Test: Multiplication And Division - 3


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) for Class 4 | Test: Multiplication And Division - 3


Description
This mock test of Test: Multiplication And Division - 3 for Class 4 helps you for every Class 4 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 4 Test: Multiplication And Division - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Multiplication And Division - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 4 students definitely take this Test: Multiplication And Division - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Multiplication And Division - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 4 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find the missing term in the following.

Solution:

2 × 4  = 8, 5 × 2  = 10, 9 × 3 = 27 Similarly, 5 × 6 = 30.

QUESTION: 2

 If    find the product of 55555×5

Solution:

55555 × 5 = 277775

QUESTION: 3

Direction: Based on the following table answer the following questions.

Q. How many children does each  represent?

Solution:

Hyderabad = 4200 = 7 × 600 Mumbai = 3000 =5 × 600 So, each  represents 600 children.

QUESTION: 4

Direction: Based on the following table answer the following questions.

Q. Which of the following is the correct representation of the number of children in Delhi?

Solution:

Delhi = 2700 = 4 × 600 + 300  So number of children in Delhi can be represented as 

QUESTION: 5

What is the other way of writing 205 × 6?

Solution:

(200 + 5) × 6 = 200 × 6 + 5 × 6

QUESTION: 6

Direction: Based on the following figures and the given table shows which the number of squares formed by the number of dots.

? and so on.

Q. How many dots are required to form 25 squares?

Solution:

If the number of squares is 1 = 1 × 1 the  number of dots required = 2 × 2 = 4. If the number of squares is 4 = 2 × 2 the number of dots required = 3 × 3 = 9. If the number of squares is 9 = 3 × 3 The number of dots required = 4 × 4 = 16 If the number of squares is 16 the number of dots required = 5 × 5 = 25. So, to form 25 squares =5 × 5, the number of dots required = 6 × 6 = 36.

QUESTION: 7

Direction: Based on the following figures and the given table shows which the number of squares formed by the number of dots.
       
? and so on.

Q. How many squares are formed by 49 dots?

Solution:

Number of squares formed by 49 dots = 6 × 6 = 36

QUESTION: 8

Observe the following multiplications and find the product 707×707.
   

Solution:

Observation is, 404 × 404 = 163216 = (4 × 4) (16 + 16) (4 × 4) 505 × 505 = 255025 = (5 × 5) (25 + 25) (5 × 5) 606 × 606 = 367236 = (6 × 6) (36 + 36) (6 × 6) So, 707 × 707 =(7 × 7)(49 + 49)(7 × 7) = 499849

QUESTION: 9

Identify the product 15 × 31 × 78 estimated by rounding each number to the nearest ten.

Solution:
QUESTION: 10

What is the product of the place values of "5" as shown on the spike abacus?

Solution:
QUESTION: 11

How many minutes were there in the month of February, 2004?

Solution:
QUESTION: 12

Pandu and Raghu wrote two 2-digit numbers, each having the digit 7 only once and in the place shown.
Pandu 
 Raghu
If Pandu wrote the greatest two digit number and Raghu wrote the least two digit number, what is their product?

Solution:

The greatest two digit number written by Pandu is 97. The least two digit number written by Raghu is 70. Their product = 97 × 70 = 6790

QUESTION: 13

Find the product of the numbers shown on the spike abacuses.

Solution:

497 × 54 = 26838

QUESTION: 14

A factory manufactures 1617 shoes in a week. How many shoes does it manufacture in a day?

Solution:

1 week = 7 days
∴ No. of shoes manufactured in a day = 231

QUESTION: 15

The product of two numbers is 476. If one number is 34, what is the other number?

Solution:

The other number = 476 ÷ 34 = 14

QUESTION: 16

If 5 transistors cost Rs. 1525, find the cost of each transistor.

Solution:

The cost of each transistor  = 1525 ÷ 15 = 305

QUESTION: 17

Madhu divided 3250 by 18 and obtained a quotient of 179 and remainder of 28.Forthisproblem, which of these checks will help Madhu to find out his mistakes?            

Solution:

He has to check if Dividend = Quotient × Divisor + Remainder.

QUESTION: 18

Study the given number sentences.

If these number sentences are true, which of the following may be correct?

Solution:

If  = 3 and  = 9  

QUESTION: 19

The exact value of a dollar compared to the Indian rupee changes from day to day. On a given day, Rs. 288 was worth 6 dollars. How many dollars would Rs. 480 have been worth on that day?

Solution:

The value of 1 dollar = 288 ÷ 6 = Rs. 48
∴ The required number of dollars = 480 ÷ 48 = 10

QUESTION: 20

Murali arranged some marbles as shown.


Which of the following division facts is best represented by grouping of marbles?
(All the marbles must be considered)

Solution:

The arrangement of marbles clearly indicates 21 ÷ 5 gives quotient 4 and remainder 1.

Related tests