts water from one location to another. But all the others are sources of nitrogen.

QUESTION: 16

Phosphorous is a constituent of A.Cell membrane B.Nucleic acids C.cellwallD.chlorophyll

Solution:

Phosphorus is a constituent of cell membranes, certain proteins, all nucleic acids and nucleotides

QUESTION: 17

Element that is necessary for controlling metabolic activities is

Solution:

Calcium activates certain enzymes and plays an important role in regulating metabolic activities.

QUESTION: 18

Analysis of xylem sap shows

Solution:

Mineral salts are translocated through xylem along with the ascending stream of water, which is pulled up through the plant by transpirational pull.

QUESTION: 19

Grey spots of Oat are due to deficiency of

Solution:

Manganese deficiency in Oat appear as grey spots on leaves of oat. Rate of photosynthesis is also influenced by the Manganese elements.

QUESTION: 20

During the development of root nodule in soya bean. The cells lead to formation of root nodules in

Solution:

Infected thread carries the bacteria tothe inner cortex. The bacteria get modified into rod-shaped bacteroidsand cause inner cortical and pericycle cells to divide. Division and growth of cortical and pericycle cells lead to nodule formation.

QUESTION: 21

Chlorosis is referred as

Solution:

Chlorosis is the loss of chlorophyll leading to yellowing in leaves. This symptom is caused by the deficiency of elements. N, K, Mg, S, Fe, Mn, Zn and Mo.

QUESTION: 22

The morphological changes are indicative ofcertain element deficiencies and are called

Solution:

Explanation:The morphological changes are indicative of certain element deficiencies and are called deficiency symptoms.

QUESTION: 23

Function of laghaemoglobin during biological nitrogen fixation in root nodules of legumes is to

Solution:

During biological nitrogen fixation in root nodules of legumes, laghaemoglobin provide protect the nitrogenase from Oxygen.

QUESTION: 24

Sulphur is important nutrient for optimum growth and productivity of

Solution:

Sulphur is most important nutrient for optimum growth and productivity of Pulses.

QUESTION: 25

Biological nitrogen fixation was discovered by

Solution:

Sergei Winogradsky discovered the biological nitrogen fixation during which atmospheric nitrogen is converted into nitrates and nitrite.

Similar Content

Related tests