Test: Mineral & Power Resources (Medium)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: Mineral & Power Resources (Medium)


Description
This mock test of Test: Mineral & Power Resources (Medium) for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Mineral & Power Resources (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mineral & Power Resources (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Mineral & Power Resources (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mineral & Power Resources (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

_____is the primary source of all energies on the earth.

Solution:

The Sun is the principal source of energy on the Earth’s surface. It is like a powerhouse which generates and gives out power in the form of light and heat.

QUESTION: 2

Primary activity that is practised on a larger scale is_______.

Solution: It is an essential primary activity. It supports the industrial growth of a country.

QUESTION: 3

Which of the following is/are true

A.Crisis in the energy requirements due to the increasing population can be solved by Non-conventional energy sources

B. Non-conventional energy sources do not pose a threat to the environment

Solution: Non-conventional energy sources are those energy sources which are comparatively new technologies. Most of these sources are renewable and do not poses a threat to the environment. With increasing population and changing way of life, the energy requirement is growing at a fast pace. Thus non-conventional energy sources give the world an alternate birth to provide energy crunch and are also environment friendly, reducing the threat.

QUESTION: 4

Which of the following metals are light in weight?

Solution: Magnesium is the lightest structural metal currently available in the world. It's approximately 34% lighter by volume than aluminium and 50% lighter than titanium.

QUESTION: 5

The energy posses by moving air is called______.

Solution: Wind energy: It is the energy possessed by moving air. It is a form of solar energy.

QUESTION: 6

Geothermal energy may serve as an essential source of energy in_________.

Solution: Geothermal energy is thermal energy generated and stored in the Earth. Geothermal energy may serve as an essential source of energy in Ladakh District.

QUESTION: 7

Direct Solar energy is used for

Solution: Solar energy is the energy derived from the sun’s heat and light. It is an essential source of renewable energy. Direct Solar energy is used for Water heating, Distillation, Drying, solar thermal energy, solar architecture, molten salt power plants, artificial photosynthesis etc.

QUESTION: 8

Minerals are non-renewable______.

Solution: Minerals, used for making metals, are also non-renewable natural resources. Non-renewable natural resources are things that take longer than a person's lifespan to be replaced. They can take millions of years to form. Fossil fuels such as oil, coal, and gas will not last forever.

QUESTION: 9

Minerals are______sources.

Solution: Minerals are non-renewable resources. A non-renewable resource is the resource of a substance that is being used up more quickly than it can replace itself. Its supply is finite. Most fossil fuels, minerals, and metal ores are non-renewable resources.

QUESTION: 10

Which of the following is/are uses of non-conventional energy sources __________________.

Solution: Natural resources like wind, tides, solar, biomass, etc. generate energy known as “Non-conventional resources“. These are pollution-free, and hence we can use these to produce a pure form of life without any wastage.

QUESTION: 11

The difference between tidal energy and wave energy is that

Solution: Tidal energy uses gravitational pull of Earth, moon, and sun to produce energy, whereas wave energy uses kinetic forces of waves to generate electricity. The tides at shorelines of oceans will rise and fall about twice a day.

QUESTION: 12

Which of the following gas is present in large quantities of biogas?

Solution: Methane is present in large quantities in Biogas. The gas primarily contains methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of hydrogen sulfide (H2S), moisture, and siloxanes.

QUESTION: 13

Which of the following countries is rich in oil?

Solution:

Indonesia has significant energy resources, starting with oil – it has 22 billion barrels of

conventional oil and gas reserves, of which about 4 billion are recoverable. That's the equivalent of about 10 years of oil production and 50 years of gas.

QUESTION: 14

Which one of the following places is not on the Hajira-Bijapur-Jagdishpur Natural Gas pipeline?

Solution: A gas pipeline from Hazira in Gujarat connects Jagdishpur in Uttar Pradesh, via Vijaipur in Madhya Pradesh. It has branches to Kota in Rajasthan, Shahajahanpur, Babrala and other places in Uttar Pradesh.

QUESTION: 15

________is a non conventional form of energy made from agriculture waste.

Solution: Biomass is a kind of non-conventional energy. It is a form of life made from agricultural waste. Biomass is organic material that comes from plants and animals. It contains stored energy from the Sun.

QUESTION: 16

Geothermal is the____energy contained in the rock and fluid that fills the fractures and pores within the stones in the earth's crust.

Solution: Geothermal energy refers to the heat and electricity produced using the heat from the Earth’s interior. Geothermal energy exists because the Earth grows progressively hotter with increasing depth.

QUESTION: 17

What does CASE means in terms of energy source?

Solution: The Government of India established a Commission for Additional Sources of Energy (CASE) in the Department of Science and Technology, in 1981. The mandate of CASE is to promote research and development activities in the field of renewable energy.

QUESTION: 18

In which year the Commission for Additional Source of energy was set up?

Solution: 1970s energy crisis led to establishing the Commission for Additional Sources of Energy (CASE) in the Department of Science & Technology (India) in March 1981.

QUESTION: 19

The state famous for diamond mining is___________.

Solution: Panna (Madhya Pradesh) is famous for its diamond mines. Panna is located in the north-eastern part of Madhya Pradesh with the headquarters at Panna town. Diamond mines in Panna are managed under the Diamond Mining Project of National Mineral Development Corporation (NMDC Ltd) of Government of India.

QUESTION: 20

Wind turbines convert which of the following energy into mechanical energy?

Solution: Kinetic energy: Wind turbines convert the kinetic energy in the wind into mechanical power. This mechanical power can be used for specific tasks (such as grinding grain or pumping water). A generator can convert this mechanical power into electricity to power homes, businesses, schools, and the like.

Similar Content

Related tests