Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology 28 Years NEET/AIPMT Question Papers of Class 11 | Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral Nutrition 3 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Minerals absorbed by roots move to the leaf through [1988]

Solution:

Along with water, minerals move upwards through the trachaery elements of xylem.

QUESTION: 2

Phosphorus and nitrogen ions generally get depleted in soil because they usually occur as[1989]

Solution:
Phosphorus and nitrogen ions generally get depleted in soil because they usually occur as negatively charged ions
Hence (D) is the correct answer
QUESTION: 3

Which one is an essential mineral, not constituent of any enzyme but stimulates the activity of many enzymes [1989]

Solution:

Potassium is not a constituent of any enzyme but is an activator of enzymes. Potassium is an essential mineral and is found in more amounts in actively dividing cells such as of buds young leaves, root tips, etc. It has some other roles like involved in regulating stomated movement and protein synthesis.

QUESTION: 4

Mycorrhiza is a symbiotic relationship between roots of higher plants and [1995]

Solution:

Symbiotic relationship between roots of higher plants and fungi is called mycorrhiza, e.g. Pinus roots associated with fungal hyphae.

QUESTION: 5

The association between blue-green algae and fungi occurs in [1995]

Solution:

In lichens, the association between an algae and a fungus is considered to be a symbiotic one. In this association, algae provides food to fungi.

QUESTION: 6

Which of the following can fix atmospheric nitrogen ? [1995]

Solution:

Anabaena is a nitrogen fixing blue-green alga composed of barrel-shaped cells held in a gelatinous matrix. So it can fix atmospheric nitrogen.

QUESTION: 7

Which one of the following is a micronutrient for plants? [1996]

Solution:

Nutrients which are required in large amounts and functioning of plant are known as macronutrients eg. Ca, Mg, N. Nutrients required in trace amounts are known as micronutrients. Manganese is a micronutrient for plants essential for synthesis of chlorophyll. It is also required for activation of enzymes of respiration and nitrogen metabolism.

QUESTION: 8

Which one of the following is not an essential element for plants ? [1996]

Solution:

Iodine is the only such element which is an essential mineral for animals but is not required by plants.

QUESTION: 9

Which of the following is not caused by deficiency of mineral nutrition? [1997]

Solution:

Etiolation is a plant response to stimuli. When plant seeds are grown in insufficient light, either in partial or complete absence of light, the seedlings will have long, weak stems, smaller and fewer leaves because of longer internodes, and a pale yellow colour (chlorosis). This is due to a lack of chlorophyll. The plant’s increase in height helps it to reach a possible source of light faster.

QUESTION: 10

Which of the following is a free living aerobic nonphotosynthetic nitrogen-fixer? [1997]

Solution:

Rhizobium is a symbiotic nitrogen fixer. Azospirillum is a nitrogen fixing fungus and Nostoc is anaerobic.

QUESTION: 11

A pair of insectivorous plants is [1999]

Solution:

Insectivorous plants  supplement the supply of nitrogenous food by capturing and digesting insects. Pitcher plant (Nepenthes) and bladderwort (Utricularia)  are both insectivorous plants.

QUESTION: 12

The plants growing in magnesium-deficient soil, but sprayed with urea would show:  

Solution:

Nitrogen is the constituent of amino acids, proteins, nucleic acids, nucleotides coenzymes, hexoamines etc. Deficiency of nitrogen repidly inhibits the plant growth and yellowing of the leaves (chlorosis) magnesium has the specific role in the activation of enzymes, taking part in photosynthesis, respiration. It also forms a part of the ring structure of the chlorophyll molecule. Deficiency of Mg causes chlorosis i.e., yellowing of leaves. Deficiency of both Nitrogen and Magnesium causes chlorosis (yellowing of leaves). Thus a plant growing in magnesium-deficient soil would show chlorosis inspite of being sprayed with urea (nitrogen).

QUESTION: 13

Enzyme involved in nitrogen assimilation [2001]

Solution:

A molecule of N2 is changed to ammonia by nitrogenase. Transaminase transfers amino group from one substrate to another.

QUESTION: 14

Passive absorption of minerals depend on [2001]

Solution:

Roots do not spend any energy on this type of mineral  absorption. So application of a metallic inhibitor will not retard the process.

QUESTION: 15

Which aquatic fern performs nitrogen fixation? [2001]

Solution:

Azolla performs nitrogen fixation through its colonies of Anabaena azollae, which have the capacity to fix atmospheric nitrogen.

QUESTION: 16

Which one of the following roles is not characteristic of an essential element?

Solution:

(i) Essential elements as components of biomolecules and hence structural elements of cells.
(ii) Essential elements that are components of energy-related chemical compounds in plants.
(iii) Essential elements that activate or inhibit enzymes.
(iv) Some essential elements can alter the osmotic potential of a cell.

QUESTION: 17

Choose the correct match [2002]

Solution:

These are all insectivorous plants.

QUESTION: 18

The major role of minor elements inside living organisms is to act as [2003]

Solution:

Minor elements are those which are required by plants in very small amount. These elements have a significant role in enzyme activities (zinc activates carboxylases, carbonic anhydrase and various dehydrogenases).

QUESTION: 19

Which one of the following mineral elements plays an  important role in biological nitrogen fixation ? [2003]

Solution:

Molybdenum is a component of nitrogenase and nitrate reductase involved during N2 fixation. Copper is essential for photosynthesis and respiration. Zinc is involved in synthesis of auxin. Manganese is activator of enzymes involved in nitrogen metabolism

QUESTION: 20

The major portion of the dry weight of plants comprises of    [2003]

Solution:

The major portion of the dry weight of plants comprises of Carbon, hydrogen and oxygen

QUESTION: 21

Boron in green plants assists in [2003]

Solution:

Manganese is an activator of enzymes. Copper is essential for photosynthesis. Molybdenum is a cofactor of enzymes. Boron assists in sugar transport.

QUESTION: 22

Grey spots of oat are caused by deficiency of [2003]

Solution:

Grey spots of oat are caused by deficiency of Manganese.

QUESTION: 23

A free living nitrogen-fixing cyanobacterium which can also form symbiotic association with the water fern Azolla is [2004]

Solution:

 The freshwater fern Azolla harbours Anabaena (a blue green alga) in  its leaf cavities. Chlorella is simply a green alga.  Nostoc is a free living cyanobacteria involved in N2 fixation and  so is Tolypothrix.

QUESTION: 24

The deficiencies of micronutrients, not only affects growth of plants but also vital functions such as photosynthetic and mitochondrial electron flow. Among the list given below, which group of three elements shall affect most, both photosynthetic and mitochondrial electron transport: [2005]

Solution:

Copper : Electron transfer Maintenance of carbohydrate / nitrogen balance, chlorophyll synthesis.
Iron : Electron  transport in photosynthesis and respiration development of chloroplasts, chlorophyll and other pigments, protein synthesis.
Manganese : Metabolism and photolytic evolution of oxygen.

QUESTION: 25

A plant requires magnesium for [2007]

Solution:

A plants require magnesium for chlorophyll synthesis. All four rings bind with metal atom magnesium (Mg++ ), which remain present at the center of chlorophyll molecule.

Similar Content

Related tests