Test: National Movement (1870 To 1947) - 1


10 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 8 | Test: National Movement (1870 To 1947) - 1


Description
This mock test of Test: National Movement (1870 To 1947) - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: National Movement (1870 To 1947) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: National Movement (1870 To 1947) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: National Movement (1870 To 1947) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: National Movement (1870 To 1947) - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify this great personality who coined the slogan

"Freedom is my birth right and I shall have it"

Solution:

Bal Gangadhar Tilak, born as Keshav Gangadhar Tilak, was an Indian nationalist, teacher, and an independence activist.
Tilak was one of the first and strongest advocates of Swaraj ("self-rule") and a strong radical in Indian consciousness. He is known for his quote in Marathi: "Swarajya is my birthright and I shall have it!"

QUESTION: 2

From the following list of the names of the leaders, who did not belong to the trio- Lal-Bal-Pal?

Solution:

Lal Bal Pal (Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak, and Bipin Chandra Pal) were a triumvirate of assertive nationalists in British-ruled India in the early 20th century, from 1906 to 1918. They advocated the Swadeshi movement involving the boycott of all imported items and the use of Indian-made goods in 1907 during the anti-Partition agitation in Bengal which began in 1905.

QUESTION: 3

Name the Viceroy who was responsible for partitioning Bengal in 1905?

Solution:

The Partition of Bengal was the decision of separating eastern parts of Bengal from rest of Bengal. It was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon and on October 16, 1905, the partition formally came into force.

QUESTION: 4

In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called ‘Devanamapiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was :

Solution:

The celebrated monarch known by this epithet was : Ashoka. James Princep had deciphered an inscription in 1837 written in Brahmi, which referred a King called Devanampiya Piyadassi. However, immediately, it could not be confirmed that it was Asoka. It was later only when Buddhist Chronicles of Ceylon and other inscriptions confirmed the name of King Asoka.

QUESTION: 5

A list of leaders are given below, identify the leader who is NOT considered as a Moderate but a Radical.

Solution:

Aurobindo Ghose, better known as Sri Aurobindo is known to the entire world as a great scholar, a national leader and a spiritual guru. He attained his basic as well as higher education from the United Kingdom. His literary excellence had been exemplary and brought him innumerable acclaims.

QUESTION: 6

Name the Marathi newspaper edited by Balgangadhar Tilak criticizing the British rule.

Solution:

Kesari (Marathi: Kesari Sanskrit for Lion) is a Marathi newspaper which was founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement.

QUESTION: 7

In 16 October 1905, how was Bengal partitioned as:

Solution:

The partition of Bengal was the Britishers' Divide and Rule policy. They want to distract Indians for freedom fighting and use partition to make disputes and interrelated disturbance between indians. The east and west boths sites are different in religions so it is easy to use by lord curzon to divide them.

QUESTION: 8

Name the movement launched following the Partition of Bengal.

Solution:

The Swadeshi movement, part of the Indian independence movement and the developing Indian nationalism, was an economic strategy aimed at removing the British Empire from power and improving economic conditions in India by following the principles of swadeshi which had some success. It was launched following the partition of Bengal.

QUESTION: 9

Some important features of the Swadeshi Movement are given below: Pick out the one that is not applicable to the Swadeshi Movement

Solution:

Launched in the early 20th century, the Swadeshi movement was a direct consequence of the British India government's decision to partition Bengal. The two main goals of this movement were the use of Swadeshi goods and the boycott of foreign-made goods. There were no issues pertaining to the use of English.

QUESTION: 10

He is a nationalist from Punjab and one of the leading members of the Radical group which was critical of the politics of petitions. He was also an active member of the Arya Samaj .Identify this great personality who fought for the freedom of India

Solution:

Lala Lajpat Rai was an Indian freedom fighter. He played a pivotal role in the Indian Independence movement. He was popularly known as Punjab Kesari. He was a heavyweight veteran leader of the Indian Nationalist Movement, Indian independence movement led by the Indian National Congress, Hindu reform movements and Arya Samaj, who inspired young men of his generation and kindled latent spirit of patriotism in their hearts with journalistic writings.