Test: Motions Of The Earth - 2


20 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Motions Of The Earth - 2


Description
This mock test of Test: Motions Of The Earth - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Motions Of The Earth - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motions Of The Earth - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Motions Of The Earth - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motions Of The Earth - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Leap day is always added to the month of

Solution:

A leap year, where an extra day is added to the end of February every four years, is down to the Gregorian calendar's disparity with the solar system. A complete orbit of the earth around the sun takes exactly 365.2422 days to complete, but the Gregorian calendar uses 365 days.

QUESTION: 2

How many Solstices are there in every year

Solution:

The days are longer around the summer solstice and shorter around the winter solstice. When the Sun's path crosses the equator, the length of the nights at latitudes +L° and -L° are of equal length. This is known as an equinox. There are two solstices and two equinoxes in a tropical year.

QUESTION: 3

The time of the day just before sunrise is known as

Solution:

Dawn is the time just before sunrise. During this time, the sky starts getting filled with the Sun's glow and the rays of the Sun start piercing the darkness.

QUESTION: 4

What percentage of insolation is received by the earth surface?

Solution:

The amount of energy put out by the Sun is a constant. The incoming solar radiation is known as insolation. The amount of solar energy reaching the Earth is 70 percent. The surface of the Earth absorbs 51 percent of the insolation.

QUESTION: 5

The sun rays are vertical over the ________ during ______

Solution:

The sun's vertical rays strike the Tropic of Cancer, 23.5deg north of the Equator, during the June solstice.

QUESTION: 6

Seasons change due to the change in the position of the earth around the

Solution:

sun provides heat so the area near the sun gets summer ant area away gets winter so, when the part of the earth where it was winter faces the sun ( revolving of earth) it is summer in that region and it is winter on the other region

QUESTION: 7

____ causes the bulging of the earth at the equator and flattening at the poles

Solution:

An equatorial bulge is a difference between the equatorial and polar diameters of a planet, due to the centrifugal force exerted by the rotation about the body's axis. A rotating body tends to form an oblate spheroid rather than a sphere.

QUESTION: 8

Which of the following is NOT the season

Solution:

Winter, Autumn and Spring are names of seasons whereas, Axis is an imaginary line which runs through the poles on which the Earth rotates. 

QUESTION: 9

Two motions of the earth are

Solution:

Rotation and Revolution are two motions of the earth. When earth spins or rotates around its axis, that movement of spinning is called Rotation of Earth. And when earth spins or revolves around the sun, that movement is called Revolution of Earth.

QUESTION: 10

Which of the following is responsible for the change of seasons
I. Revolution of the earth
II. Inclination of the axis of the earth
III. Rotation of the earth 
IV. Revolution of moon
Options are as follows:

Solution:

Due to revolution of the earth, atmosphere changes which is responsible for changing of seasons and inclination of earth's axis makes an orbital plane in which earth revolves around the sun hence its also changes the season but due to rotation of earth we can see daytime and night and revolution of moon is responsible for rotation of earth.

QUESTION: 11

The Circle of illumination divides Earth into two hemispheres known as:

Solution:

The imaginary line which divides the parts of the earth with day and night is called the circle of illumination. The circle of illumination is at right angle to the orbital plane. Thus, the circle of illumination is at an angle of 23.5 degree to the earth's axis.

QUESTION: 12

The axis of the earth which is an imaginary line, makes an angle of 66º with its

Solution:

The axis of the earth which is an imaginary line, makes an angle of 66 ° with its orbital plane. The plane formed by the orbit is known as the orbital plane. Theearth receives light from the sun.

QUESTION: 13

The portion facing the sun experiences ___ while the other half away from the sun experiences ___

Solution:

The portion facing the sun experiences day while the other half away from the sun experiences night. The circle that divides the day from night on the globe is called the circle of illumination. The earth takes about 24 hours to complete one rotation around its axis.

QUESTION: 14

Identify the picture showing 

Solution:

This spinning movement is called Earth's rotation. At the same time that the Earth spins on its axis, it also orbits, or revolves around the Sun. This movement is called revolution.

QUESTION: 15

In perihelion, Helios means

Solution:

The perihelion is the point in the orbit of a planet, asteroid or comet that is nearest to the sun. It is the opposite of aphelion, which is the point farthest from the sun. The word perihelion stems from the Greek words "peri," meaning near, and "Helios," meaning the Greek god of the sun.

QUESTION: 16

Poles experience about

Solution:

The Poles basically experience about six months of day and six months of the night because of the tilt of the Earth on its axis. At the point when the North Pole is tilted towards the Sun, it experiences continuous daylight for six months.

QUESTION: 17

Earth moves on axis

Solution:

The seasons are caused by the direction Earth's axis pointing relative to the Sun. The Earth revolves around the Sun once each year and spins on its axis of rotation once each day. This axis of rotation is tilted 23.5o relative to its plane of orbit around the Sun.

QUESTION: 18

Longest day of the year

Solution:

The sun is exactly over the Tropic of Cancer. on 21st June summer solstice occurs in the northern hemisphere. It gets more heat and light and that time there is winter solstice in the Southern Hemisphere as it is away from the sun.

QUESTION: 19

Shape of earth orbit

Solution:

Earth's orbit is not a perfect circle. It is elliptical, or slightly oval-shaped. This means there is one point in the orbit where Earth is closest to the Sun, and another where Earth is farthest from the Sun.

QUESTION: 20

Earth moves around sun

Solution:

Revolution is the term used to describe the path (or orbit) of Earth through space. Earth's revolution around the sun is responsible for seasonal change and leap years. This path is shaped like an ellipse and has points when Earth is closer to the sun and farther from it.

Similar Content

Related tests