Test: Money And Credit - 3


10 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: Money And Credit - 3


Description
This mock test of Test: Money And Credit - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Money And Credit - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Money And Credit - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Money And Credit - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Money And Credit - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

National Sample Survey Organisation is a:

Solution:

National Sample Survey Office (NSSO) The National Sample Survey Office(NSSO) in India is a unique setup to carry out surveys on socio-economic, demographic, agricultural and industrial subjects for collecting data from house holds and from enterprises located in villages and in the towns.

QUESTION: 2

A bill of exchange promising payment to a certain sum written there in: 

Solution: The bill of exchange contains an unconditional order to pay a certain amount on an agreed date while the promissory note contains an unconditional promise to pay a certain sum of money on a certain date. In India these instruments are governed by the Indian Negotiable Instruments Act 1881.
QUESTION: 3

Which agency is not included in informal loan sector or agency: 

Solution:

Banks and cooperative societies constitute the formal sector of credit. Landlords, moneylenders, traders, relatives, friends and other sources of credit constitute the informal sector of credit.

QUESTION: 4

Formal sources of credit do not include: 

Solution:

1. Formal sources of credit do not include employers as there is no role of these employers all these works are related to banks and the cooperatives.
2. Employers are there merely to serve the bank staff and do the work as it is asked to do by their owner.

QUESTION: 5

In SHG most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by: 

Solution: The most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by the members of that particular Self Help Group (SHGs)
QUESTION: 6

The exchange of goods for goods is:

Solution: Barter system means the trade in which transaction is done with goods. it was used in the ancient times.
QUESTION: 7

Gold mohar, a coin so named was brought in circulation by:

Solution:

Gold Mohar as coin so named was brought in circulation by Sher Shah Suri. Later, it was standardized by the Mughal emperors.

QUESTION: 8

The founder of Grameen bank of Bangladesh is: 

Solution:

C is the correct option.Grameen Bank, Bangladeshi bank founded by economist Muhammad Yunus as a means of providing small loans to poor individuals (see microcredit). In 2006 Grameen and Yunus were awarded the Nobel Prize for Peace.

QUESTION: 9

Currency is issued by:

Solution:
QUESTION: 10

Security (pledge, mortgage) against loan: 

Solution:

The term collateral refers to an asset that a lender accepts as security for a loan. The collateral acts as a form of protection for the lender. That is, if the borrower defaults on their loan payments, the lender can seize the collateral and sell it to recoup some or all of its losses.

Similar Content

Related tests